Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokolle Türkiye genelindeki 55 eğitim ve araştırma hastanesi, aynı zamanda üniversite hastanesi olarak hizmet verecek. Kurumlar arasında bilgi paylaşımını hedefleyen protokol, bir dizi kolaylığı da beraberinde getirecek. Protokole göre, gerekli durumlarda üniversitenin öğretim üyeleri de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hizmet sunabilecek. Bu sayede eğitim ve araştırma hastaneleri, hizmet açısından daha da güçlü hale getirilecek. İmzalanan protokol kapsamına alınan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da halen Sağlık Bakanlığı'na bağlı 55 eğitim ve araştırma hastanesine aynı zamanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin Uygulama ve Araştırma Merkezi (Üniversite Hastanesi) statüsü de kazandırmak için süreç başlatıldı.

PROTOKOL İMZALANDI

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Karadeniz Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığının mevcut eğitim ve araştırma hastanelerinden 55’i ile şu anda afiliasyon protokolü imzalamış durumdayız. Bu, bizim üniversitemize kanunla verilmiş olan bir ayrıcalık, bir hak. Bu protokol doğrultusunda Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastaneleri de afiliye (bağlantılı) olan hastanelerimizin içinde yer alıyor” dedi.

Müjdeyi verdi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü, hemşehrimiz Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yapılan afiliye protokolü ile bu hastanelerde görev yapan akademisyenlerin üniversite çatısı altında özlük haklarında iyileşme yaşanacağını ve Trabzon insanına daha kaliteli sağlık hizmetinin sunulacağını müjdeledi.

Daha da güçlenecek

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Protokol, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve hastaneler arasında tecrübe paylaşımına olanak sağlıyor, uygulamalarda kolaylık ve bir dizi yenilik getiriyor. Örnek olarak, protokole göre, üniversitenin öğretim üyeleri Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hizmet sunabilecek. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevli profesör ve doçentler de Sağlık Bilimleri Üniversitesi kadrolarına atanabilecek. Eğitim ve araştırma hastaneleri, eğitim ve hizmet sunumu standartları açısından daha güçlü hale gelecek. Bu hastanelerimizde sağlık hizmeti sunumu tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Yani, bir hastanın yatırılması, tedavi edilmesi, taburcu edilmesi, döner sermaye yapısının oluşturulması, malzemenin temini gibi hastanenin ihtiyaçlarını şimdiye kadar olduğu gibi, Sağlık Bakanlığı yapmaya devam edecek. Biz üniversite olarak, afiliye hastanelerimizin eğitim süreçlerini üstleneceğiz Bunu nasıl yapacağız? Üniversitemizle işbirliği yapan eğitim ve araştırma hastaneleri, kanun gereği, üniversitemizin sağlık araştırma uygulama merkezleri oldular. Sonuç olarak biz bu hastanelerin eğitim fonksiyonunu üstlenmek durumundayız. Bunu nasıl yapacağız? Üniversite kadrolarımızı; profesör, doçent, yardımcı doçent kadrolarını bu eğitim ve araştırma hastanelerine ilan edeceğiz. Kişiler de bu kadrolara müracaat ederek, üniversite öğretim üyesi olarak 2547 sayılı Kanun’a tabi olacak şekilde özlük haklarını da alarak, üniversite kadrosuyla orada eğitim ve hizmet vermeye devam edecekler” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ayrıca Trabzon’da üniversiteye hazırlık yapan öğrencileri Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni tercih etmeye davet etti.