Kaya, “Trabzon coğrafyası ve ortamı, edebiyattan resme, müzikten sinemaya, değişik sanat ve kültür alanlarında birçok değer yaratmıştır. Bu değerlerin çok büyük bir kısmının Trabzon dışında yaşaması, gerçeği değiştirmez.
Trabzon’un kendi içinde de pek çok alanda sanatsal ve kültürel etkinlik yapılmaktadır.

Lise ve üniversite düzeyinde konservatuvara sahiptir. Trabzon’da yerleşik bir devlet tiyatrosu yanında çok sayıda amatör tiyatro topluluğu vardır. Çok sayıda müzik grubu çalışma yapmaktadır. Birkaç tane yazar derneği bulunan Trabzon’da, sanat ve kültürün değişik alanlarında pek çok çalışma yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Trabzon’da salon konusunda kriz yaşandığını kaydeden Kaya, “Yazık ki, gerek hükümet ve gerekse iktidar partisinden olan büyükşehir ve ilçe belediyeleri, bu kültür sanat etkinliklerin yapılacağı ve sergileneceği sanat kültür mekanları yapma, mevcutlarını geliştirip işlevsizleştirme konusunda hiçbir çaba göstermemektedirler.
Gerek çalışma ve gerekse etkinlik ya da sahneleme konusunda büyük sıkışıklıklar, sorunlar yaşanmaktadır. Buna okullardaki sanat kültür etkinlikleri de katıldığında, özellikle bahar ve yazın ilk dönemlerinde Trabzon’da salon konusunda tam bir kriz yaşanmaktadır.
Trabzon’u yönetenler, her ağızlarını açtıklarında sanat, kültür ve tarihten dem vurmaktadır. Ancak gerçekler acıdır” diye konuştu. 

Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Trabzon’da, sanat kültür etkinliklerini bir araya toparlamak, sorunlarını gidermek, ortak etkinlikler sergilemek, her şeyden önce sanat ve kültür insanlarını bir mekanda birleştirebilmek amacıyla ‘’Sanatevi’’ oluşumu altında bir yapılanma gerçekleştirildi. Hepsi olmasa da birçok dernek bu başlık altında birleşti. Trabzon’un dışarıya da açılan bir kapısı oldu.

Trabzon merkezde Zeytinlik Caddesi’nde bulunan bina, eski Vali Konağı, Trabzon Sanatevi’ne tahsis edildi. Başta dönemin bakanı Sayın Faruk Özak olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Bu mekan 10 yıldır Trabzon’a hizmet etmektedir. Gerçekleştirdiği uluslararası düzeydeki sanat kültür festivali ve yüzlerce etkinlikle Trabzon’a damgasını vurmuştur. Bu mekan aynı zamanda Trabzonluların bir buluşma noktası olmuştur.

Trabzon Sanatevi ya da eski Vali Konağı, 12 Kasım itibarıyla restorasyona alındı. Restorasyon öncesi yapılan görüşmelerde, inşaat bittiğinde de mekanın Sanatevi olarak devam edeceği vurgulanmıştı. Oysa inşaat sırasında yapılan bazı protokol dışı tasarruflar ve kamuoyunda seslendirilmeye başlanan ‘’binanın Sanatevi’nden alınıp başka amaçlar için kullanılacağı’’ iddiaları, sanat kültür çevrelerinde büyük bir kaygının oluşmasına neden olmuştur.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla sadece ana binada yapılacağı söylenen tadilat, bahçe ve diğer mekanlara da genişletilmiştir.

Trabzon Sanatevi Trabzon’un aydınlık yüzüdür, yüz akıdır.

Daha da desteklenmesi, benzeri mekanların geliştirilmesi için kamunun daha çok katkı sağlaması gerekirken, bu mekanın Sanatevinden alınacağı söylentileri büyük moral bozukluğuna neden olmuştur.

Buradan ilan ediyoruz ki, bu mekanın bir oldu bittiyle Sanatevi’nden alınmasına asla seyirci kalmayacağız.

Trabzon halkıyla birlikte en sert tepkiyi göstereceğimizden ve buna izin vermeyeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Böyle bir düşünce varsa derhal vazgeçilmelidir”