61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Sürmene İlçesinde 2016/2017 Eğitim Öğretim yılında Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu ile Ayşe Kırali Ortaokulu’nun birleştirilmesi ne yazık ki büyük bir mağduriyetin yaşanmasına neden oldu. 

Her iki okulun birleştirilmesinden sonra bu yıl uygulamaya konulan ‘Orta Öğretime Yerleştirme Sürecinde” birleşen iki okuldan Ayşe Kırali Ortaokulu Öğrencileri tercih ettikleri okula yerleşirken, Hasan Tahsin Kırali Ortaokulundan sadece 14 öğrenci istedikleri okula yerleşebildi.. Geri kalan 30 öğrenci ise tercih ettikleri hiç bir okula yerleşemedi. 

Yaşanan bu mağduriyet sonrasında konu ilk olarak veliler tarafından Sürmene İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçelerle bildirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, velilerin şikayetlerini Milli Eğitim İl Müdürlüğüne, burası da Milli Eğitim Bakanlığına iletti. 
Ancak tüm bunlara karşın yapılan düzenlemeler öğrencilerin mağduriyetini gidermedi. 6 Ağustos’ta başlayan nakil yerleştirme süreci Sürmene’de bütün okullara uygulanınca Hasan Tahsin Kırali Ortaokulunun 30 öğrencisi  yine mağdur oldu. 

NAKİL ÖĞRENCİ GİBİ GÖRÜNÜYORLAR
Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Engin Nur, yetkililerden aldıkları bilgileri kamuoyuyla paylaştı. 
Nur, yetkililerin yaptığı açıklamaya göre sorunun nedeninin Ayşe Kırali Ortaokuluna birleşerek eklenen, Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu son sınıf öğrencilerinin sistemde “Nakil Gelen Öğrenci – 4 dönem Eğitim / Öğretim gören öğrenci” olarak görünmesinden kaynaklandığını söyledi. 

BİRİ AVANTAJLI OLDU, BİRİ DEZAVANTAJLI
Ancak buna karşın Ayşe Kırali Ortaokulu öğrencilerinin ise sistemde 8 dönem eğitim görmüş öğrenciler olarak göründüğünü yetkililerin kendilerine bildirdiğini söyleyen Nur, “Birleşen okullardaki öğrenciler okullarında eşit dönem  eğitim öğretim  görmüş olduğu gerçeği sisteme işlenememiştir.  Bu durum, yerleştirmede birleşen okullardan Ayşe Kirali ortaokulu öğrencilerine büyük avantaj sağlarken ,diğer birleşen Hasan Kirali ortaokulu öğrencilerinin  büyük mağduriyet yaşamalarına  neden  olmuştur” dedi. 

TERCİH ETTİKLERİ OKULA YERLEŞEMEDİLER
Çocuklarının mağduriyetini gidermek için velilerin ilk olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne konuyu bildirdiğini kaydeden Nur, “Çocuklarının hiçbir okula yerleşemediğini öğrenen veliler hemen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, dilekçeyle  başvurup, çocuklarının mağduriyetlerinin giderilmesini istemişlerdir. 
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık üzerinden veli dilekçelerini İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Milli Eğitim  Bakanlığına    göndermiştir. 
Bakanlık tarafından kendilerine henüz bir resmi cevap verilmemiş, ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sözlü olarak çocuklarının mağdur edilmeyeceği sözü verilmiştir” dedi. 

KONTENJAN ARTTIRILDI AMA MAĞDUR ÖĞRENCİLER... 
Nur, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Çocuklarının normal koşullarda tercih ettikleri okullara yerleşeceğini düşünen veliler ,  bu durum karşısında endişeyle beklemeye başlamışlardır.  
06 Ağustos 2018  tarihin de   uygulamaya başlanılan nakil yerleştirme süreciyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığımızın  aldığı yeni kararlar  doğrultusunda  Sürmene de bulunan iki Anadolu Lisesine sadece 8’er öğrenci kontenjanı eklenmiş, Öğrencilerin  tercih edeceği  okul sayısı  3”den 5’e çıkarılmıştır, 
Okulda bulunduğu dönem şartı da  ortadan kaldırılmıştır. 
Ama  bu durum  bile hiçbir okula yerleşememiş  Hasan Kırali  Ortaokulu öğrencilerine pek bir şey kazandırmamıştır. 
Çünkü, artırılan kontenjanlar sadece Hasan Kırali Ortaokulu son sınıf öğrencileri için değil, tüm Sürmene’deki Ortaokul son sınıf öğrencilerinin geneli içindir. Ayrıca ilk yerleştirme döneminde eşit durumda sayılmayıp avantajlı durumda  yerleşen  Ayşe Kırali Ortaokulu öğrencilerinin yerleşmiş  olma durumları  değişmemiştir” 
                                                                              
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA SESLENDİ
Okulların birleştirme sürecinde yapılan yanlışlık nedeniyle öğrencilerin mağdur olduğuna dikkat çeken Nur, “Trabzon Eğitim-Sen Şubesi olarak, Sayın Milli Eğitim Bakanımıza ve Sayın Valimize sesleniyoruz.  Sürmene’deki bu uygulamadan kaynaklanan belirsizliği ve mağduriyetleri ortadan kaldırınız. Çocuklarımız  istedikleri  ve hak ettikleri okullarına biran önce yerleşebilsinler” ifadelerini kullandı.