61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL HABER -  Trabzon’un Sürmene İlçesinde UKOME tarafından yapılacak plaka ihalesi tartışmalara gebe...  8 adet SY harf grubuna ait ticari taksi plakası için yapılacak ihale geçen Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde sert tartışmalara neden olurken, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ve Sürmene Belediye Meclis Üyesi İsmail Hakkı Küçükali, ilçenin yeni taksilere ihtiyacı olmadığını belirtmişti.

AĞABEY YİNE DEVREYE Mİ GİRDİ?
Üstün, “Biz belediye olarak böyle bir teklifimiz yok. Bunun tamamen gündemden çıkarılmasını veya reddedilmesini talep ediyorum” ifadelerini kullanmış, Küçükali’den de bu noktada çarpıcı açıklamalar gelmişti. Küçükali, “Belediye Başkanın talebi yok, meclis üyelerinden kimsenin yok, vatandaşın talebi var. Bu vatandaşın kim olduğunu öğrenebilir miyiz? Ne kadar değerli bir ağabeyimiz ki, hemen buraya geldi, komisyondan geçti, şimdi meclise geldi. Her halde çok değerli birisidir, kimdir acaba bu talebi veren, bunu öğrenmek istiyorum. Bir Sürmeneli olarak bunu öğrenme hakkımdır diye düşünüyorum”  ifadelerini kullanmıştı.

MECLİS BU KEZ OY BİRLİĞİ İLE KABUL ETTİ
Tüm bu tartışmaların ardından geçen ay Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Umre’de bulunması dolayısıyla Başkan Vekili Seyfullah Kınalı’nın yönettiği Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile reddedilen madde bu ay yeniden belediye meclisi gündemine geldi.

ÜSTÜN VE KÜÇÜKALİ OYLAMAYA KATILMADI
Gündem dışı olarak Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelen madde önce gündeme alındı, ardından ise oy birliği ile kabul edildi. Maddenin oylamasından önce geçen ay bu maddenin reddedilmesinde önemli etkileri olan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ve Sürmene Belediye Meclis Üyesi İsmail Hakkı Küçükali’nin mecliste olmadığı görüldü. Her iki isminde mecliste ki yoklamaya katıldıktan sonra ayrıldıkları ifade ediliyor... İhalenin önümüzde ki günlerde UKOME tarafından ise yapılması bekleniyor...

104 SAYISI 2013 YILINDA BELİRLENDİ
Maddeyle ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, geçen ay maddenin reddediliş sürecini anlatarak, “Bunun şöyle bir izahatına büyük ihtiyaç var. Biz bu konuyu öngörürken 2013 yılında ki sayıyı bile aşmadık. Yani 104’se 104’de durduk. Bir diğer iş daha yaptık. Yasal olarak UKOME’nin üyeleri var. Emniyet var, Karayolları var, Belediyenin temsilcisi var. Bütün bunlarda nihayetin görüşülüp kabul edildiği zaman, UKOME kararının Plan ve Bütçe Komisyonunda sadece muhasebeleştirilme ve bütçeleştirme açısından raporlanmasının neticesinde Genel Kurula geldiğinde efendim burada “sayın Belediye Başkanımız onu istemiyor, o halde reddedelim” denilince biraz usulde sıkıntı oluştu.
Zaten Belediyenin ihtiyacı daha önce ki UKOME tercihi tasavvuru görüşüldü, ondan sonra oylandı. O münasebetle bu öyle bir noktaya geliyor ki yarın Büyükşehir Belediyesi vakfıkebir’de ki bir yerini kiraya verse, Komisyon diyecek ki “hayır veremezsin”
Veya diyecek ki “ben 300 tane daha bütün ilçelerde ihtiyaca binaen ve kendi ekonomik durumumu ilgilendiren şekliyle birlikte plaka ihalesine çıkacağım”
Bunun ulaşımını o sunu busunu düzenledikten sonra “hayır olmaz” diyecek...
Bu kanunun bize verdiği yetkiyi, o yetkiyi kullanması gerekenlere kullandırmak lazım.
Bu şekilde gündeme getirildiği zaman daha önce UKOME’de görüşülmemiş olsa, orada kabul edilmemiş olsa, veya kanunen başka bir mercide görüşülecek olması gerekmiş olsa eyvallah...” dedi.

OF’TA 3. KEZ TAKSİ PLAKA İHALESİNE ÇIKILACAK
Başkan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti: “Dolayısıyla biz şimdi Araklı’da da aynı talepte bulunacağız. Yarın belki Akçaabat’ta aynı talepte bulunacağız. Belki Vakfıkebir’de bulunacağız. Belki Of’ta bulunacağız gibi... Of’ta bizim önümüzde ki günlerde ihalemiz var. Orada bir sürü mağduriyet oldu. Bir ihaleye çıktık, mahkemeye verildi iptal edildi. İkinciye çıktık o da mahkemeye verildi iptal edildi. Şimdi 3.’ye çıkıyoruz. Alanlardan mağdur olacaklar var, onların olmamasına gayret ediyoruz. Girmek isteyen var, girememiş olan var. Girecek olan var.. Şimdi bizim bunu engellememiz doğru değil.

RAHMİ ÜSTÜN İLE GÖRÜŞTÜ
Ben bunu sayın belediye başkanımızı (Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün) davet ederek uzun uzun görüştüm. “Sayın Başkanım” dedim. “Bu belki size tam yansıtılamadı. Ben bunu gündeme getireyim.. İzniniz olursa ve oylama tabi tutayım” Hukuk müşavirimize de sordum. Buraya gündeme getirip oylamaya soktuk” dedi.

İLÇEDEKİ 6 TAKSİ DURAĞINA DAĞITALACAK
Hatırlanacağı üzere Sürmene’de 2013 yılında, Sürmene Belediyesinin yaptığı çalışma sonrasında ilçenin ihtiyacı olarak 104 adet SY harf  grubundan taksi plakası belirlenmişti. Bu taksi plakaları için ihaleye çıkılmış 96 tanesi ihale yoluyla tahsis edilmişti. 8 adedi ise ihale yoluyla tahsis edilemedi. Şimdi yapılacak ihale ile bu 8 adet plaka ilçede ki 6 taksi durağına dağıtılacak. Sadece Yeniay ve Çamburnu taksi duraklarına 2’şer plaka verilecek.