61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Sürmene İlçesinde 8 taksi plakası ihalesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışma yarattı. Plan ve Bütçe Komisyonunda oy çokluğu kabul edilerek, Büyükşehir Belediye Meclisine gelen madde, oy çokluğu ile reddedildi.
Ancak mecliste söz alarak konuşan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ile Sürmene Belediye Meclisi üyesi İsmail Hakkı Küçükali’nin sözleri akıllarda soru işareti bıraktı.

SÜRMENE BELEDİYESİNİN TALEBİ YOK...
Her iki isim de taksi ihalesinin yapılmasına karşı çıkınca mecliste bu yönde karar verirken ihalenin Sürmene Belediyesinin önerisiyle değil, bir vatandaşın önerisiyle meclis gündemine geldiği anlaşıldı.
Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, “Geniş bir arazi yapısına sahip. Bu duraklar tamamen ilçe içerisinde. Başka yerlerde depolanıyor. Bu 8 adetin yeniden ihale edilmesi çok da uygun değil. Biz belediye olarak böyle bir teklifimiz yok. Bunun tamamen gündemden çıkarılmasını veya reddedilmesini talep ediyorum” dedi.

ARAÇLAR GELİYOR, ŞEHRİN İÇİNE PARK EDİYOR
Küçükali ise, “Bu harf grubu ticari plakalar verildiği zaman Sürmene’mizin 104 adet belediyemiz tarafından ihale yapılmış. 96 adeti talep görmüş, 8 tanesi talep görmeyip rafa kaldırıldı. Şimdi sayın Belediye Başkanımız ifade buyurdular. “Bizim böyle bir  talebimiz yok” diyor..

Ben Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunduğumdan dolayı bize gelen yazıyı okuyorum, “Sürmene Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda...” Oysa sayın Belediye Başkanımız bizim böyle bir talebimiz yok dedi. Çünkü geliyor bu araçlar şehrin içine çekiyor ve burası tıkanıyor.

ARALI’DA 35 TANE, SÜRMENE’DE 104 OLACAKTI..
Eğer mali açıdan düşünürsek Sürmene’de 8 tane yapılacak belki bir tanesi para edecek diğerleri para etmeyecek. O zaman mesela nüfusu 40 bin civarında Araklı’da 35 tane plaka var. Bize göre 200 tane oraya plaka verilmesi lazım. Eğer mali açıdan düşünürsek önce Araklı olması lazım. Biz böyle savunduk ama komisyonumuz önce reddetti, sonra ne olduysa benim karşı oyuma karşı değişti. Onun neden değiştiğini bilmiyorum.

Bu konuyla alakalı UKOME karar aldı. Buradan geçip geçmeyeceği belli olmadan, UKOME bunları duraklara dağıttı. Bu da yanlıştır. Vatandaş tarafından da talep edilmiyor. Ben çok kişi ile görüştüm Sürmene’de.. Ama ısrar edildi ve gündeme geldi” dedi.

ŞAHISLARIN ÖNERİSİ İLE GELİYOR..
Ulaşım Daire Başkanı Osman Gökhan Bali ise, “UKOME gündemine almış olduğumuz maddeler mutlaka ya şahıslardan ya ilgi belediyeden veya diğer kamu kurum kuruluşlarından talepleri doğrultusunda alınır. Gündeme alınan maddeler meclis gündemi gibi UKOME’de görüşe sunulur.
UKOME’de ilgili belediye sınırları içinde olduğundan mutlaka o ilgili belediyeyi temsilen belediye başkanı veya görevlendirdikleri kişiler kendi sınırları içinde ki kararlarda görüş ve önerilerini belirtirler. Belirttikten sonra 22 kişilik UKOME’nin gündemine sunulur oy birliği ile veya oy çokluğu ile karar alınır. Alınan kararların da yürürlüğe girmesi Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın onayından sonra gerçekleşir.

İLÇELERDE KÖYLERE ÇALIŞAN GAYRİ YASAL ARAÇLAR VAR
Sayın meclis üyemizin, “Sürmene Belediyesi tarafından çalışmaları yapıldı” şeklinde ki konu şudur. Daha önceden 104 araçla ilgili yapılan çalışmalardan bahsediliyor. Çünkü 2011-12 yıllarında ilçe belediyelerimiz bu talebi il trafik komisyonu gündemine getirmişti. O belediyelerin tespiti konusunda araç sayıları belirlendi. Bize de orada vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda bu yeni bir hat araç sayısı arttırmayalım, çünkü daha önceden belediyelerin böyle bir çalışması oldu. Kendi ihtiyaçlarını belirlemişler bunun kararını alalım denildi.
İlçelerimizin çoğunda, tüm ilçelerde gayri yasal olarak güzergah izni olmadan bir sürü ticari olmayan araçlar var. Bu sefer harf grubu ihalesini alan araçlarda bunlara tepki veriyor... Eskiden beri gelen böyle taşımacılık var. Bizim bu tür ilçelerden talepler geldiğinde yasa gereği ya harf grubu araçlarla bunu yapacağız, ya da farklı ticari araç gruplarıyla ihaleye çıkacağız. Bu yönden Büyükşehir Belediyesine verilen yetki doğrultusunda yapılmıştır” dedi.

NASIL DEĞERLİBİR AĞABEYİZ Kİ...
Yeniden söz alan Küçükali, “İhale yapıldı 96 tanesi verildi 8 tanesine talep olmayınca rafa kaldırıldı. Belediye Başkanın talebi yok, meclis üyelerinden kimsenin yok, vatandaşın talebi var. Bu vatandaşın kim olduğunu öğrenebilir miyiz? Ne kadar değerli bir ağabeyimiz ki, hemen buraya geldi, komisyondan geçti, şimdi geldi meclise.. Her halde çok değerli birisidir, kimdir acaba bu talebi veren, bunu öğrenmek istiyorum. Bir Sürmeneli olarak bunu öğrenme hakkımdır diye düşünüyorum”  diye konuştu.

OY ÇOKLUĞU İLE REDDEDİLDİ
Bunun üzerine Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, “Onu tabi mecliste isim olarak zikretmek doğru olur mu?” dedi.
Kaçakali ise bu kez ismi yazılı olarak istediğini açıkladı.

Yapılan oylamada meclis üyelerin çok büyük çoğunluğu, komisyonun kararına rağmen talebi reddetti. Çok az sayıda olumlu yönde oy kullananlar arasında Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Seyfullah Kınalı’da yer aldı...