61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Ocak 2018’de başladığı Yavuz Selim Bulvarında ki Tam Otomatik Katlı Otopark Projesi, bugün yeniden kredi kullanılması için Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. Daha önce 26 Milyon TL’lik kredi kullanılması için karar alan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi bu kez de bu krediye ek 30 Milyon TL’lik krediye onay verdi. Kredi talebi Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

FARK FİYAT FARKINDAN DOLAYI MI DOĞDU

Kredi talebinin oylaması öncesinde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, "Yanlış hatırlamıyorsam bu inşaat 36 milyon TL’ye ihale edildi. 26 artı 30 yani 56 milyon TL kredi kullanımı söz konusu. Peki bunlar fiyat farklarından mı doğmuş?

Zaman zaman oradan geçerim. Bu inşaat yüzde 80 veya 90 seviyesinde tamamlandı. Sadece içerisinde ki mekanik kısmını göremedim. Bir inşaatta 30 milyonluk kredi talebi neden doğuyor? Müteahhite borç mu var?” diye sordu. 

İLLER BANKASI KREDİ TALEBİNİN BİR KISMINI ONAYLAYABİLİR

Şahin’in bu sorusunu Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk yanıtladı. Tam Otomatik Katlı Otopark inşaatının devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, “Şu anda yüklenicinin ihale bedeli 37 milyon 557 bin TL. Fiyat farkı artı KDV ve yüzde 10 keşif artışı ile birlikte rakamımız 57 milyona gelmekte. 26 milyonunu kullandık, 30 Milyon TL'de İller Bankasından ilave kredi talep ettik. Bu 30 Milyon TL’lik krediyi İller Bankası onaylayabilirde, bir kısmını da onaylayabilir. Fiyat farkına bağlı olarak yine kredi ihtiyacımız olabilir” dedi. 

FİZİKİ GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 55

İşin fiziki olarak gerçekleşmesi sorulduğunda ise Öztürk, "İş fiziki olarak yüzde 55’de.. İller Bankası fiyatı, fiyat farkı, KDV dahil bize ödediğinden dolayı, biz fiziki gerçekleşmeyi kendi imalat tutarımıza göre değerlendirdiğimiz için suanda iş yüzde 55 seviyesinde” dedi. 

"Talep edilen kredi işin tümünü bitirilmesini sağlar mı. Daha sonra yeniden talep olabilir mi?” sorusuna ise Öztürk, yeniden kredi talebi olabileceği yönünde cevap verdi. Öztürk, "Olabilir. Şundan dolayı olabilir. Fiyat farkını biz ön göremiyoruz. Fiyat farkı suanda yüzde 22 civarında. önümüzdeki ay yüzde 25 olabilir, yüzde 30 - 40 olabilir. Öyle olursa rakamımız bizim toplamda 60 milyona çıkabilir. Onu ön göremiyoruz. Ön göremediğimiz için suanda böyle bir rakam talebinde bulunduk” diye konuştu. 

BETONARME BİTMİŞ GÖZÜKMEKTE AMA… 

Öztürk, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Tam katlı otopark sistemimizin bir kısmı anahtar teslimi götürü bedel. otomasyon kısmı ise birim fiyattan ihale edilmiş. İki tane farklı ihale usulü var. Ondan dolayı rakamsal bakıldığında iş betonarme olarak bitmiş görünmekte fakat iş hala devam etmektedir” dedi. 

100 TL’YE 137 ARAÇLIK OTOPARK DİYİNCE İTİRAZ GELDİ

Bu sözler sonrası Şahin, "Konu anlaşıldı. 60 milyona mal olacak. Kamulaştırmalarına da 30 milyon TL verildi. Demekki 100 milyon TL’ye mal olacak. 100 milyon TL parayı 137 araçlık otopark yapılacak” dedi. Bu sözler üzerine meclisi yöneten Başkan Vekili Atilla Ataman ise “350 araçlık” diye düzeltti. 

OTOPARKTAN ÖTE AVM

Şahin’in ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, Bu yer kamulaştırılırken yüksek kamu yararı adı altında otopark olarak kamulaştırıldı. Suanda gelen başlıklara bakıldığında tam otomatik katlı otopark.. Ama şunu hepimiz biliyoruz burası otoparktan öte AVM yapılıyor. Bunu daha önce de söyledim. Burada ticari alanlar oluşturuluyor mu oluşturulmuyor mu?” dedi. 

Bu sözler sonrasında meclisi yöneten Ataman, Fen İşleri Daire Başkanı Öztürk’e otoparkın projesiyle ilgili ayrıntılı sunumun meclis üyelerine yapılmasını istedi.