61SAAT HABER SERVİSİ - AYŞEGÜL KUM

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en temiz birinci ili Trabzon seçilmişti. Seçimlerden sonra özellikle turizm sezonunun hareketlenmesiyle temizlik konusu tartışılmaya başlandı. Bizde Trabzon halkına Trabzon’un temizlikteki başarısını sorduk.

Trabzon sokaklarında, Trabzon’da yaşayan insanlara Trabzon’un temiz bir şehir olup olmadığını, geçen yıl elde ettiği en temiz şehir ünvanını kazanıp kazanamayacağını sorduk. Genel itibariyle insanlar yeniden en temiz şehir seçilebileceğini ifade ederken, özellikle mahallelerde işlerin yolunda gitmediğine dair şikayetlerde yok değil. Biz en iyi fazla yorum yapmadan Trabzon’da vatandaş ne diyor ona bakalım. 

TRABZON TEMİZ DEĞİL (Hasan SIRTKAYA)

"Trabzon şehri malasef temiz değil. İnsanlara ne kadar söyleseniz söyleyin kulak asmıyorlar.
Ama tabi bir yerde belediyenin de işini yapmaması var. İki tarafta umursamaz ne vatandaş temiz ne de belediye işini yapıyor. Geçen yağmurda her yer battı ama önceden yağmur konusunda kimse uyarı da bulunmadı. Donanımlar yapılacağını temizlikte de özen gösterileceğini ve daha bir çok şeyi söylüyorlar. Tabi ki de hepsi lafta. Laf var ihracat yok.

Belediyenin temizlik işçilerinde bazıları işini yapıyor bazıları yapmıyor. Onlardan da işini tam bilmeyenler var. Bu konuda belediyenin eksiklikleri var. Bence belediye işçisini tam yetiştirmiyor. Çavuş işini tam öğretmiyor.

Eğer böyle giderse temizlik unvanını almamız çok zor iki tarafında eksiklikleri var. Karadeniz şehri olmamıza, yeşilliğimizin ön plana çıkmasına rağmen öyle değiliz. İnşallah bu durum düzelir. Daha temiz ve düzenli oluruz. İnsanımız bilinçlenir, işçilerimde işini tam yapar."

TRABZON'UN MERKEZİ TEMİZ (Tuğçe SADIKLAR)

"Trabzon Türkiye’nin bir çok iline karşı temiz bir şehir fakat bu temizlik genel olarak merkez tarafında, kalabalığın daha çok olduğu yerlerde. Kırsal kalan yerlerde aynı şey söz konusu değil ne yazık ki.

Ne mutlu bize ki evlerden zamanında çöpleri toplama sistemi oturdu. Bu konuda çok duyarlı ve işini tam aynı zamanda iyi yapan işçilerimiz oluyor. Onlara çok teşekkür ediyoruz.

Fakat ben bazı konuda sabit bir fikirde olduğumuzu söylemek istiyorum. Belediye temizlik işçileri değilde insanlarımız temizlik konusunda duyarsız. Hiç özen göstermiyorlar çok rahat ve umursamaz davranıyorlar. Dikkat edip çevremizi temiz tutmaları gerekiyor. Herkes kapısının önünü süpürse Trabzon tertemiz bir şehir olur. "

ŞEHİR BÜYÜDÜKÇE KÖTÜLEŞİYOR (Zafer YILMAZ)

"Trabzon’ da insanların duyarlılığı çok iyi bence. Belediyenin çalışanlarının görevini yerine getirmediğini düşünüyorum. Yada ben öyle gözlemliyorum. Trabzon Büyükşehir olmasına rağmen yeteri kadar temiz değil. Şehrimiz daha da büyüdükçe durum kötüye gidiyor. İlçe belediyeler oysa bu işi yapıyordu. Belediye Başkanımız bize öyle söylemedi daha da iyi olacağını, daha temiz ve düzenli olacağını söyledi. Tabi durumyine aynı değişen bir şey yok.

Mahalleleri eskisi gibi yeteri kadar yıkamıyorlar. Çöpçüler görevlerini yerine getirip mahalledeki çöpleri toplamıyorlar. Bizim mahallaemizde biz çöpçü görmüyoruz. En son 6-7 ay önce vardı ama şimdi kimse yok. Bu konuda temizlik görevlileri görevlerini aksatıyorlar. Çöpü toplamaya geldiklerinde de uzaktan alıyorlar yakına gelip çöpü alıp sonrasında orayı temizlemiyorlar. İşlerini tam ve yetetince iyi yapmıyorlar.

Belediye bu duruma bir çözüm bulsun. İnsanları bilinçlendirsinler, kimsenin direklere ya da sokak başlarına çöp koymasına izin vermesinler. Hizmet iyi olsun, insanlarda bu durumun farkına varsınlar ve her yer temiz olsun." 

TRABZON TEMİZ ŞEHİR (İsmal TURGUT)

"Trabzon baktığınızda temiz bir şehir.  Fakat sadece belediyenin çalışmasıyla bu işler olmaz. Halkında duyarlı olması, belediyeye yardımcı olması gerekiyor.

Belediye işçileri daha çok çalışıyor tabi. İnsanlara baktığınız da ise bazın sorumsuz davranıp çöplerini saatinden önce veya sonra sokağa bırakanlar oluyor. Sigarayı içen izmaritini yere atıyor. Dondurmasını yiyen selpağı sokağa atıyor. Belediyenin çalışması da bir yere kadar.

Biz köyde yaşamamıza rağmen hiç bir aksaklık olmuyor. Gelip çöplerimizi alıyorlar ve temiz olmasına da dikkat ediyorlar.  Memnunuz bu durumdan ve böyle de devam etmesini istiyoruz.  Ama ne olursa olsun köy ya da şehir fark etmiyor, her yerin ve her şehrin temiz olması gerekiyor.

İnsanımızın da dikkat etmesi, çöplerini yerlere atmaması, daha özen göstermesi gerekiyor."

HAKLIMIZ DAHA SORUMLU OLMALI (Samet SATILMIŞ )

"Temizlik konusunda ben halkımızın daha sorumlu olması gerektiğini düşünenlerdenim. Çünkü halkımız veya esnafımızın yarattığı kirlilik nüfus arttıkça önü alınmayacak şekilde artıyor. Ama her ne olursa olsun belediye de işini yapsın, eleman sayısını arttırsın, boşuna o kadar vergi, ücret almıyorlar. Bari aldıkları ücretin karşılığını versinler. Ben çevremde insanlar yere çöp attığında görmemezlikten geliyorum. Açıkçası çokta umurumda olmuyor. Kimi insan ya da çöpçü özen gösteriyor ama tabi göstermeyenlerde var. Bu durumda kurunun yanında yaşta yanmasın. Bir taraf çok iyi iken diğer taraf çok da kötü değil.

Çöplerimiz zamanında toplanıyor herhangi bir geçikme olmuyor. Belediye ona dikkat ediyor ve bu konuda işini yapıyor. Diğer konularda olsa da bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Umarım böyle de devam eder. Öyle ümit ediyorum açıkçası.

Bence geçen sene olduğu gibi en temiz şehir ünvanını bu sene de kazanır diyorum kazanmaması için bir sebep yok. Zaten genele baktığınız da temiz ama arada sorunlar oluyor. O kadar da olacak tabi. Çöpçüler işini sadece çöp toplamak değilde temizlemek konusunda da yerine getirirse, insanımız da temiz olur,  temiz olmaya dikkat eder."

TRABZON İYİ VE GAYET TEMİZ (Devrem Maide ŞAHİN)

Şimdi diğer şehirlere bakıldığın Trabzon’ un durumu iyi ve bence gayet temiz. Ortada çok kötü bir durum yok. Gayet normal aslında. Bence belediye çalışmalarını yeterince yapıyor ama insanlarımız asla. Hiç umursamıyorlar ve bu konuda da hiç özen göstermiyorlar. Ne yazık ki insanlar temizliğin ne olduğunu bilmiyorlar.

Sadece bizim mahallemiz de mi bilmiyorum ama bizim mahallemizde çok iyi bir şekilde bu konuda çalışıyorlar. Çöpü dışarıya çıkardığımızda orada çok fazla durmuyor ve en az 1 saat sonra baktığınız da ortada çöp filan görmüyorsunuz. Bu durumdan çok memnunuz. Ama bence her ne olursa olsun öncelikle insanımızın temiz ve bu konuda önem veren olması gerekiyor.

Sadece belediyenin yapmasıyla değil de insanımızın da özen göstermesiyle bence bu sene de alırız temizlilik unvanını. Eğer insanlarımız belediyenin temizliğini mahfetmez de öyle temiz tutarsa da alırız.