61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantıları bugün devam etti. Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda Başkan Vekili Atilla Ataman’ın yönettiği Belediye Meclisinde Zağnos ve Tabakhane Vadileri arasında kalan ve Ocak ayında Kentsel Dönüşüm Alanı içine alınan Pazarkapı Bölgesi gündeme geldi. 

Alanın Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Alanı içine dahil edilmesine tek itirazın Trabzon Ticaret Sanayi Odasından geldiği belirtildi. TTSO Yaptığı itirazda kendi binasının Kentsel Dönüşüm Alanı içinden çıkarılmasını istedi. 
TTSO’nun binasının 1997’de yapılarak hizmete açıldığı belirtilen itirazda, binanın merkezi konumda olduğu, il ve ilçe merkezindeki ticaret erbablarının kolay ulaşım sağladığı, ilçe Kentsel Dönüşümlerde ki Bütünlüğü bozmadığı, Ortahisar Belediye Binası ile uyumlu olduğu, ayrıca nitelikli bir bina olduğu kaydedildi. 

HENÜZ YIKIM KARARI YOK
Ancak TTSO’nun itirazını görüşen İmar ve Bayındırlık Komisyonu adına meclisi bilgilendiren Çarşıbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Akkan, bölgenin kentsel dönüşü alanı içine alındığını ancak henüz yıkım kararı olmadığını hatırlattı. Akkan, "O alanı içine dahil ettik. Bununla ilgili yapılacak plan çalışmalarında bu değerlendirilecektir. Suanda ki kararla onların binaları yıkılacak anlamına gelmediğinden itiraz uygun görülmedi” dedi. 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu alan 30 dönümü aşkın hem Zağnos hem de Tabakhane Vadisi arasında kalıp daha önce Kentsel Dönüşüme girmemiş alandı. 
 Alınması isabet oldu. 

ORTAHİSAR BELEDİYESİ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM
 Ortahisar Belediyesi adına sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Orasının dokusuna uygun, iki tarafında dönüşmesine müteakiben ortada kalacak alan silüete halel getirecekti. 
Burada 15 Ocak 2019 tarihinde Kentsel Dönüşüme aldığımız alanın tamamını kapsaması doğrudur. Ticaret Odasının yaptığı itiraz kendi binalarını kapsam dışına çıkarmaya dönük itiraz. Biz bunu açarsak orada bir parsel maliki gelip benim binamı da kentsel dönüşüm dışına çıkarın diyebilir. Bu nedenle komisyonun kararına katılıyorum. 
Bütüncül gözle değerlendirilmesi lazım. Bu kapıyı açakçak yarın başka bir parsel maliki "beni de kapsam dışında bırakın" talebinde bulunabilir” dedi. 

YIKILMAZ DİYE BİR KAİDE YOK
Meclis Başkan Vekili Ataman ise, "Meseleye alan bazlı bakmak durumundayız. Bende üyesiyim. Bir şehirde TTSO’nun binasını yıkmak kolay iş değildir zaten” diyince Ortahisar Belediye Başkanı Genç, "Yıkılmaz diye kaide yok. Daha üstün kamu yararı olursa olabilir..” dedi. 
Bunun üzerine Ataman, "Ama başkanım bir hakkı teslim edelim. Orada güzelleştirmeden sonra TTSO’nun şekli durumunu fiziki durumun gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Kendisi de TTSO’nun üyesi olduğunu kaydeden İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise, "Park alanı yok. Yola çok yakın. Bence de dönüşüm alanı içinde olması doğru olandır” ifadelerini kullandı. 
Mecliste yapılan tartışmaların ardından,  Plan ve Bütçe Komisyonunun görüşüne uyarak TTSO’nun itirazı oy birliği ile reddetti.