Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, Gürcistan üzerinden Kafkas ülkeleri ve Rusya’ya karayolu ile geçişi sağlayan Kazbegi-Lars kapısının açılması, başta yapı malzemeleri sektörü başta olmak üzere tüm sektörlere büyük pazar olacağını söyledi.

Trabzon’da lojistik üst olma yolunda yapılan çalışmalara destek olunmasının önemine dikkat çeken KARGİD Başkanı Altıntaş, “Sochi limanının kapanmasıyla ihtiyaca cevap vermeyen Sarp Sınır Kapısı’na bir alternatif olarak Kazbegi-Lars kapısı açılmalı. Türkiye'den Gürcistan'a kimlikle geçişten dolayı Sarp Sınır Kapısı'nda fiziki bir yoğunluk var. Cankurtaran tünelinin 2013 yılı sonunda bitmesiyle de Borçka-Muratlı kapısının acilen açılmalı. Yoksa ilimizin ve bölgenin Sochi’nin kapanmasından dolayı ticari olarak olumsuz etkilenmesi devam edecek.” dedi.

 

Altıntaş, Kazbegi-Lars kapısının açılmasıyla Rusya başta olmak üzere Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da var olan demiryollarının da kullanılıp, Çin, Hindistan ve Asya’daki her bölgeye ulaşılabileceğine dikkat çekti. Altıntaş, bu yolun bir özelliğinin de, ithalat amaçlı kullanılacak olmasına değinerek, Çin ve Hindistan’dan gelen ithal ürünler gemilerle ancak bir ayda gelebilirken, bu yolla azami 10 günde Trabzon’a gelip Türkiye’nin her tarafına dağılabileceğini anlattı.