Trabzon Toyota Plaza Seçil Genel Müdürü Hasan Kamil Hayali, Otomotiv ihracatı yılın ilk yarısında 12 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Trabzon Toyota Plaza Seçil Genel Müdürü Hasan Kamil Hayali, "Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıkladığı son rakamlara göre, otomotiv sektörü, 2013'ün Ocak - Haziran döneminde 10 milyar 542 milyon 676 bin dolar olan ihracatını, bu yılın aynı sürecinde yüzde 11,1'lik artışla 11 milyar 717 milyon 709 bin dolara taşıdı. Yani, Türk otomotiv sektörü, dünyaya yaptığı satışını geçen seneye göre neredeyse 12 milyar dolar artırdı. Bu rakam, Türkiye otomotiv sektörünün dünya için değerini her sene daha da artırdığını gösteriyor.

Bundan daha önemli olan ise, otomotiv sektörü, Türkiye'nin 2014 ilk yarısındaki 79 milyar 935 milyon 326 bin dolarlık toplam ihracatından yüzde 14,7 pay alarak açık ara liderliğini sürdürmeye devam etmesi. Bu da otomotiv sektörünün Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan cari açık sorununun baş düşmanı, otomotiv sektörü. Bakın, Türkiye'ye neredeyse 12 milyar dolar kazandırmış. Şu durumda, otomotiv sektörünün desteklenmesi, teşvik edilmesi, her durumda Türkiye'ye kazandıracaktır. Önüne bir engel konulmaması durumunda, bu sektör çok daha iyi yerlere gelebilir" dedi.

"DIŞ PİYASADA YAPILAN YATIRIMLAR ÖNEMLİ"

Dış piyasaya yaptığımız satışlar tabi ki önemli ancak, Türkiye'nin iç piyasada da çok büyük potansiyeli var ancak şu andaki vergi sisteminden sebep bu potansiyeli değerlendiremiyor diyen Hayali, "Türk insanının geliri, sanki o ülke insanlarının gelirlerinin kat kat üstündeymiş gibi İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da ve daha pek çok gelişmiş ekonomide otomotivden alınan vergiden 3-4 kat daha fazla vergi ödüyoruz. Örneğin, Avrupa'ya gittiğimiz zaman, hep ne kadar yeni arabalar kullanıyorlar diye özeniriz ancak bunun sebebinin sadece devletin otomotiv sektörünü en rahat ve çabuk vergi toplayabileceği kaynak olarak görmesi olduğunu düşünmeyiz. Halbuki otomotiv sektörünün üzerinde bu kadar vergi yükü olmasa, otomotiv sektörü büyür, otomotiv sektörünün büyümesi ise akaryakıt sektörünü, sigortacılık sektörünü, yan sanayi sektörünü, aksesuarcıları, yedek parçacıları, sanayi çalışanlarını zincirleme olarak büyütür. Bu da, Türkiye'nin büyümesi demektir" diye konuştu. - Trabzon