Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim'in ise yönettiği Trabzon'a gelen yerli- yabancı turistler, padişahların sofralarında yer alan yemekleri tadıyor. Kentte bazı işletmeciler, artan ilgi üzerine ziyaretçilere, saray mutfağı yemeklerini sunuyor. Turistler, en çok 15'inci ve 16'ncı yüzyıl Osmanlı saray mutfağında görülen, saray ziyafetlerinde sunulan ve Fatih Sultan Mehmet'in sevmesiyle bilinen et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana'yı tercih ediyor.

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli turizm merkezleri arasında yer alan Trabzon, 2.5 milyonu aşan yerli-yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor. Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim'in ise yönettiği Trabzon'a gelen yerli- yabancı turistler, padişahların sofralarında yer alan yemekleri tadıyor. Kentte bazı işletmeciler, artan ilgi üzerine ziyaretçilere, saray mutfağı yemeklerini sunuyor. Turistler, en çok 15'inci ve 16'ncı yüzyıl Osmanlı saray mutfağında görülen, saray ziyafetlerinde sunulan ve Fatih Sultan Mehmet'in sevmesiyle bilinen et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana'yı tercih ediyor. 'Mutancana' özellikle Arap turistler tarafından tercih ediliyor.

AYVAZOĞLU PADİŞAH SOFRALARINI SÜSLEYEN LEZZETLER MERAK EDİLİYOR

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Osmanlı döneminde padişahlara ev sahipliği yapan imparatorluk şehri Trabzon'un doğal güzelliklerinin yanı sıra padişahların sofralarını süsleyen lezzetlerinin de merak edildiğini söyledi. Ayvazoğlu, Trabzon bir medeniyet bir kültür şehri. Dolayısı ile bütün bileşenleri ile şehrimiz turizm aktivitesisin yoğun olarak yaşandığı bir yer. Doğal güzelliklerimiz, tarihimiz var. Bunun yanında gastronomimiz ve kendimize has yemek kültürümüzde zengin. Osmanlı mutfağın da pişirilen yemeklere Trabzon ev sahipliği yapıyor. Osmanlı'nın geçmişte sahip olduğu bu kültürünü bugün de yaşatıp geleceğe aktarmaya çalışıyoruz. Trabzon turizmini bu şekilde hem çeşitlendiriyoruz hem de turizme katkı sağlıyoruz. Turizm şehrin en önemli geçim kaynağı. Doğal güzellikler, tarih ve gastronomi anlamında büyük bir zenginliğe sahibiz. İnsanlar artık doğal güzelliklerin yanı sıra Osmanlı mutfağında padişahların yediği yemekleri tatmak için de şehri ziyaret ediyorlar. İlerleyen zamanlarda bir gastronomi festivali ile adımızı daha da duyurmak istiyoruzö dedi.

RESTORAN İŞLETMECİ DİZİLER PADİŞAH YEMEKLERİNE YÖNLENDİRDİ

Osmanlı dönemine ait dizilerin son dönemde ekranlara gelmesiyle turistlerinde padişah yemeklerine ilgi duymaya başladığını anlatan restoran işletmecisi Eşref Keskin de Trabzon tarihi ve doğası olarak çok zengin ve güzel bir şehir. Padişahlar şehri. Özellikle yabancı ülkelerde Osmanlı dönemine ait dizilerin yayınlanması üzerine şehre gelen turistler bizden padişah yemeklerini talep etmeye başladılar. Bizde padişahların yediği ve misafirlerine yaptırdığı lezzetleri mutfağımıza taşıdık. Genellikle padişah sofralarından eksik olmayan et, bal, badem, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana' adı verilen yemeği istiyorlar. Sadece bir yemek tercihleri olmuyor. Osmanlı mutfağında olan bütün yemeklerden tadımlık masalarına yaptırıyorlarö diye konuştu.

MUTANCANA NASIL YAPILIR

Kuzunun kaval kemiğinden et suyu alınır. 1 adet kuzu kaval kemiği, 2 litre su, bir baş soğan, 1 adet havuç, 2 adet defne yaprağı, 1 tutam tane kara biber yaklaşık 2 saat kaynatılır. Hazırlanan et suyu süzülür ve kenara ayrılır. Kuşbaşı doğranan kuzu budu derin bir tencereye alınır. Orta ateşe suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Tereyağı, arpacık soğanları ve sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edilir. 2 dakika sonra hazırlanıp süzülen et suyu ilave edilir. Un hariç sırası ile badem, incir, kayısı, kırmızı üzüm, kırmızı erik ve balı ilave edin. Son olarak unu ekleyin ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Yemek ateşten alınıp 10 dakika kadar demlenmeye bıraktıkıldıktan sonra servis yapılır