61SAAT HABER SERVİSİ -

TURİST SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ


2019’un ilk 9 ayının ülke ve bölge turizmi açısından verimli geçtiğine dikkat çeken Ayvazoğlu, “2019 yılı turizm sezonu açısından hem ülkemiz hem  bölgemiz, hem de şehrimiz açısından gayret verimli ve güzel geçti. Öncelikle bunun mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek isterim. 

Geçen yıllara oranla, şehrimiz üzerinden bölgeye yayılan bir turist potansiyeli olduğunu herkes biliyor.Dış hatlardan şehrimize gelen yabancı sayımızda yaklaşık büyük bir artış yaşandı. Bu artışın nedeni şu: Tabiki biz kurumlarımızla, turizm paydaşlarımızla ve değişik kurumlarla beraber yaptığımız çalışmaların yanı sıra bir de ülkemize zaten bir itibar var. Bu itibarın sonucu olarak 50 milyonun üzerinde hedeflediğimiz 2019 yılında ki turist girdisinden Trabzon’da kendi payına düşeni aldı. 

Rakam olarak iç ve dış hatlardan şehrimize gelen yabancı turist sayısı ilk 9 ayda yaklaşık 650 bin. Bu güzel bir rakam. Geçen yılın şu an üzerinde gitmekteyiz. Geçen yıl toplamda 575 bin civarında bin yabancıyı ağırlamışken, ilk 9 ayda bu sayının üzerinde gidiyoruz ki yaklaşık 750 bin civarında bir rakamla yıl sonunu bitireceğimizi ifade ediyorum” dedi. 


SADECE KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN Mİ TURİST GELİYOR
“Trabzona sadece körfez ülkelerin den mi turist geliyor?” sorusuna ise Ayvazoğlu, “Karadeniz’e körfez ülkelerinden yoğun ilgi olduğunu söylemek alan olmaz. Trabzon ve bölgeye sadece körfez ülkelerinden turist geliyor, diğer bölgelerden gelmiyor demek haksızlık olur. Bu yıl Avrupa’dan, Uzak Doğu’dan hatta, Kuzey ve Güney Amerika’dan olmak üzere pek çok ziyaretçiyi ağırladık. 
Delilimiz nedir diye sorulacak olursa: Birincisi iç hatlardan ve dış hatlardan şehrimize gelen yabancı turistlerin pasaportlarına bakıyoruz. Ayrıca bir de informationlarımızdan gelip bilgi soran kişilere yüz yüze görüşme sonucu elde ettiğimiz veriler var. Yaklaşık 58’e yakın ülkeden şehrimize şu an itibariyle az sayıda da olsa bir gelip ziyaret eden turistler var” diye konuştu. 

SÜMELA VE AYASOFYA’DA Kİ RESTORASYON BİTİNCE TURİST SAYISI ARTAR MI?
Ayvazoğlu, Sümela Manastırı ve Ayasofya Camiinde süren restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından gelecek turist sayısının olumlu yönde etkilenip etkilenmeyeceğine ise, “Trabzon denilince akla ilk gelen kültürel hazinelerin başında Sümela Manastırı, Ayasofya geliyor. Bunu çok normal karşılıyoruz. Bilinen bir şehiriz. Bunun tabiki katkısı olacak. Sümela Manastırı açıldığında zaten dediğimiz bu rakamların çok çok üzerine çıkmış olacağız. Şu anda bile Mayıs’ın 25’inde yarı bölümünü hizmete açtığımız Sümela Manastırını 300 bine yakın bir ziyaretçi geldi. Bu rakam 4 ayda geldi. Tamamen açık olduğunda bunun kat kat üzerine bir rakımı ağırlayacağımızı ifade etmek istiyorum. 


Geri kalan bölümün tadilatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu anda ziyaretçi yoğunluğu azaldı, çalışmalarda hızlandı. Hedefimiz sayın bakanımızın ifade ettiği gibi sezona Sümela Manastırını yetiştirip açmak. 
Zigana ve Altındere Vadisi, daha doğrusu Maçka Vadisi başlı başına büyük bir destinasyon olarak planlanıyor. Sümelana Manastırı evet, bir kültürel hazine olarak tek başına şu an itibariyle içerisinde ki yapıların tamamıyla birlikte planlanırken çevresi de buna hazır hale getiriliyor” şeklinde yanıt verdi. 

UZUNGÖL’DE Kİ YIKIM ÇALIŞMALARI
Uzungöl’de düşünülen yıkım çalışmaları ile ilgili görüşleri merak edilen Ayvazoğlu, “Uzungöl’de bu sene gayet güzel geçti. Ben çok fazla sıkıntı görmedim. Gerçekten bir doğa harikası. Bizim temel hedefimiz aslında insan olarak, belki de şehir olarak buna daha fazla ehemmiyet göstermemiz gerekir. Koruyarak, kollayarak geleceğe aktarımını yapmak. Orada bir takım yapılan yapılar izin alınmadan yapılmış olması dolayasıyla devletimizin son dönemde gösterdiği bir hassasiyet var. Ayder, Bodrum, Uzungöl’de olduğu gibi Çevre Bakanımızın en son ziyaretlerinde bunu ifade etmişti. Buna dönük bir uygulama var. Her halde kısa süre içinde gerekli çalışmalar Valiliğimiz tarafından yapılacak” dedi. 


TRABZON’DA 600’E YAKIN OTEL VAR
Trabzon’da ve bölgede turizm sezonu başlarken bir tedirginlik olduğuna dikkat çeken Ayvazoğlu, “Bunu sene enteresan bir şey daha yaşadık. Aslında geçen yıl yaşadığımız bundan farklı değildi. 3 yıl oldu İl Müdürlüğü yapıyorum. 4. yıla girdim. Şunu fark ettim: Sezon başlarken bir tedirginlik oluyor. Acaba bu sene kimse gelecek mi? Ya gelmezse durumumuz ne olacak? 
Hakikaten turizm alt yapısı olarak çok kıymetli bir takım uygulamalarımız var. Yaklaşık 600’e yakın otelimiz mevcut. 36 bin yatak kapasitesi var. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı turizm işletmesi ve yatırım belgeli olan tesisimiz yaklaşık 100 civarında. Geri kalan 500 civarında ki tesisimizde belediye işletmeli. 
Karadeniz’in tamamından daha fazla yatak kapasitesine sahibiz. Burada tüm Karadeniz’i kast ediyorum. Bugün itibariyle 160 acentemiz şehrimizde hizmet vermekte. Bu bile bir rekor. Tüm Karadeniz illerinden şehir olarak tamamından daha fazla acenteye sahip bir iliz. Bununla gurur duyuyorum” dedi. 

ACENTELERLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
Acentelerle ilgili gelen eleştirileri de yanıtlayan Ayvazoğlu, “Düzenlememiz gereken, düzenlemeye ihtiyaç hususlar var. Büyükşehir ile beraber bunları konuşarak, Turizm Koordinasyon Kurulunda, Valimizle beraber alt yapı çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bunların düzenlemesi olacak. Burada esas olan şey şu: Trabzon Karadeniz Bölgesinin turizm noktasında ki baş aktörüdür. Planlamada, zaten Trabzon üzerinden gerçekleşmiş olması dolayasıyla Trabzon hakikaten hem acenteleriyle, hem otelleriyle bölgeye hizmet verir konumda” diye konuştu. 

TRABZON’UN TURİZM GELİRİ
Ayvazoğlu, Trabzon’un 2019 yılı 9 ayında turizm gelirini de tahmini olarak şu şekilde açıkladı: “Otellerimizde yaklaşık 522 bin 763 yabancı, 717 bin 576 yerli ilk 9 ayda konaklama yaptı. Toplamda 1 milyon 240 bin 339 kişiyi otellerimizde kayıtlı olarak ağırladık. Geceleme olarak baktığımızda toplamda 3.526 yani 3,5 milyon civarında gecelemeye tekamül eder bu. Aslında turistin şehre kazandırdığı şey yani gelir, yapılan gecelemeyle orantılıdır. Geceleme ne kadar fazlaysa şehre bırakına döviz girdi de o kadar fazladır. 3,5 milyon geceleme ortalama yerli ve yabancıya vurduğumuzda yaklaşık 150 dolar kişi başına düşen harcamadır ki bu Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde olan bir değerdir. Bu da tahmini olarak baktığımızda şu anda Trabzon’un 313 milyon dolar civarında ilk 9 ayda bir girdi sağlanmış. Bu da yaklaşık 1.8 milyar TL civarında paraya tekamül etmektedir. Şehrimiz açısından, bölge açısından hakikaten bu dönemde büyük bir veri olarak görmekteyiz” 

VİSİT TRABZON UYGULAMASI
Visit Trabzon Uygulamasının içeriğini de paylaşan Ayvazoğlu, “Havalimanından gelen yerli ve yabancı unsurlara bizatihi göstererek indirmelerini istiyoruz. Visit Trabzon’da, tüm Trabzon’u buluyorlar. Gezmek isteyen, kendisine program buluyor. Otel aramak isteyen oteli, yemek isteyen yemeği, nereye gitmek istiyorsanız orayı buluyorsunuz. Gitmek istediğimiz yere bir tıkla ulaşıyorsunuz. 
Aynı zamanda yaptığımız alışveriş, yediğiniz yemek, kaldığınız otelin de hem puanlamasını hem de şikayetiniz varsa altına yorumunu yaparak bizatihi müdürlüğümüze anında düşmesini sağlayarak geri dönüşüm ve denetimin alt yapısını oluşturmuş oluyoruz. 
Şikayetler geliyor, biz de takip ediyoruz. Mesela kaldığı otelde sıkıntılarını aktaranlar, yemek yediği yerde yaşadığı problemler veya fiyattan memnun olmayanlarla dönük bir takım sıkıntılarla karşılaştık. 
Bu yıl geçen yıla oranla şikayetin daha az olduğu bir yıl yaşadık. Özellikle yaptığımız denetimler ki sayın valimizin bu konuya çok büyük desteği var” dedi. 

TRABZON’DA TURİZM 12 AYA NASIL YAYILIR?
Ayvazoğlu, Trabzon’da turizmin 12 aya yayılması için yapılan çalışmaları ise, “Planlamamızın asıl hedefi Trabzon’u 12 ay turizm yapılabilecek bir şehir haline dönüştürmek. 
Çakır Göl ile ilgili Faruk Özak Bakanımızın atmış olduğu adım belli bir noktaya geldi. Yolu bitmek üzere. İnşallah bununla da canlanacak ve yatırımcıyla beraber ortaya konulacak bir destinasyon haline dönüşmek üzere.  
Yadsınacak bir durum değil, sadece alt yapı planlamalarımızın uzun sürmesinden kaynaklanan bir gecikme var! 

Şehrimizde yaklaşık 7’ye yakın turizm merkezi var. Bunlardan bir tanesi Akçaabat Karadağ Turizm Merkezi. Hıdırnebi bölümü planlandı askıya çıktı. Nazım İmar Planları ve Uygulama İmar Planları şu an yayınlandı. Burada 12 ay devam edecek bir yapılanma uygulanıyor. 

Yine sahip olduğumuz doğal güzellerimiz, dağlarımız kış turizmine dönük alt yapımız belli noktalarda çalışmalar yapıldı hazırlıkları da yapılıyor. Belki kısa vadede bir nokta yok ama bizim önceliklikli diyebileceğimiz şu an
yatırımcılarımızın acentelerimizin yapması gereken şeyler var. 

Turizmden para kazanan, geçimini bununla sağlayan yatırımcı sahip olduğu oteli 12 ay doldurabilecek bir kapasite getirmek için bir çalışma ortaya koyması gerekiyor. 

Belki bana kızacaklar ama mesela şunu yapmamız lazım bence: Kırsalda bulunan otellerimiz kendilerine özelikle kış aylarına dönük ki yaklaşık 6 ay şehrimizin dağlarında yaylalarında kar kalabiliyor. Buna dönük karda yapılacak eğlenceler aktif yapılması lazım. Geç kalıyoruz. Kayabaşı bize çok yakın, Haçka yakın. Uzungöl’de öyle… “ diyerek paylaştı. 

GASTRONOMİ TURİZMİ
Gastronomi Turizmine de değinen Ayvazoğlu, “Gastronomi Turizmi İle ilgili ilk adımı attık. Bakanlığımızla çalışmalara başladık. Biz dünyanın mutfağıyız aslında. Ülkemiz öyle bir potansiyele sahip ki doğusuyla batısıyla, güneyi, kuzeyiyle her bölgenin kendisine has bir lezzeti var. Artık Karadeniz, Gastronomi noktasında ön plana çıkması lazım. Trabzon’un buna öncülük yapması lazım ve biz başladık. İlk Gastronomi filmimizi hazırladık, yayına verdik. İnşallah bunun devamı gelecek. Gastronomi çalışması, çalıştayı ve festivaliyle birlikte Karadeniz’i planlamak zorundayız. Bunu tek başımıza değil, bunu yaparken tek başımıza değiliz. Yanımıza diğer illerimizle birlikte Trabzon ve bölge ayağa kalkacak birlikte planlayacağız. Birlikte ülkemiz, bölgemiz ve şehirlerimiz kazanacak” diye konuştu. 

SHOW ME TURKEY - TRABZON’UN HİKAYESİ
Trabzon’da özellikle son günlerde çokça konuşulan ve sosyal medyada paylaşım rekorları kıran Halil Bekar’ın yaptığı Show Me Turkey - Trabzon videosunun hikayesini de anlatan Ayvazoğlu, “Bir gün İnstagram’da gezinirken, kendi sayfamızı da organize ederken Bekar Travel adında bir sayfaya denk geldik. Baktım çok şeyler ortaya koymuş. Özelden mesaj attım. Trabzonlu olduğunu öğrendik. Kendisi sağ olsun geri döndü. Sonra konuştuk. Mutlaka Trazon’a gelince bir araya gelelim. Bazı noktalarda dışardan bakış açısını bize sağlarsınız dedik. Gelince görüştük. Bizden hiç bir maddi talepte bulunmadan, sadece nakdi değilde de ihtiyaçlarını karşılayacak şeyleri sunarak 2 haftalık çalışmada böyle güzel bir tanıtım videosu hazırladı. Herkesin beğendiği bir video ortaya çıktı. Biraz uzun ama seydeni kendisini alıp götürüyor. Orada bir hikaye var. O hikayenin sonuçlandığı nokta önemli. İnsanların hoşuna gidiyor. Ben mutluyum. Bunu hiç bir bedelsiz şehrine armağan ettiği için teşekkür ediyorum. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha farklı bakış açısı ile katkılar sağlayacaktır. Trabzonlu olması, şehrine destek olması da ayrı bir mutlululuk” diye konuştu. 

TURİZM SEZONU BAŞINDA KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TURİST GELMEYECEK ALGISI
Turizm sezonu başlarken sezon başında “Körfez ülkelerinin bu yıl gelmeyecek” şeklide yapılan algılara da değinen Ayvazoğlu, bunlara rakamlarla yanıt verdi ve yorumu Trabzon halkına bıraktı. Ayvazoğlu, “Sene başında başlarken “Bu sene körfez ülkelerinden kimse gelmeyecek. Özellikle Suudi Arabistan’dan kimse gelmeyecek. Orada yapılan bir takım Türkiye’ye dönük olumsuz algılar var. Trabzon eyvah kaybetti, bu sene ne olacak- Ne yapacağız yandık?” söylemleri çıktı. Hakikaten öyle mi oldu? Ben size sadece verileri vereceğim. Yorumu da halkımızın takdirine bırakıyoruz. 
Hala bu algı devam ediyor buna da üzülüyorum. Sadece size rakamları vereceğim. Bunlar benim rakamlarım değil, devletin kurumunun resmi rakamlarıdır. 
Havalimanı da buradadır, isteyen devletimizin sayfasına girip oradan çok rahata bilir. 
Şimdi mesela Suudi Arabistan’dan geçen yıl şehrimize toplamda gelen uçak sayısına baktığımız zaman 418… Yani bu rakam 2018’de gelen uçak sayısı. 
Bu yıl ilk 9 ayda, sadece Suudi Arabistan’dan 517 uçak geldi. Hala devam ediyor. Şu an Trabzon’a öyle tahmin ediyorum yıl sonuna kadar devam edecek. Medine’den, Bahreyn’den, Umman’dan gelen uçaklar mevcut… 
Birleşik Arap Emirliklerinden yaklaşık 233 sefer gelmiş ilk 9 ayda Kuveyt’ten 129, Bahreyn 142, Ürdün’den 116, Umman’dan 49, Irak’tan 77, Lübnan’dan 6… 
Bu yıl enterasan Lübnan ve Irak ekstra ilave oldular. Lübnan’a şu an çalışan acentelerimiz var. 
Bu yıl hala devam eden bir turist akınımız var. Şimdi bile İran… İran ve Azerbaycan.. Bu bizim için hakikaten büyük mutluluk verici…”