61SAAT HABER SERVİSİ - Burada şehir ile ilgili sorulara yanıt veren Aksoy, Güney Çevre Yoluyla ilgili mutlaka adım atılması gerektiğini kaydetti. 

Aksoy, “Çok önemli bir proje. En önce ele alınması irdelenmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği konferansta sunduk. Her zaman diyoruz. Trabzon, Trabzon’da güçlü olmalı ama İstanbul’da da olmalı. 
Bizim önerdiğimiz Beşikdüzü ve Of noktaları arasında. 80 km civarında işin içinde tüneller var. Büyük oranda tüneller var. Belli yönlendirme katkı yapacak ama bu tünellerin olması durumunda Trabzon’un imarının çok rahatlayacağı, düşük yoğunluklar uygulanabilecek. 

Kahramanmaraş Caddesinin trafiğe kapanması noktasında ortaya koyulan tartışmalarla ilgili de konuşan Aksoy, “ Trabzon’un ulaşım ana planı yapılmadı. Bir çok il ana ulaşım planlarını yaptık. Bugüne kadar gerçekleştirilmesi gereken Ulaşım Ana Planı yapılmalıydı. Raylı sistem ve bu tip trafiğe kapatma açma konuları planın parçası olarak değerlendirilmeli. Şuanda her hangi bir kişinin bu şartlar altında trafiğe kapatırım kapatmam tartışmaları plan gerçekleştirilmeden havada kalır doğru olmaz. Bu ulaşım ana planının hızlı şekilde gerçekleştirmek için çalışmalar yapmak lazım” dedi. 

Kaşüstü’nde yapılan Dalçık Projesinde ana imalatların büyük oranda tamamlandığına dikkat çeken Aksoy, projenin bundan sonra daha hızlı ilerleyebileceğine dikkat çekti. Aksoy, “Kaşüstü’nde son derece uygulama kompleks ve kapsamlı. Şuanda görünmüyor ama ana imalatların büyük oranda tamamlandığı bundan sonraki sürenin daha kışı olacağını ön görüyorum. O bölgeye değer katacak oradaki ulaşım probleminin bugün itibariyle çözüm sunarken güney doğrultuda yapılanmaların önünü kolay açacağını düşünüyorum” dedi. 

Kaşüstü’ndeki Dalçık’ın yapılmasının ardından Yomra giriş kavşağının sıkışacağı iddialarına ise Aksoy, “Lokal noktalar üzerinden genele açıldığında yanıltıcı yorumlar yapabiliriz. Pansuman tedbir.. Trabzon artık güney çevre yolunu yapmalı. Gümüşhane, yüzde 90 oranında inşaat projesi değil uygulamayı bitirdi. Giresun proje ihalesini yaptı. Ordu ve Ünye bölgesinde önemli hamleler var. Samsun ile kıyaslamıyorum. Samsun ile Trabzon kıyas yapılmaz hale geldi. Teleferik, Raylı Sistem uygulamaları, Tarımda güçlenen kent. Samsun doğu Karadeniz bölgesinde önceden kıyaslıyorduk. Ama kanımca göstergeler uzak ara gösteriyor. Rize çevre yoluyla ilgili çalışmaları var.

Trabzon burada bölgede doğu Karadeniz bölgesinin ana unsuru. Kalkınma ajansı bile Trabzon’da konuşlandı. Bazı tespitler yapılıyor ama özellikle makro politikalar, uzun tüneller kuzey güney doğrultusunda yatay bantlardaki keşişimi güney çevre yolu üzerinde düşünmeli. Bu makro yatırımlara yerelden güçlü karşılık gerekiyor. Kendimizi kandırmayalım. Yapmamız gereken, yapabileceğimiz çok işler var. 


Burada ileri belediyecilik uygulamaları. Ar-ge olmalı. Belediyeler üniversite olmalı, fikir üretmeli, sanayinin içinde olmalı. Medya ile ilgili şirketi, sporla ilgili, peyzaj ile ilgili, üst yapılarla ilgili şirketleri olmalı. Büyükşehir yasası, belediyelerin yerel yönetimlerin elini rahatlatan, onlara geniş yetki alanları oluşturan, çalışmak isteyen belediyelerin çok büyük yetkileri var. Bu yasa çok iyi okunmalı. Bu yetkiler noktasında Trabzon hızlı bir kalkınma sürecine evrilmeli...” dedi.