Kasaplar yaptıkları açıklamada et fiyatlarının çok yüksek olduğunu kasaplar olarak et fiyatlarının aşağı seviyede olmasını istediklerini söylediler.

Kasap Adem Birşen yaptığı açıklamada Trabzon’da hayvan sektörünün durumunun içler acısı olduğu, kimsenin hayvan yetiştirmediğini belirterek ; “Yerli hayvanı burada 32 liraya kesiyoruz. 42 Liraya kıymayı satıyoruz, 44 liraya kuşbaşı, 50 lira biftek, 60 lira bonfile satıyoruz. Fiyatlar çok aşırı yüksek. Piyasa da artık hayvan yok. Artık Trabzon’da hayvancılık, üretim yok. Köylerden hayvan çıkmıyor. Trabzon’da piyasa da ki etler Elazığ’dan, Amasya’dan, Konya’dan geliyor. Trabzon mezmahanesinde hafta da 10 tane hayvan kesiliyor. Trabzon’un haftalık et tüketimi 150-200 ton. Senin kestiğin hayvanların toplamı 1 ton. Şuan da vatandaş alışveriş yapamıyor. Piyasa çok durgun” şeklinde konuştu.

Piyasada Hayvan Yok

Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz Türkiye’de hayvan sayısının düşük olduğunu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde PKK terör örgütünün sahte küpe kullanarak devletin hayvan başı uyguladığı teşviki aldığını belirterek şunları kaydetti; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvancılık ile ilgili politikaları yanlış. Türkiye’de artık hayvancılık bitti. İl odalarımız ve Türkiye Kasaplar Federasyonu 2010 yılında havyacılık kurtarma projesi yaptı. 2014 yılına kadar bu proje uygulandı ve hayvancılık sorunu kalktı. 2014 yılında yine bakanlığın politikaların da değişiklik oldu ve 2014 yılında tekrar kırmızı et işi çöktü. Bunun bedelini hem Türk çiftçisi hem de Türkiye Cumhuriyeti Ödüyor. Bakan diyor ki arada spekülatörler var. Eğer varsa gereken müdahaleyi yap bunları al. Yasalar çerçevesinde mahkemeye çıkar hapset. Kamuoyuna karşı meseleyi yumuşatıyorlar. Türkiye’de hayvancılık konusunda çifte standart rakamlar söz konusu. Güneydoğu’dan kaynaklana bir sorun var. Türkiye’de yılda 15 milyon hayvanımız olması lazım. Rakamlarda da böyle gözüküyor. Tahmin ediyoruz ki Güneydoğu da PKK bunu şişirip gösteriyor ve devletin uyguladığı 200 lira hayvan başına teşviki alıyorlar ve sahte küpeler ile kesiyorlar. Bakanlık Türkiye’de hayvanın var olduğunu zannediyor.”

Ciddi Bir Hayvan Açığı Var

“Bizim verilerimizde Türkiye’de 7-8 milyon büyükbaş hayvan var. Dolayısıyla yüzde 50 açık var” diyen Korkmaz şunları kaydetti; “Arz ve talep dengesinde bir arz olduğunda eğer piyasaya arz azsa talep fazla ise fiyatlar her zaman artar. Piyasaya arz fazla talep azsa ya da normalse fiyatlar ya düşer ya da aynı kalır. Türkiye’de ciddi bir açık var. Hayvan açığını görmeyen yetkililerimiz kasap esnafını suçluyor. Türkiye ve Trabzon’da ki kasapların hiç birinin bu et yokluğu ile ilgili hiçbir katkısı yoktur. En çok mağdur olan da kasap esnafıdır. Kasaplarımız şimdi eti pahalı alıyor pahalı satıyor. Her gün değişen fiyatlar ile sermayesi eriyor. Türkiye’de et sorunu sunidir. Bu politikaların yetersizliğidir. Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’de et sorunu olması Türkiye’de ciddi bir sorundur. Bu sorunun çözülmesi yine hükümete düşmektedir. Hükümet gerek odalar ile gerek TKF ile bu işbirliği içerisinde bu işi çözerse bu iş çözülür.”

SONAY ÇALUK - TAKA