61SAAT HABER SERVİSİ - Türkiye’de sosyal medya kullanımı hızla artıyor. We Are Social 2020 raporuna göre, Türkiye’de 62 milyon internet kullanıcısı bulunurken, 54 milyonu sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Yine aynı rapora göre, sosyal medya kullanıcı sayısı 54 milyona ulaşırken, bu sayının yüzde 90’ı Youtube, yüzde 83’ü Instagram, yüzde 76’sı Facebook ve yüzde 61’i Twitter kullanıcısı.

İLK SIRADA YOUTUBE VAR
Dijital Pazarlama, Sosyal Medya Uzmanı ve Gazeteci Nesrullah Sonay, en çok kullanılan sosyal medya kanallarının veri tabanından, ‘Trabzon ili Sosyal Medya Kullanım Alışkanlığı’ raporu hazırladı. Rapora göre, yaklaşık 550 bin internet kullanıcı bulunduğu Trabzon’da sırasıyla en çok 465 bin ile Youtube, 420 bin ile Instagram ve 300 bin ile de Facebook kullanılıyor. Bunları 150 bin ile Messenger ve 110 bin ile Twitter takip ederken, geriye kalan kanalların toplamı 50 bini geçmiyor.

Sonay, Youtube, Instagram ve Facebook kullanımının oldukça yüksek olduğunu ve Türkiye geneli kullanım oranlarına yakın olduğunu belirtti. Diğer sosyal medya kanalları kullanım oranların Türkiye geneline göre çok düşük seyrettiğini kaydetti. 

YOUTUBE
Yaklaşık 465 bin kişi Youtube’ta video izliyor.
Yüzde 59’u erkek
Yüzde 17’si 18 yaş altı.
   
INSTAGRAM
Toplam: 420 bin
Yüzde 65’i erkek 
Yaş grubu:
20 bini 18 yaşından küçük kullanıcılar. 
19-24: 75 bin
25-34: 135 bin 
35-44: 89 bin 
45-54: 60 bin
55 ve üstü: 43 bin 

FACEBOOK
Toplam: 300 bin. 
Yüzde 63’ü erkek. 
Yaş grubu
18-24: 45 bin
25-34: 90 bin 
35-44: 70 bin 
45-54: 50 bin
55 ve üstü: 40 bin 

Hangi sektörlere ilgi duyuyorlar?
Alışveriş
Eğitim
Spor
Blog
Devlet Kurumu
Siyasetçi / siyasi kuruluş
Toplum ve kültürel konular
Sağlık

65 BEĞENİDE SİYASİ TERCİHİ ORTAYA ÇIKIYOR
Sosyal medya kullanımı açısından ilk sırada video izleme platformu Youtube’un yer aldığını ifade eden Nesrullah Sonay, “Ancak pazarlama kanalı olarak değerlendirdiğimizde kitleleri satışa yönlendirmede Instagram ve Facebook’un daha efektif sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Şu gerçeği göz ardı edemeyiz; İstatistiklere göre, bir kişi 65 beğeni yapması halinde Facebook o kişinin siyasi tercihini büyük oranda belirleyebiliyor. Sizi en iyi tanıyan ne anneniz ne babanız ne de eşiniz veya kardeşinizdir. Günümüzde sizi en iyi tanıyan sosyal medya kanallarınızdır. Bu durum hakikaten sosyal medyanın gücünü gösteriyor.  
MARKA DEĞERİ ZARARA UĞRUYOR
Trabzon’da nitelikli sosyal medya uzmanı sorunu olduğuna işaret etti ve şunları söyledi: “Önemli bir kısmı gerek platformların gerekse sektörlerin dinamiklerinden bihaberler. Günceli yakalayamıyorlar. Türkçeyi iyi kullanamıyorlar. Haliyle bu durum markaları, firmaları etkiliyor. Satış yapamadıkları gibi marka değerine de ciddi anlamda zarar veriyor. Sürekli bir dönüş yaşayan bir mecra ve bu değişimleri takip edip, o doğrultuda strateji belirlemek lazım.”

FARKLI KİTLELERE FARKLI KANALLARDAN ULAŞIN
Sonay son olarak, farklı hedef kitleler için farklı sosyal medya kanallarının kullanılması gerektiğini kaydetti. “Türkiye’de Facebook ve Instagram, Ortadoğu’da SnapChat, Gürcistan’da Facebook, İran’da Telegram gibi. Yani biz yazın şehrimizde yoğunlaşan Ortadoğu popülasyonuna Facebook veya Instagram reklamı gösterirsek muhtemelen iyi performans elde edemeyeceğiz” şeklinde konuştu.