61SAAT HABER SERVİSİ

Türkiye'nin birçok şehrinde üstün zekalı öğrencilerin potansiyellerini ortaya koymaları amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile kurulan Bilim Sanat Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi, Turkcell sponsorluğu ile açılan Zeka Gücü atölyesini tanıtımını yaptı. Etkinliğe 58, 59 ve 60. Hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Hilmi Güler, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Hizmetler Müdürü Ahmet Emre, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş katılım gösterdi.

Heyet sırasıyla söz alarak, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi.

Trabzon İl Milli Eğitim Müdür Hızır Aktaş: Trabzon'da güzel neticilere ulaşmak istiyoruz

Burada esas itibariyle proje tabanlı bir müfredat uygulanmaktadır. Bu kurumda 474 öğrenci eğitim almakta. Öğrencileri akranlarından ayırmadan, doğal ortam ile birlikte hem kednilerinin bireysel yaşamların hem de ülkemizin büyümesine katkı sunmak amacıyla geleceğe hazırlanmakta ve yetiştirilmektedir. Bu eğitimin Trabzon’da güzel neticelere ulaşmasını temenni ediyoruz.

Özellikle Bakanımız Hilmi Güler ve Bakan Yardımcısı İbrahim Er’e özellikle teşekkür ediyorum ve programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

MEB Özel Hizmetler MüdürüAhmet Emre Bilgili: Trabzon başarılı bir merkez...

Su akar yolunu bulur derler, ona uygun bir yol bulursanız o akar başarıyı bulur. Biz de Türkiye’de çocuklarımız için başarılı ve mutlu olacakları ortamlar oluşturuyoruz. Biz bunun adına bilim sanat havuzu diyoruz. Bu kurumları kendilerine uygun ortamlar oluşturarak kendilerini daha verimli hale getirmeleri konusunda oluşturuyoruz. Bu kurumları çok kaliteli hale getireceğiz. Böylelikle çok daha kullanılabilir ve değerlendirebilir hale gelecek. Bu sene 800 bin öğrencimiz bilim sanatlı olmak için başvuruda bulundu. Bu sınav sürecini hep birlikte arkadaşlarımızla birlikte onları bilim sanatlı olmaları için gereken uygun şartları oluşturup en güzel şekilde seçme yapmaya çalışacağız. Önemli olan Türkiye’nin bilim sanat havuzunu en nitelikli hale getirmek, bu düşünceyle bilim sanat merkezlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Bütün bilim sanat merkezlerimiz başarılı ama, Trabzon daha başarılı bir merkezimiz.

Buraya kadar gelen bizim çok değerli büyüğümüz Hilmi Güler beyefendiye ve bütün Turkcell ailesine teşekkür ediyorum.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler: ''Dahiler şehri Trabzon''

Dahiler şehri Trabzon’da bulunmanın mutluluğu içerisindeyim. Trabzonspor’u ile, siyasetçileri ile inşallah yeni ürünler ve yeni insanların çıkacağı bir projenin uygulanması ile ilgili burada bulunuyoruz.

Özel yetenekli insanlara çok ihtiyacımız var. 27 ilde 33 okul ve 15 bin öğrenciye sadece bu proje kapsamında destek olduk bunun dışında diğer projelerle de 20 bini aşan üstün zekalı özel yetenekli öğrencilerin elinden tuttuk. Ahmet Bey’in de bahsettiği gibi su yolunu bulsun diye. Bu çalışmalarla gönlümüz rahat ediyor, kazandığımız paraların bir kısmını onlara vererek kalkınma yarışında mukayeseli üstünlüğümüzü sağlamış oluyoruz. Az önce bir tane özel yetenekli öğrenci ile tanıştık adı İsa idi… Bu programlar dahilinde Türkiye’nin gelişimini bundan sonraki çalışmalarda da destekleyeceğiz. Hepinize saygılar sunuyorum.

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu: Zeki ve kibar çocuklara ihtiyacımız var

Bugün burada çok zeki çocuklar var bütün öğretmen ve velilerle birlikte. Neticede bilişim teknolojisi çok nitelikli veriler elde edebileceğimiz bir alan. Her ne kadar yazılım, donanımla açıklanabilecek bir tanımlama yapsak da bu kavramlara zeka ile ulaşabiliriz. İnsanın zekası olmadan hiçbirini denetim altına alabileceğimiz bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla bizim zeki ve kibar çocuklara ihtiyacımız var Cemil Meriç’in deyimiyle. Onlara vereceğimiz fırsatlarla onlara yatırım yapacağız inşallah. Sanayi Devrimi’nde buhar makinesi ne ise, bilişim çağında da bilgisayar o demek. Bu potansiyelleri keşfedip onlarla birlikte yol almak çok önemli. Bu meselede yol alan Trabzon eğitim camiasını kutluyorum. Yakın zamanda zaten birinci de olduk LGS’de. Yakın zamanda bütçe çalışması yaptık genel kurulda, bu anlamda eğitime ayrılan payında niteliksel ve niceliksel bir kanıt olduğunu düşünüyorum.

Hüseyin Başaran’ın çok önemli katkıları olmuş bu kurumun açılmasında. Devlet millet işbirliği ile başarı kaçınılmaz oluyor. Onlara teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bu pırıl pırıl çocuklarımızı keşfeden tüm eğitimci ve anne babalarına, çocuklarımızın içinde bulundurdukları zeka duygusu sayesinde hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er: Toplamda 136 BİLSEM'de...

Hiç şüphesizki hedeflerimizin gerçekleşmesinde en önemli sermaye insan sermayesi. Biz yer altı gibi fiziki sermaye bakımından çok zengin değiliz. Böylesi hedeflerde en büyük zenginliğimiz insan sermayemiz. Genç bir ülkeyiz, 25 yaş altı nüfusun toplam nüfusa oranı yaklaşık %40’a tekabül ediyor. Aslında bu alanda çalışanlar öylesi bir durumu kalkınma için fırsat eşiği olarak değerlendiriyorlar. Böylesi bir potansiyelin fırsata dönüşebilmesi bir takım koşullara bağlı, bu genç nüfusu üretimin içinde olacağı zaman dilimi içerisinde bilgi ve beceriyle donatmak… Yani varolan potansiyel zenginliğin açığa çıkması, bu kitlenin nitelikli bir eğitimden geçmesiyle mümkün. Biz genel anlamıyla bütün çocukların, özelde de üstün yetenekli çocukların gerekli olan böyle bir eğitimden geçmesi gerektiğini bilincindeyiz.

Böylesi bir maliyeti üstlenmemizin nedeni buradan elde edilecek katma değerin toplumsal faydası içindir. Eğitimde önemli bir kavram var: Fırsat eşitliği. Bu çocukların kendi doğalarında kendi özgünlüğünde bir takım programlarla karşı karşıya gelmesi var olan potansiyelini açığa çıkaracak imkanlarla karşı karşıya getirilmesi eğitimde fırsat eşitliği kavramına daha öte bir mana ve anlam getirmektedir.

Ülke genelinde 136 BİLSEM’de üstün yetenekli çocuğa hizmet vermekteyiz. Biz bu bağlamda bakanlık olarak birçok STK ile işbirliği içerisindeyiz.

Bugün burada açılışını yaptığımız bu zeka gücü atölyesi bunlardan bir örnek. Bu atölyede yazılım, oyun eğitimleri, 3D yazıcılarla ürün geliştirme çalışma eğitimleri verilmekte. Bu çalışmalar eğitimle vizyon hedefleri ile uyumu da gösteriyor.

Bu bağlamda Başaran ailesini de tebrik ediyorum. Dilerim bu zeka gücü atölyesi kapsamında Trabzon’da dahiler yetişir. Bu sözlerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Protokol konuşmalarının ardından zeka gücü atölyesine geçen heyet, Trabzonlu öğrencilerin yaptıkları birbirinden başarılı teknolojik ürünleri incelediler. Zeka Gücü atölyesinin ortaya koyduğu ürünler arasında; uzun süreli elektrik sağlayan güç ünitesi, engelliler için geliştirilmiş taksi modeli, lazer yazıcı gibi inovasyon ürünlerini öğrencilerin ağzından tanıma şansı buldular. Etkinlik heyet tarafından öğrencilere verilen hediyeleri ile son buldu.