61SAAT HABER SERVİSİ - Zeynep Altun

Ziyaretçilerden, “Trabzon’a gittiğin zaman Kalkanoğlu Pilav’a uğramadıysan Trabzon’a gittim deme” sözü çok sık duyulurken, 160 yıllık geçmişiyle, 1856 yılında, Süleyman Ağa tarafından kurulan tarihi pilavcı, turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor. Yiyen herkesin övgüyle söz ettiği, damakta bıraktığı eşsiz tattan dolayı Kalkanoğlu Pilav’ı oldukça ilgi çekerken, 4 kuşaktır devam ettirilen bu mesleği, pilavın tarihini ve neden bu kadar ilgi çektiğini Taner Kalkanoğlu 61.saat’e anlattı.
 “Ben 4. Kuşağım burada. 1856 yılında büyük dedem Süleyman Kalkanoğlu kurdu; Dedem Ahmet Kalkanoğlu, babam Hüseyin Kalkanoğlu devam ettirdi” diyerek sözlerine başlayan Kalkanoğlu, “Şimdi de ben devam ettiriyorum, benden sonra da çocuklarım sürdürecek. Bizi ünlü yapan unsur 160 yıldır değişmeyen lezzetimiz, nasıl başladıysa öyle gitti. Tadıyla, tuzuyla, ismiyle ve şekliyle başladığı gibi devam ediyor gelenek. Bu kadar çok ünlü olmasının sebeplerinden biri de damakta bıraktığı tat. Yurt dışından özellikle yerli turistten yoğun ilgi görüyoruz. Turistin uğrak yeri haline geldi” ifadelerini kullandı.

PADİŞAH PİLAVI

 Pilavın özel bir hikayesi olup olmadığı sorunca Taner Kalkanoğlu, “Tanzimat döneminde büyük dedem sarayda pilavcı başı olarak görev yapıyordu. Her yemeğin ayrı bir ustası vardı. Çok pilav yapan varmış ama dedem onların başındaymış. Sonrasında serbest ekonomiye geçilince padişah halkın da pilavdan tatmasını istemiş. Şuan bulunduğumuz yerin arkasında olan bölümde dedem pilav satmaya başlamış. Kilo ile satılıyormuş o zamanlar. Yanında sadece hoşaf verilirmiş ve sadece kayısı hoşafı olma şartı vardı. Başka bir şey ikram edilmezdi yanında. Bir tencere yapılır tükenince ikinci tencere yapılmaz, dükkan kapanırmış. Aynı geleneği biz de sürdürüyoruz. Bir tencere bitince diğeri yapılmaz, bazen akşamüzeri saat 17:00 civarında kapattığımız da oluyor. “ şeklinde açıklama yaptı.
 Taner Kalkanoğlu, Trabzon’da eski yerel gazetelerinden “Sabah Postası”nın amcası tarafından çıkarıldığını da sözlerine ekledi. Kalkanoğlu, “Daha önce Faik Ahmet Barutçu’nun sahibi olduğu ve adı “Halk Gazetesi” olan gazetenin adının “Sabah Postası” olarak değiştirildi. Trabzon’u Trabzon yapan unsurlardan biri de Kalkanoğlu Pilavı’dır. Çınar gibi hala yerinde duran, tarih kokan yere uğramayanlar çok şey kaçırmış demektir.