61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un turizm merkezi Uzungöl’de 118 binaya yıkım kararının çıkmasının ardından bugün Uzungöl Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı. 
Yıkılacak binalara tebligat gitmesinin ardından yapılan basın açıklamasında zararın 200 – 300 milyon TL civarında olacağı ifade edildi. 
Yaklaşık 200 kişiyle birlikte yapılan basın açıklamasını, okudu. 
Yıkılacak binaların birinin mülk sahibi olduğunu ifade eden Uğur Çiçek, direneceklerini ifade etti.  
Sözlerine ilk olarak Uzungöl’ün tarihinden başlayan Çiçek, turizm merkezinin ilk olarak 1957 yılında belediye olmaya hak kazandığını 1062 yılında ise belediye teşkilatının kurularak halka hizmet vermeye başlandığını vurguladı. 
Uzungöl’ün sadece turistlerin ziyaret ettiği merkez olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken… “Burada yaşayan insanların artan konut ihtiyacını karşılama konusunda Yerel Yönetimlerimiz ve Merkezi Yönetimlerimiz maalesef ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır” dedi. 
Uzungöl’de en büyük sıkıntının İmar Planı olduğunu kaydeden Çiçek, “Uzungöl’de Turizm 1974 Yılında başlamıştır.Aradan geçen 45 sene sürecinde Uzungöl’de sadece 1993 Yılında Turizm Amaçlı İmar planı,1998 Yılında SİT Alanı getirilmiştir. 2006 Koruma Amaçlı İmar Planı getirilmiş bu Plan 2008 Yılında İtirazlar sonucu iptal edilmiştir. 
2014 Yılında tekrar Bakanlık tarafından İmar Planı getirilmiş bu plan 2015 Yılında revize edilmiş ve 2018 Yılında ise yine İtiraz neticesinde bu İmar Planı da Uygulanabilir olmaması sebebi ile İptal edilmiştir” diye konuştu. 

EN KÜÇÜK ZARAR VERİLMEMİŞTİR
Uzungöl’de İmar Planı olmamasına rağmen insanların kendi tapulu arazilerinde, imkanları ölçüsünde evi ve tesis inşa ettiğini kaydeden Çiçek,  “Tüm bunları yaparken dört tarafı Orman ile çevrilmiş Doğa harikası olmasına rağmen hiçbir şekilde Ormandan tek bir ağaç dahi kesilmemiş ve de Uzungöl’ün Muhteşem Doğasına hiçbir şekilde en küçük bir zarar dahi verilmemiştir” dedi. 
Uzungöl’e 2019’un ilk 8 ayında Trabzon Valiliğinin Plaka Tanıma Sistemine göre toplamda 782 bin araç girişi, 3 milyon 128 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ettiğini ifade eden Çiçek, “Uzungöl İnsanı Tarih boyunca çalışkan ve uysal yapısı ile hiçbir zaman Mahkeme kapısını tanımamıştır. Ancak Getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Günümüzde 800-850 kişi Mahkeme süreci ile karşı karşıya gelmiş hatta ceza alarak hapis yatmak zorunda kalmıştır.
Günümüzde Uzungöl gibi Turizm Cennetleri sayesinde Önce Trabzon İlimiz,sonra Karadeniz Bölgemiz ve de Şirin Ülkemiz Turizm alanında Tüm Dünyaya hitap edebilecek bir konuma sahiptir” dedi. 

OLMAYAN İMAR PLANI NASIL UYGULANABİLİR
Çiçek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Üzülerek ifade etmek isteriz ki Uzungöl insanı alkışı hak etmesi gerekirken Günümüzde gelinen nokta itibarı ile alın teri ve emeğini kaybedecek duruma gelmiştir.
Çünkü kendi elinde olmayan getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Uzungöl insanı cezalandırılacak bir konuma getirilmiş İşyerleri ve konutlar için Yıkım kararı verilmiştir.
Uzungöl İnsanı olmayan bir İmar Planına nasıl uyabilirdi. Hukuki olarak soralım…. Kuralları konulmamış olan bir İmar Planından dolayı Uzungöl İnsanını cezalandırmaya kalkmak sizlere ne kadar Adaletli görünüyor
Uzungöl Halkı olarak İmar Planı ortaya konulduktan sonra Fiziki Görünüm olarak Uzungölün ismine hiç yakışmayan çarpık görünümlü yapıların düzeltilmelerinin çok kolay olduğunu da rahatlıkla görmekteyiz. Ve de bu çarpıklığı düzeltmeye hazırız.
Uzungöl İnsanı olarak en büyük özlemimiz Yetkililerimiz tarafından Hem Şirin Beldemiz Uzungöl’ü Koruyacak olan hem de İnsanlarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan Uygulanabilir bir İmar Planının bir an önce Halkımızın önüne konulmasıdır.
Gerçekleştirilmesi Planlanan Yıkım Çalışmasının Uzungöl İnsanına Maliyeti Yaklaşık 300 Milyon TL’nin üstündedir” 

MAĞDURİYET NASIL GİDERELİECEK
Mağduriyetlerin nasıl giderileceğini soran Çiçek, “Uzungöl Halkının hem barınma hem de Turizm Anlamında Ülkemiz ve Dünya Turizmine Hizmet sunabilmek amacı ile yapmış olduğu bu yapıların yıkılması durumunda bu insanların mağduriyetleri nasıl giderilecektir.
Yıkımı gerçekleştirilmesi Planlanan bu Tesislerimizin ve evlerin Banka Borçları nasıl ödenecektir.
Bu yüksek maliyeti ne halkımız ne bölgemiz ne de Ülkemiz kaldırabilecek durumda değildir.
Bu anlamda Uzungöl Halkı olarak gerçekleştirilmesi Planlanan bu Yıkım İşlemlerinin Acil olarak durdurulması ve Hazırlanacak olan Plan Çerçevesinde İnsanlarımızın mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasıdır.
Uzungöl İnsanı olarak Kesin Kararımız şudur. Uzungöl İçin Kalıcı ve uygulanabilir bir İmar Uygulaması olmadan gerçekleştirilecek her türlü yıkım çalışmalarına Uzungöl Halkı olarak Hukuki ve İnsani olarak her türlü tedbiri alacağız” dedi.