61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Trabzon'un Çaykara ilçesinde imar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelen dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de, imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımı için sahiplerine verilen süre doldu. Ancak geçtiğimiz haftasonuna başlanması planlanan yıkım süreci 118 yapı sahibinin yapıları boşaltmamaları nedeniyle yapılamadı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yıkımlar gündeme geldi. İYİ Parti Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu’nun ‘Uzungöl’de yıkımlar durdu mu?’ sorusuna üzerine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açıklama yaptı.

Zorluoğlu, yıkılacak binaların 31 Aralık 2017’den önce yapılan yapılar için geçerliği olduğunu söyleyerek, ‘Uzungöl’de bir çalışma yapıldı ve 31 aralık 2017’den sonra yapılan kaçak yapılarla ilgili tasarruf söz konusu. Öncesinde yapılsa bile imara aykırı yapılanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Orayla ilgili hukuki süreç valilik koordinasyonunda devam ediyor. Tebligatlar yapıldı. Bunların belli süreler alması normal. Turizm sezonunun bitmesini bekledik. İnşallah önümüzdeki günlerde valiliğimizin genel koordinasyonunda gerekli hukuki işlemler yapılacak. Bundan geriye dönüş söz konusu olmayacak. İnşallah sorunsuz bir şekilde bir işlem gerçekleştiririz" dedi.

UZUNGÖL TURİZM MERKEZİ
Çaykara ilçesine 20 kilometre mesafede bin 250 metre yükseklikte yer alan ve eşsiz doğal güzellikleri ile Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 500 bin metrekare alana sahip olan göl, alabalık ve sazan balığına ev sahipliği yapıyor. Uzungöl'ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikteki Holdizon Dağları'nda, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabiliyor, vahşi doğa şartlarında yaban hayatı izlenebiliyor. Son yıllarda otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artışına bağlı olarak ortaya çıkan imar kirliği sorunu ile tartışılan Uzungöl'de kentsel dönüşüm projesi gündeme geldi. Bunun üzerine Uzungöl'de, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında kentsel dönüşüm hazırlıkları başlayacağı belirtildi.