Çalık, “2020 yılı “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet” teması ile tüm dünyayı etkileyen Covid19 salgını sebebiyle sosyal medya kanalları ve kitle iletişim aracılığı ile kutlanacaktır. 

Allah rızasını kazanmak adına ecdadın kurmuş olduğu hayır mekanizmalarının yaşatılması Vakıflar Genel Müdürlüğünün en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Anadolu’da kurulmuş ve kayıtlarına ulaşılmış en eski vakfın kuruluşu; Erzurum Pasinlerde  kurulan Halil Divani Vakfıdır ve 1048 tarihlidir. Genel Müdürlüğümüzün kuruluş tarihi de bu tarih olarak kabul edilmiştir. Böyle bir medeniyet geçmişi olan vakıf konusunun toplumumuzda hak ettiği ölçüde yer alması Vakıf Haftası etkinliklerinin ana prensibidir.” dedi. 

Çalık, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Vakıfların kuruluş amaçları doğrultusunda vakfiyelerinde belirtilen hayır şartlarının yerine getirilmesi, vakıf abide eserlerin ihya edilmesi, muhtaç vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımların yapılması ve öğrenci bursları ile ülkemizdeki sosyal ihtiyaçların karşılanmasında Genel Müdürlüğümüz faaliyetlerini yürütmektedir.  Bölgemizde de bu konuda etkin çalışmalar yapan Kurumumuz, son yılarda 100’e yakın vakıf eserinin restorasyonunu gerçekleştirmiş olup, 232 muhtaç vatandaşımıza nakdi, 831 aileye kuru gıda yardımı, 747 ilk, orta lise ve 294 yükseköğretim öğrencisine ve 21 yabancı uyruklu üniversite öğrencisine burs imkânı sağlamaktadır. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılması ile ilgili yurt içi ve yurt dışında faaliyetlerini yürütmekte ve birçok eserin bilimsel veriler ve görüşler ışığında restorasyonunu tamamlamış bulunmaktadır. Bölgemizde de tamamlanan ve devam eden birçok vakıf eser kültürel mirasımızın bir parçası olarak hak etmiş oldukları değerlere yeniden ulaşmaktadır. 

Ticari hayatın yoğun şekilde sürdüğü Vakıf İşhanları, İş merkezleri ve Vakıf dükkânların yanında tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü tarım arazileriyle de üretime ve toplumsal kalkınmaya da Vakıflar her daim hizmet etmektedir. Gelirlerini tamamen kendi mülklerinden temin eden Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Kültür Varlıklarının restorasyonları ve gelir getirici yeni yatırımlar yapmanın yanında, Vakfiyelerdeki hayır şartları doğrultusunda hizmetlerini sürdürmektedir”