61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında hafta sonu oynanan ve yaşanan olaylar nedeniyle tatil edilen maçla ilgili bugün Trabzon Valisi A. Celil Öz, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde açıklamalarda bulundu. 

2 GÜNDÜR ÇOK KONUŞMAK İSTEMEDİM

Özellikle yaşanan olaylar sonrasında  güvenlik zafiyeti ile ilgili iddialar sorulan Vali Öz, çarpıcı açıklamalar yaptı. Vali Öz, özetle şu şekilde konuştu: 
"Yine maalesef bir maç ve maç sonrası istenmeyen olaylar. Görüntü hiç arzu etmediğimiz Trabzon’da kardeşliğin olmasını istediğimiz ortamda maalesef istenmeyen olaylar. 2 gündür çok konuşmak istemedim. Aslında yaşanan olayların çok konuşulacak yönü yok. Yapılan yorumlar konuşmalar genel bir durum değerlendirmesi yapmamızı zorunlu kıldı. Fenerbahçe maçları geçmişten gelen sıkıntılar ve birikimle beraber bugüne kadar hep sıkıntılı oldu. Özellikle son 3 yılda 1 maçımızın dışında sıkıntılı maçlar yaşadık. Bu maçta da benzer sıkıntıların olabileceğini mutlaka hesap ettik. Fakat gerek basında, gerek yönetimin demeçlerinde bu anlamda yoğun bir olumsuzluk veya ortamı germeye yönelik mesajlar yoktu. Bu maçta ki genel hava çok olumsuzluk yoktu. Ancak her şeye rağmen geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle böyle bir hazırlık yaptık. Kendi güçlerimizin yanında bakanlıktan 600 kişilik takviye destek istedik"

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDIK GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPTIK

“Güvenlik önlemlerini aldık. Biz birkaç hafta öncesinden itibaren bu konuda güvenlik birimlerimizle toplantılar yaptık. Planların üzerinden geçtik. Gerekli çalışmaları yaptık.  Maç saatine gelinceye kadar her şey normaldi. Maçın başlamasından 84-85 dakikalarına kadar gerek saha içinde gerek tribünde atılan bazı maddeler dışında ciddi olumsuzluk yaşanmadı.”

TRİBÜNÜN SAĞ VE SOLUNA ÖNLEM ALDIK

“Ancak bu dakikalardan sonra kale arkasında ki filelerin indirilmesi yönünde hareketlenme başladı. Bunun öncesinde biz daha önceden de o bölgede tedbirlerimizi almıştık. Görüntülere bakarsanız kale arkası tribünün hem sağ hem de sol köşesinde güvenlik personeli vardı. Polislerin o aşamada müdahalesi gerçekleşemediği için fileler indirildi. “

2 – 3 DAKİKALIK BOŞLUKTAN YARARLANDI

“Dedik ki tribünde ki polisler giremiyorsa araya sahada ki polisler arkayı kapatsın. Hepimizin bildiği gibi sağ tarafta ki polisler kale arkasını büyük oranda kapattılar. Açık tribün tarafında ki polislerin hazırlıklarını yapıp kalkanlarını kapatması süreci arasında 2 veya 3 dakika boşluk oluştu. Bu boşluk esnasında atlayan 2 genç çocuk birisi maalesef o boşluktan istifa ederek burada özel güvenlik ve polisin ihmali var mıdır onu mutlaka berberce değerlendireceğiz. O boşluktan istifa eden o çocuk atladı ve hakeme saldırdı. O saldırının arkasında gerekli müdahale yapıldı ama iş işten geçmiş oldu”

SALDIRI SONRASI

“Hakemler soyunma odasına girdi. O aşamadan sonra stat dengeli bir şekilde boşaltıldı. Bende hakemlere hem geçmiş olsun demek hem de durumu öğrenmek için yanlarına gittim. Hakemde darbe vardı. Sağlık veya diğer anlamda ihtiyaçları olup olmadığını konuştuk. Maçın tatil edilme durumu doğru. Onun üzerine maç tatil edildi. Saha boşaltıldı. Önce Trabzonspor sonra misafir takım yolcu edildi. Sonrasında hakemleri şikayetçi olması ve gerekli hukuki işlemlerden sonra hakemler sağlıklı bir şekilde bu olaydan sonra konaklayacakları yere intikal ettirip yolcu edildi.”

HESAP VERECEK

“Biz Valilik olarak planlama ve uygulama aşamasında güvenlik önlemleriyle ilgili araştırma inceleme yapıyoruz. Bakanlığında bu anlamda araştırma inceleme ve soruşturması söz konusu. Bu konuda biz de dahil eksiği, hasarı kim varsa hesabını verecek. Bu işi sadece güvenlik eksik noktasında bakarsak, bu sıkıntılar kalıcı bir şekilde devam edecek. Bu sorunu kökten çözmek için STK, Basın, Kulüp yönetimi ile ileri gelenleri ile bu sorunun temelinden ortak çözüm bulunmalı. Güvenlik konusunda zafiyet var mı, bunlar soruşturma ile ortaya çıkacak”

BAŞKASININ PASOLİGİYLE GİRMESİ…

“Burada stat girişlerinde ki kontrollerin, kulüp yönetimi tarafından ve onların özel güvenliği tarafından yapılması esastır. Bizim uygulamamız şu şekilde. Polis ve özel güvenlik üst araması yapıyor. Özel güvenlik passolig kontrolü yapıyor. Kişiler sahaya girerken üst araması yapılıyor.

Eğer burada kontrol ve iş birliğinde polis ve özel güvenlik arasında daha iyi bir iş birliği olması gerek. Kulübün bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor”

TALİMAT SIRASINDA YAŞANAN GECİKMEDEN DOLAYI

“Maç öncesinde yapılan güvenlik aramalarında bir kişi yasak madde, 6 kişi alkollü, 34 kişi de başkasının pasoligiyle girmesi nedeniyle yapılan işlemler söz konusu. Tedbirler alındı. Uygulama için baş gösterildi. Son 5 dakika içinde yaşanan olaylar ve talimat esnasında yaşanan gecikmeden, benim ön kanaatim. O boşluktan doğan bir olay oldu. Bu olayı beraberce soruşturma sonucunda değerlendireceğiz”

SÜRMENE’DE Kİ SALDIRI OLAYI

“Bu olayda da çok farklı çok organize olduğu yönünde yorumlar yapıldı. Bunu konuşmak için çok erken ama, bu şekilde iddialı konuşmalarda kamuoyunu geren uygulamalar. Sürmene’de ki olayda da o dönem hepimiz yaşadık. Çok büyük iddialar ortaya atıldı. Fransa’dan bile terör uzmanları yorum yaptı. Bu bir terör işidir. Bir gece orada kamp kuruldu bu olay öyle gerçekleşti. Hatta olayda kullanılan belirli olan av tüfeğini yok öyle değildir profesyonel tüfekle yapıldı diye iddialar ortaya atıldı. O süreçte iş adli süreci intikal ederken kamuoyunu bilgilendirmek için bütün delilleri kamuoyuyla paylaştık” 

TÜFEĞİN ÜZERİNDE PARMAK İZİ YOK

“Bu olayın aydınlatılması için her türlü imkanın kullanılması için özel gayret gösterdim ve göstermeye devam ediyor. Bu Trabzon için bir yükümlülük haline geldi. Üzerimizde bir kambur gibi duruyor. Olayın olduğu esnadan itibaren 20 gün süresince Türkiye’de hiçbir suçun aydınlatılması için kullanılmayan teknik ve imkanlar bu olay için kullanıldı. Bütün olay detayıyla beraber kullanıldı ve seferber edildi. Ancak burada bir tek nokta geliyor geliyor.. Tüfeğin üzerinde parmak izinin olmaması olayın adli sürecinin bir yerde tıkanmasına neden oluyor. Farklı söylentileri değerlendirerek bu konuda ki çalışmalar devam ediyor. Bu konunun çözülmesi için bütün gayretimizi gösteriyoruz. Detaya girmemek kaydıyla bu konuda çok organize bir iş olduğunu düşünmüyorum. Tüfek suyun içine atıldığı için ve derede bir süre kaldığı için parmak izi olmadığını düşünüyorum”

TRABZONSPOR’U SUÇLAMADIM
“Eksiklik varsa uygulamada ve planlamada onun hesabını vereceğiz. Ancak burada öyle bir hava oluştu ki yorumlar ve medya da iki kişinin farklı passoligle girmesinin faturası emniyete atılmış gibi algı oluştu. Bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Amacımız bu suçludur şu değildir. Burada kim hesap verecekse verecek. Ama bundan sonra daha iyi olması lazım. Polis arıyor. Özel güvenlik Passoligini kontrolden yapıyor. Sonra içeri giriyor. Elektronik okutuyor. İçeri girince bir daha arıyor polis. Ondan sonra tribüne gönderiyor. Polis burada Pasoligi karşılaştırma veya okuma pozisyonuna girmiyor. Ama bu doğru mudur yanlış mıdır onu beraber tartışırız”

GÜVENLİK TERDBİRİ ALINCA DA TEPKİ OLUYOR

“Burada Trabzon’da şöyle hassas dengemiz var. Güvenlik tedbiri alındığında niye bu kadar güvenlik tedbiri var. Geçen gün burada basketbol maçı izledik. Televizyondan izlerken jandarmaya belli bir tedbir alın önleyelim. Jandarma sahaya çıkmaya başladığında protesto başladı. Almak zorundayız. Ama buna rağmen tedbir alacağız. Orada da olayda özel güvenlik tribünün önünü tuttu. Sağ ve sol köşesinde yaklaşık 25-30’a civarında polisimiz var. İhtiyaç olursa gelip öne geçsin diye. Ancak öyle bir yapı oldu ki fileler inince o süreçte birden inince veya intikalde polisler gecikince orada ihmal var mı inceleyeceğiz. Araya girme şansı olmadı. Bunun üzerine sahadakiler önü kapatsın. Kale arkasını kapatsın. Önde ki birinci grup intikal etti oraya. Diğer taraftakilerin talimatı alıp intikal etme süreci ki kendi inisiyatifi kullanıp almalıydı bence. O arada boşluk oldu”

PASSOLİGLERİ KULLANILANLARDA YANDI
"Pasoligleri kullanılan şahıslar hakkında da, sahaya atlayan 2 kişi de de işlem başlatılacak"

SEYİRCİYLE MUHATAP OLACAK KİŞİLER TRABZON POLİSİ OLSUN DİYE TALİMAT YAPILDI
"Seyirci ile muhatap olacak kişiler, bölgeyi ve insanları kullanan bizim polisler olsun diye talimat verdik…"

ÇOCUKLARIMIZLA BERABER STATA GELELİM

“Şöyle bir konuşma geçti: Dedim ki, Trabzon olarak bu spor işlerinde çok sıkıntımız ve gerginliğimiz var. Bunu şöyle bir çalışma yapalım. Diyelim ki 2011 yılı şampiyonluğu ile ilgili hukuki süreçte mecrada hakkımızı arayacağız. Şampiyonluğumuzun sonuna kadar peşinde olacağız. Şehirde kardeşlik olsun, temiz futbol küfürsüzlük konusunda seferberlik yapalım. Ben dahil çocuklarımızı
eşlerimiz alalım stattayız. Temiz tribün diye çalışma yapalım. Bunu konuştuk. Ancak şöyle bir karşılık buldum: Biz hakkımızı aramayacak mıyız?”

TRİBÜNLERİN GÜZELLEŞMESİ GEREK

“Beraberce çözmemiz gereken sorun. Bazen bunu konuşurken toptan reddediyoruz. Ya da bunu kusuru hatayı birilerine atıp genel havayı başkalarına bırakıyoruz. Yapacağımız bana göre yönetimle beraber şehrin yöneticileri, basını, siyaseti herkes tribüne gelsin. Herkes maça gelsin. Bana göre bu uygulamada hem kombine hem de passolig belli standartları sağlam uygulamaları hep beraber takip etmemiz lazım. Tribünlerin daha güzelleşmesi gerek”

KARDEŞÇE BİR HAVA OLSUN

“Bu bir birimin sonucu. Birikimden gelen ve farklı mecralardan üst üste konulan bir sonuç. Ama hep böyle devam etmemesi noktasını düşünmememiz lazım. Ortamı yatıştıracak, beraberce kardeşçe bir hava oluşturulması için bir mekanizma kurulması lazım. Kulüp yönetiminin bu konuda belli inisiyatifleri var. Bunu şehirle entegre etmesi gerek. “

YAPIŞTIRMA KEMER BAĞLAMA ŞANSINIZ YOK

“Orada 18 bin civarında seyirci var. Burada tedbirleri alındı adam ayakkabı atıyor sahaya. 18 bin kişinin maç seyrettiği ortamda herkesi yapıştırma kemer bağlama şansınız yok. Tedbir alırsınız bizim hatamız o kişinin atladıktan sonra hakem ulaşması. Kişilerin atlaması genel kusurdur. Onu önleyemezsin. Ön görüldüğü için tedbir aldık, ama atladı adam. O 2 dakikalık boşluğu değerlendirdi. Ama bununla ilgili kusur varsa hesabını verecek herkes”