Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu Trabzon'da başladı. Trabzon’un ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Malta Aile ve Sosyal Danışma Bakanı Michael Farrugia, Moldovya Çalışma, Sosyal Koruma ve Aile Bakan Yardımcısı Sergiu Sainciuc, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Viktor Tvircun, SGK Başkanı Yadigar G.İlhan ile 60 yabancı, 120 yerli davetli olmak üzere toplam 180 kişi katıldı.

            KÜLTÜR KENTİ TRABZON DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE HER TÜRLÜ SEMPOZYUMA HAZIR BİR ŞEHİRDİR

            Sosyal güvenliğin kapsamı, prim gelirlerinin arttırılması ve bilgi teknolojilerinin etkin kullanılması konularının ele alındığı sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Vali Öz, “Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı Trabzon olarak çok mutluyuz. Trabzon kültür kenti. Yaylalarıyla, doğal güzellikleriyle bu tür sempozyumlara hazır bir şehir” dedi.

            Sosyal güvenlik alanının özellikle son yüz yılda devletlerin politika belirlemedeki en önemli sorun alanlarından birisi olduğuna vurgu yapan Vali Öz, “Sosyal Güvenlik alanı kamu yönetimi ile ilgili politika ve tedbirlerde de yine en belirleyici unsurlardan birisi olmuştur. Son yüzyılın başlarında refah devletine geçişte yaşanan mali krizle birlikte bu refah devletinden geri adım atılmasına kadar ve özellikle son yıllarda çeşitli uluslar arası ve uluslar üstü kurumların da etkisiyle kamu yönetimi alanındaki reformlarda yine en belirleyici unsurlardan birisi sosyal güvenlik alanındaki düzenlemelerin ve bu konudaki politikaların geliştirilmesi olmuştur. Sosyal güvenlik alanı yine gerek kurumsal yapısı, gerekse kapsamı açısından bakıldığı zaman temel politika alanlarından birisi olmuş, ülkemizde son yıllarda bu alanda yapılamaz denilen pek çok konu yapılmış gerek mevzuat, gerek kurumsal yapı ve gerekse hizmet veren ve hizmet alanlarda zihniyet dönüşümü yaşanmıştır. Bugün 77 milyon nüfusun yüzde 95’ini kapsayan; çalışanıyla, emeklisiyle, işçisiyle, işsiziyle genel sağlık sigortası kapsamına gireniyle beraber herkesin muhatap olduğu bu kurumsal yapı çok önemli mesafeler kat etmiştir. Önceki dönemlerde kapısından girilmeyen bu kurumlarımız bugün vatandaşın memnuniyetle hizmet aldığı kurumlar haline gelmiştir. Bundan sonraki süreçte de bu alanda yapılacak olan yeni düzenlemeler ile hem ilimizde hem ülkemizde önemli mesafeler almaya devam edeceğimize inanıyorum. Bu sempozyumun ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez 2023 hedeflerini açıklarken, " Kayıt dışılığın yüzde 15'e kadar gerilediği, işsizliğin yüzde 5 seviyesine indiği, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 38'e çıktığı, sosyal güvenlik açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 1 seviyesine çekildiği bir çalışma ve sosyal güvenlik dünyasını hedefliyoruz" dedi.

            Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Hep birlikte sosyal güvenlik yaklaşım ve uygulamalarımızı çok daha yeni ve iyi ufuklara taşıyacağız" dedi.

            Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Genel Sekreteri Dr. Victor Tvircun da, KEİ'nin bölgesinde eşsiz bir örgüt olmak için çalışmalar yaptığını belirtti. 

            Trabzon SGK İl Müdürü Musa Bulut ise, belirli bir tema seçilerek organize edilen sempozyumların temel hedefinin, sosyal güvenlikle ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşları bir araya getirmek, yaşanan sosyo ekonomik değişimler ışığında güncel eğilimleri ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, iyi uygulama örneklerini paylaşmak ve hukuki, teknik ve yönetimsel sorunlara dikkati çekmek olduğunu kaydetti.

            İki gün sürecek sempozyumda, çeşitli ülkelerden gelen araştırmacı, öğretim üyesi ve devlet görevlileri, ülkelerindeki sosyal güvenlik uygulamaları konusunda bildiriler sunacak, yeni uygulamalar konusunda tartışmalar yapılacak.