61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da özellikle İmar Barışından sonra, yaylalarda artan kaçak yapılaşmalara, yaylacı kadınlar, “Dur” demeye başladı Bu durumun son örneği ise Trabzon’un dünyaca ünlü yaylası Haçka’da gerçekleşti. 

Hayvanlarını otlatmak için kullandıkları meraların bire birer binalarla işgal edildiğini gören yaylacı kadınlar, toplanarak kaçak yapıları teker teker yıkmaya başladı. 

Ellerine aldıkları kazma, kürek ne varsa kaçak yapıları yıkan yaylacılar bir yanda da devlete mesaj göndererek kaçak yapıların yıkılmasını istedi. 

Bu anları ise Trabzonlu Gazeteci Bülent Deveci görüntüledi. Deveci, buradaki bölge sakinleri ile röportajlar yaparak görüntüleri sosyal medya hesabından yayınlandı. 
Deveci’nin görüşlerini başvurduğu Düzköy Çeyizli Mahallesi Muhtarı Yüksek Akbal ise dikkat çeken uyarılarda bulundu. Akbal, “Hayvanlarımızın otlak alanına, yayla dışından insanlar gelerek ev yapmaya kalkıyorlar. İkaz ettik dinlemediler. Sonunda yayla sakinleri müdahale etmek zorunda kaldı” dedi.

Deveci, ayrıca Muhtar Akbal’ın yaylaların talan edilmesine sessiz kalmamaları nedeniyle tehdit edildiğini de söylediğini aktardı. 

Akbal,  “Devletimiz hayvancılık için teşvik ediyor ama, bu gidişle otlakların yok olacağından korkuyoruz” dedi

Deveci, kadınların yıktığı kaçak yapının ise Haçka Yaylası Zeogir Mahallesinden olduğunu kaydetti. Yaylacı kadınların, hayvanlarını otlattıkları Çeltik Kıranına, kaçak yapı yapılması sonrasında yaylacıların isyan ettiğine dikkat çeken Deveci, “Bu davranışın, örnek olup talancılara geçit verilmeyeceği umuluyor. Ama vatandaşın insanlarla karşı karşıya gelmemesi için devletin, kontrolleri sıklaştırması bekleniyor...” uyarısında bulundu. 

Öte yandan Trabzon’da hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığının yazısına istinaden Trabzon Valiliği tarafından 5 ilçenin yaylalarında kaçak yapıların yıkılması için çalışma başlatıldı. Yarın Düzköy, Köprübaşı, Hayrat, Maçka ve Sürmene ilçelerinde yaylalarda yapılan kaçak yapılar eş zamanlı operasyon ile yıkılacağı ifade edildi.