İşadamı Samet Canbakkal’ın yakın dostlarıyla buluştuğu iftar yemeğine katılan

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu çok çarpıcı açıklamalar yaptı.
Trabzon’un ekmeğini yiyip bu şehre sırtını dönenlere mesaj gönderen Tellioğlu, Türkiye’de inşaat sektöründe devrim yaratacak yeni yasa ile ilgili de ipuçları verdi.

 

 

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR YAPI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi, İnşaatçılar Meslek Komitesi Başkanı, Trabzonlu işadamı Samet Canbakkal tarafından yakın dostlarının katılımıyla Nihat Usta Restaurant’da iftar yemeği tertip edildi. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun katıldığı yemekte konuşan  İşadamı Samet Canbakkal bu tür buluşmalar ile sektörde birlik ve beraberliği sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, ‘Bizler 21 yaşında İstanbul’u fetheden Fatih’in torunları olarak daha yapacak çok işimiz var. Alışılmışın dışında önemli icraatlar yapmak için kolları sıvadık. Ggüzel günlere Allah’ın izniyle hep birlikte kavuşacağız. Sayın İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ve yemeğe katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederim’ dedi.

 

Yemeğin onur konuğu olan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise inşaat sektörü, müteahhitlik mesleği, Türkiye’de sektördeki gelişmeler, yeni hazırlanan yasa ve kentsel dönüşüm hamlesi ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Tellioğlu bir Trabzonlu olarak Trabzon özelinde açıklamalarına başladı.

 

 

TRABZON’A ZEKATLARINI VERSELER YETER1

 

Trabzon ile ilgili özellikle Trabzon üzerinden Türkiye’ye nam salmış isimlere yönelik eleştirilerde bulunan Tellioglu, ‘Trabzon benimde ilim. Trabzon’u çok seviyorum. Trabzon insanı çok cevval. Hani sloganımız da varya bize her yer Trabzon. İşte aynen öyle.  Nereye gitsek bize her yer Trabzon fakat Trabzon’da durum pekte öyle değil.

Trabzon gerek siyasette, gerek bürokraside, gerek iş dünyasındaki birikimini Trabzon’a istenilen ölçekte  yansıtamadı, bu yansıması çok sağlıklı olamadı.

Siyasette, bürokraside, İşadamı ve müteşebbüs noktasında çok güçlü bir Trabzon, ama bunun Trabzon’a yansıması yeterli değil.

Trabzon’un sorunlarını biliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm noktasında ciddi sorunlar yaşıyor.

Her yerde olduğu gibi imar sorunları Trabzon’da da var. Ama bu nhoktada biraz bu vilayetin yetiştirdiği evlatlar olarak Trabzonlu siyasetçi, işadamı ve bürokratik meansuplar Trabzon’a biraz daha ayrıcalık yapması lazım.

Öyle çok büyük ayrıcalıklar istemiyor bu şehir. Sonuçta yaşadığımız memleket, gittiğimiz geldiğimiz, ekmeğini yiyip suyunu içtiğimiz memleket. Yani dışarlardaki yaptığımız hizmetin zekatını Trabzon’a yapsak, Trabzon’un bu sorunları daha hızlı çözülür diye düşünüyorum.

Onun için iş dünyası, sivil toplum örgütleri, siyaset kurumları bu noktada, daha yakın işbirliği içersinde olmaları lazım. Belki de Trabzonlunun heryerde işin başında olması arzusundan dolayı, birbirine rakip olma endişesinden dolayı bu işbirliği bazen geciktirilebiliyor. Bazen farklı 2. hesaplar ortaya koyulabiliyor. Dolayısıyla bunlar küçük hesaplar. Bu küçük hesaplardan ziyade iyi  olan şeyleri, birikimleri Trabzon’a akratmak bir hizmettir, bir katkıdır.
Hizmet Trabzon’a olan sevginin en büyük göstergesidir.

 

İMKON İLE TÜRKİYE’DE ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK

Konuşmasının devamında İMKON’dan bahseden Genel Başkanı Tellioğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü.
“İMKON yapılanması Türkiye’de birçok ilde daha önceden 1960 yıllardan günümüze gelen müteahhit dernekleri bazında bir yaplanma idi.
2006 yılı itibariyle federasyon yapısına geçildi. Türkiye’nin birkaç noktasında birkaç federasyon kuruldu.
2012 yılında de Türkiye’nin 60 bölgesindeki dernekler ile konfederasyon çatısını oluşturmuş olduk. 5 il ile İMKON’u kurmuştuk şimdi 120 bin üyeli konfederasyon çatısı oluşturduk. Diğer federasyonlarıda aynı çatı altında topadık.

 

Burada Temel amaç. Türkiye’de 300 bine yakın müteahhitin icra ettiklerini meslek dalının kurumsal olarak yasal bir zemine oturtulup, yurt dışındaki müteahhitlik hizetlerini de bu çatı altında toplayıp, tek anlamda, tek merkezli ama anadolunun bütün illerinde yapılanması, şeması ve temsil organizasyonu olan  olan inşaat müteahhitleri birliği  çatısını oluşturmaktır.”

 

DEPREMLER, ‘BU İŞ BÖYLE GİTMEZ’ DEDİ

Özellikle Türkiye’de yaşanan 3 depremde müteahhitlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunun en acı haliyle gözler önüne selirdiğini belirten Genel Başkan Tellioğlu, ‘ İMKON ile müteahhitlik mesleğinin kaletiseni arttırıp, çürükleri elemek. Bu mesleğin çıtasını yükseltmek hedeflenmiştir. Bugüne kadar alışılagelmiş bir müteahhitlik düzeni vardı. Körfez, Düzce ve Van depremleri ile bu işin böyle yürümeyeceğini doğa bize göstermiş oldu.

Bu acı olaylar sonrası 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafondan Türkiye’de 7 milyon konutun yeniden yıkılıp yapılmasını öngerön bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatıldı.

 

Bu yıkılıp yapılması söz konusu olan yapı stoklarının yaklaşık ömrü 30 yıl ortalamasına dayalı. Dolayısıyla bugün gelinen Türkiye,  kendi yaşam konseptine uygun, depreme dayanıklı, yaşam konforunu ön plana çıkaran, gelecek yüzyılada medeniyet mirası bırakabileceğimiz yapı koşulları oluşturmamızı gerekmekmektedir.

 

Eski usüllerle, önüne gelenin müteahhit olması şeklinde bir anlaşyışı doğru bulmuyoruz. Bu sektörde doğru çalışanlara karşıda bu anlayış büyük bir haksızlıktır” dedi.

 

YENİ YASA DEVRİM YARATACAK
Müteahhitlik mesleğini yakından ilgilendiren çok önemli bir gelişmeden de bahseden Tellioğlu, ‘Şu anda bir çalışmamız var. Yasa hazırlığımız var.  Odalar Borsalar Birliği, İnşaat Müteahitleri Konfederasyonu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir çalışma. Yeni çalışmamız yaklaşık 40 maddelik  kanun taslağı noktasındaydı. Çalışmamızı bitirdik. Torba yasaya çok maddeli olduğu için koyamadadık. Fakat herhalde Cumhurbaşkanığı seçimlerinden sonra bu yasa meclise gelecek ve geçtiği taktirde Türkiye’de inşaat sektöründe bir devrim yaşanacak.  Bu yasa İnşaat Müteahiti Yasa tasarısı olarak meclise gelecek.  Genel çalışmamız bu yönde. Yasadan sonra özellikle inşaat sektöründe Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ ifadelerini kullandı.

 

 

HER PARASI OLAN MÜTEAHHİT OLAMAYACAK

 

Cebinde parası olan herkesin potansiyel bir müteahhit olduğu Türkiye’de bunun artık değişmesi gerektiğini altını çizen İMKON Genel Başkanı Tellioğlu şöyle devam etti ‘ Müteahitlik bir müteşebbislik işidir. Bir ticari faaliyettir. Aynı zamanda da mesleki bir faaliyettir. Bu çerçeve içersinde her parası olan müteahhitlik yapmaya teşebbüs edebilir, ama şu aşamada teşebbüs etmeye kalmıyor zaten yapıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz kanun tasarısından sonraki aşamada teşebsüs edip şartları yerine getirdiğinde müteahhitlik yapabilmenin kriterlerini oluşturumş oluyoruz.

Her parası olan müteahhit olmaya niyetlenebilir ama artık müteahitlik yapacak diye bir şey yok. Çünkü buna yasal şartlar getireceğiz.

Şartlar ve kriterlere uyar ve bunu akredite ederse müteahhitlik yapabilecek. Aksi taktirde müteahhitlik yapamayacak”

 

 

KENTSEL DÖNŞÜM DOĞRU BİR KARAR AMA YANLIŞ YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye’de kentsel dönüşümün doğru ve geç kalınmış bir karar olduğunu ifade eden  İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu bakın kentsel dönüşümdeki kötü gidişe hangi sebeplere bağladı.

Tellioğlu: Türkiye’de kentsel dönüşüm çok doğru yürüyor mu, hayır çok doğru yürümüyor. Doğru yürümemesinin birden fazla nedeni var. Şimdi öncelikle 7 milyona yakın çürük yapı, stoğunu oluşturan aktörlerin bu anlamda ıslah edilmesi lazım. Bunu oluşturan sebepler ne ise bu sebepler iyi irdelenmeli.  İsterseniz bu sebepleri sıralayalım.

 

İŞTE KÖTÜ GİDİŞİN NEDENLERİ

 

-Bunların bir tanesi doğru ve sağlıklı bir imar planı yapılmayışı kaynaklı bir yapılaşma. Dere yatağında, tepe üstünde, birbirine bitişik doğru dürüst alt yapısı olmayan bir imar şekli. Bu önemli bir durum, eksiklik.

-Diğer bur durum belediyelerin bu noktada çok yeterli ve hazır olmayışı. Belediyelerde bu önemli hizmeti verecek noktada çok yeterli değli.

-Bir diğer sorunda, bu noktada teknik hizmeti verecek olan mühendislik, mimarlık ve yapı denetim kadrolarında gerekli yetkinliğe ulaşılmamış olunması.

- Önüne gelenin cebine para koyup yada koymayıp, organizasyon şekli itibariyle bu işi hesap kitap yapmadan mesleki bilince erişmeden yapması bir başka önemli sorun.

 

-Ayrıca vatandaş ta halen daha kentsel dönüşüm bilincine erişmedi.
Başına göçecek eviyle ilgili vatandaşa ‘Gel bunu dönüştürelim’ diyorsun ‘Kiranı vereyim bir kısım haklar tanıyayım, devlet olarak destekte sağlayayım’ diyorsun, kimisi ‘Madem benim evim yıkılacak daha büyüğünü verir misin, yada bir dairem gidecek  yerine 2 tane alabilirmiyim’in peşine gidiyor.  Devlet vatandaşını belki yarın baına çökecek bir evden kurtarmaya çalışırken vatandaşın bu işi fırsatçılığa çevirmesi de kentsel dönüşümü sekteye uğratan önemli bir faktor.

 

İşte bütün bunların toplamının oluşturduğu eksiklikler büyük bir olumsuzluk olarak yansıyor. Fakat bütün bunların yanında olumlu yönleride var, ama bu olumsuz yönlerinde kesinlikle şiddetle giderilmesi gerektiğini de düşünüyorum.