Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Akçaabat ilçesi Söğütlü beldesindeki Turizm Otelcilik Meslek Lisesi Uygulamalı Oteli’nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda konuşan Dr. Kemal Süleyman, Trabzon’da 1 Çağrı Karşılama Merkezi, il merkezinde 7, ilçeler de 16 olmak üzere toplam 23 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bulunduğunu hatırlattı. 112 Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde 32 Acil Yardım Ambulansı, 1 Helikopter Ambulans, 3 Kar Paletli Ambulans bulunduğunu kaydeden Süleyman “İlk aramadan hastaneye nakle kadar geçen tüm süreç, ambulans hızı ve konumu da dahil, kaydedilmektedir. 112 Çağrı Merkezi’ne günlük 4 bin 500 çağrı gelmektedir. Bu çağrıların yaklaşık 140 tanesi Komuta Kontrol Merkezi tarafından değerlendirildikten sonra acil vaka olarak kabul edilip nakil gerçekleştirilmiştir. 2011 yılı Aralık ayı itibariyle toplam 39 bin 764 vakaya müdahale edilmiştir. Toplam sayıya bakıldığında KVS Hasta 9 bin 18, Nörolojik Hasta 6 bin 175, Solunum sistemi hasta 4 bin 292, Travma 5 bin 120 ve Trafik Kazası 2 bin 706 sayıları ile en sık vaka grupları olduğu görülmektedir” dedi.

Dr. Kemal Süleyman 2009 yılından itibaren Trabzon’da helikopter ambulansın görev yapmaya başladığını ifade ederek “Helikopter ambulans ekibi tarafından 2009 Eylül–2011 Aralık döneminde toplam 184 hastanın nakli gerçekleştirilmiştir. Aynı tarihte ülkemizde hizmete giren uçak ambulans ile Trabzon ilinden 2010 yılında 19, 2011 yılında ise 40 hastanın diğer illere nakli gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

112 telefonlarına yapılan gereksiz arama veya kasıtlı meşguliyetin, uygun olmayan ambulans talepleri ve sözlü taciz niteliğindeki çağrıların çalışan personelin motivasyonu ve verimliliğini düşürdüğüne dikkat çeken Süleyman “Ayrıca bu tür aramalar 112 çağrı merkezinde gereksiz bir yoğunluk oluşturmaktadır. Bu durum da, acil yardım çağrısının iletilmesi ve ambulansın ihtiyaç sahibine ulaşması sürecinde hasta mağduriyetine yol açmaktadır. İstenmeyen olaylara sebebiyet verilmemesi maksadıyla bu içerikteki görüşmelerin ses kayıtları ve telefon numaraları savcılıklara iletilmektedir. Ayrıca 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde yararlanma hakkının ihtiyaç sahibi her bireye ait olduğunu unutulmadan talepte bulunulmalıdır. Bu anlamda, gerçek ihtiyaç sahipleri ile empati yapılarak daha hassas olunması, trafikte ambulanslara kolaylık gösterilmesi olay yerinde 112 personeline yardımcı olunması, tüm vatandaşların ilk yardım bilinci konusunda kendi üzerine düşün sorumluluğu yerine getirmesi hizmetin daha kaliteli biçimde sunulmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.