Trabzon Belediyesi ile KTÜ (Karadenik Teknik Üniversitesi) Fatih Eğitim Fakültesi'nin Mevlana'nın ölümünün 738. yılı anısına ortaklaşa düzenledikleri "Şeb-i Arus" anma gecesi büyük ilgi gördü.
KTÜ Atatürk Kültür Merkezinde yapılan etkinliğe Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Başkan Yardımcısı Osman Gökhan Bali, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, Meclis Üyesi Fikriye Eskici ve çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.
Programda Türk Tasavvuf Musikisi dinletisi, semazen gösterileri gerçekleştirildi. Ayrıca şiirlerin okunduğu programa Araştırmacı -Yazar Sinan Yağmur konuşmacı olarak katıldı.

ARAMIZA DUVARLAR ÖRMEYELİM
Trabzon Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi yapılan Mevlana'yı anma gecesinde konuşan Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, dünyanın her yerinde sevgi ve saygıyla anılan Mevlana'nın ortaya koyduğu sevgi kavramının çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, "Birbirimizi tanımadan doğruyu anlayamayız, sevemeyiz. Aramızda duvarlar örmek yerine gönüllerimizi karşımızdakine açmalıyız. Bunu layıkıyla yerine getirdiğimizde hem dünyamızı kazanacağız, hem de ahretimiz. Bu gecenin Hazreti Mevlana'nın hakka
yürüdüğü, ebedi sevgiliye kavuştuğu gece olduğunu düşünürsek 738 yıl sonra böyle manidar bir gecede Hazreti Mevlana'nın manevi huzurunda olmanın heyecanını yaşıyoruz" diye konuştu.
Şeb-i Arus'un lügat manasının düğün gecesi olduğuna vurgu yapan Başkan Gümrükçüoğlu, "Mevlana Celaleddin-Rumi kendi ölümüne Rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma yani düğün gecesi demiştir. Zira Mevlana öldüğü zaman sevdiğine, aşkına yani Allah'a kavuşacaktır. Onun için bu gün Mevlana için ölüm günü değil, düğün günü, gelin gecesidir" diye konuştu.

GEÇMİŞİMİZİ İYİ YORUMLAMADAN GELECEĞE UZANAMAYIZ
Başkan Gümrükçüoğlu, ilerlemek için milletlerin geçmişlerini doğru yorumlamaları gerektiğini kaydederek, "Çoğu kez aydınlık bir gelecek kurmanın yolu, geçmişi iyi uzanıyoruz. İnsanlık tarihine mal olmuş Mevlana'yı anlamak için daha fazla okumaktan geçiyor. Gelişmiş ülkeler ilerlemek için kendi geçmişlerine uzanıyorsa bizler de aynı şekilde kendi geçmişimize çaba göstermek zorundayız. " diye konuştu.

Programın sonunda Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuşmacı Sinan Yağmur'a plaket vererek kendisine teşekkür etti.