Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde STK’lar adına konuşan Trabzon Mazlumder Şube Başkanı Mehmet Çınar “Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde budistlerin müslümanlara yönelik başlattığı katliamlar akıl almaz boyutlara ulaştı. Kadın ve çocuklar dahil yüzlerce Müslüman, boğularak ya da canlı canlı yakılarak katlediliyor” dedi. Tarihsel anlamda Arakan'ın müslümanların anayurdu olduğunu ifade eden Çınar “Bu bölge, Budist yönetimlerce baskı altında tutulmuş ve müslüman nüfusa yönelik başta yaşam hakkı olmak üzere, ifade ve inanç, mülkiyet, evlenme, seyahat ve birçok temel hak artan bir şiddetle sürekli ihlal edilmiştir. Zorla çalıştırma, mallara el koyma, tecavüz ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılma; artık Müslüman halk için her an karşılaşabilecekleri uygulamalar haline getirilmiştir. Son yaşanan olaylarda uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre binlerce Rohingyalı Müslüman hayatını kaybederken 100 binlercesi de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakılmıştır. Arakan’da insanlık can çekişmekte ve sadece Müslüman oldukları için insanlar insanlık dışı muamelelere özne yapılmaktadır. Dini, dili ve rengi ne olursa olsun hiçbir insana hatta hiçbir canlıya insanlık dışı muameleyi kabul edemeyiz. Sessiz kalamayız” şeklinde konuştu.



Arakan’da yaşananlar için AB ve Türkiye’nin etkin görev alması gerektiğine dikkat çeken Mazlumder Şube Başkanı Mehmet Çınar “Bizler Trabzondaki STK’lar olarak Güney Asya’da yaşanan ayrımcılığa dayalı insanlık vahşetinin ve dramının son bulması için Myanmar hükümetine, Bangladeş’e, Güvenlik Konseyi ve Mülteciler Yüksek Komiserliği öncelikli olmak üzere BM’ye, İslam İşbirliği Teşkilatı’na, Güney Asya İşbirliği Teşkilatı’na (ASEAN), AB’ye ve Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Dünya’nın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’i Myanmar’da yaşanan trajediden kaynaklı yükün altında tek başına bırakmamalı ve zengin ülkeleri yük paylaşımına ortak etmelidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acilen Myanmar’a gözlemci heyet göndermeli ve kendi ülkelerinde vatandaşlık hakları ellerinden alınan Milyonlarca Rohingyalı Müslüman’ın maruz kaldığı ırkçı etnik temizliğe seyirci kalmamalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı, Myanmar’da Müslümanlar’a dönük işlenen etnik temizlik felaketini bir an önce kendi gündemine ve BM gündemine getirmelidir. AB ve uluslararası toplum, Budist cunta sonrası Myanmar’da yapılan seçimlerle her şeyin tamamlandığı yanılgısına kapıldığını görmeli ve bir ülkede yaşayan insanların temel insan hakları, azınlık hakları ve hür ve eşit yurttaşlık hakları olmadan yapılan seçimlerin demokrasi demek olmadığını anlamalıdır. Mazlumun yanında olma erdemine sahip Türkiye’nin, Arakanlı Müslümanların sesi ve yardımcısı olacağına olan inancımız tamdır. Bu çerçevede, Türkiye zulmün son bulması için bölgesel ve küresel platformlarda girişimlerde bulunmalıdır. Türkiye, ülkemizdeki yardım kuruluşları başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarının Arakan içerisinde ve mülteci kamplarında yardım dağıtabilmeleri için gerekli adımları en kısa sürede atmalı ve mutlaka sonuç almalıdır. Türkiye, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan vicdanlı Budistlerin konuya müdahil olmasını sağlamalı ve bölgedeki zulmü durdurmak için sorumluluk almalarına zemin hazırlamalıdır” önerilerinde bulunuldu.

Trabzon halkına da seslenen STK’lar “Trabzon halkı olarak çöpe dökülen pidelerin karşılığı Myanmar’daki kardeşlerimiz için ne kadar değerlidiri bilmeli ve öncelikle israflarımızdan vazgeçmek suretiyle her zaman yaptığımız gibi bu bölge ve dünyanın diğer bölgelerindeki mazlumlara yardım ve desteğimizi sürdürmeliyiz. Bu gün İslam ülkeleri olarak hep birlikte sahip olduğumuz nimetlerin şükrünü eda etme adına fitrelerimizi, fidyelerimizi, zekâtlarımızı sadakalarımızı yardım kuruluşları ve diğer vasıtalarla göndererek, geçen ramazan ayında kıtlıkla boğuşan Somali’li kardeşlerimize uzattığımız eli Arakan Müslümanlarına da uzatma zamanıdır” diyerek Trabzon halkını da göreve davet ettiler.

Öte yandan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleşen basın açıklamasına, Memur-Sen, Hak-İş, Mazlumder, IHH, Kimse Yok Mu, Cansuyu, Araştırma Kültür Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yavuz Selim Vakfı, Medine Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi, Hür Gençlik Platformu, Karadeniz Uluslar Arası Öğrenci derneği, İlim Yolcuları Derneği ve Genç Öncüler’den birer temsilci ile katıldılar.