Trabzon’un Çukurçayır Beldesi’ne giden herkesin ilk dediği kelime, “Buraları katletmişler”. Geçtiğimiz günlerde Müteahhit Abimiz Nurettin Bey ile Çukurçayır’a gittik. Oradaki yapılaşmayı görünce adeta şok oldu. Kalitesiz, biçimsiz, tek tip projeler. Yazık olmuş güzelim yere bu bir katliamdır diye söze başlayan müteahhit büyüğümüz, ”Para uğruna katledilmiş buralar. Bir mimarı yok, bir estetik yok, herkesin balkonu birbirinin evinin içinde. Çok ama çok üzüldüm. Trabzon’un balkonuna yazık olmuş” dedi.
Sadece o mu, Çukurçayır’a hangi işadamı ile gitsek. Ben burada oturmam gider köyümde otururum ama memur kemsi mecbur kalıyor bu nedenle binalar doluyor diyor.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, CHP li siyasiler, MHP’li siyasiler. Hepsinin dilinde kat karşılığı satılan Trabzon’un akciğerleri var.
Nasıl oldu, niye oldu, Allah belalarını versin bu katliama göz yumanların demek kimseye fayda sağlamaz.

Fakat göz göre göre bunun devam etmesini sağlamak büyük bir ihmal, büyük bir sorumsuzluk, gelecek nesillere atılacak büyük bir kazık olacaktır.

Evet Çukurçayır Belediye Başkanı Sabri Baysal. Günah keçisi. İmar izinlerini o verdi.
Peki bu belediye imar planını askıya çıkardığında merkez belediyesi yani Trabzon Belediyesi hakkı varken buna neden itiraz etme di?

Yada görüş alınması gereken veya alınan Trabzon Valiliği bu katliamı nasıl görmezden geldi.
Tek suçlu, Sabri Baysal mı?

Eğer tek suçlu o isem ” Biz de o zaman Trabzon Belediyesi’ndeki uygulamayı burada yaptık. Ondan gerçekten pişmanlık duyuyorum” diyerek Trabzon Belediyesi’ni de suçlu ilan etmesine neden kimse ses çıkarmadı.

O bir Ak Partili. Zorunlu Ak Partili. Onun Belediye Başkanı olmaması için bayağı mücadele verilmiş parti içinde fakat Saadet kökenli ve o zamanlar kendini halka sevdirmişti.

Şimdi Çukurçayır’da onu seven sadece kat karşılığı daire alıp parayı cebine koyup keyfine bakan, haklı olarak Trabzon’un doğasından, yeşilinden, geleceğinden sorumlu olmayan insanlardır diye düşünüyorum.

Her gün yemyeşil Çukurçayır betona bürünüyor.

Tek tip evler. Ardı ardına satılıyor. Millete deniz manzaralı diye satılan evlerin önüne 1 sene sonrada başka evlerin inşa edilmesine izin veriliyor.

Artık geri dönüş yok. Çukurçayır’ın ileride Trabzon’a yağmur yağdığında şehir merkezindeki insanları sele suya boğacak patlamaya hazır bir bomba halini almıştır.

Trabzon Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili diğer birimler zaman kaybetmeden kendi partilerinden olsa Belediye Başkanı Sabri Baysal’ın gözünün yaşına bakmadan, gerekiyorsa partiden ihracını da gündeme getirerek bu katliama son verecek girişimlerde bulunulmalı. Bu iş seçime kadar bırakılırsa atı alan Üsküdarı geçer

Çukurçayır’ın alt yapısı ele alınmalı. Jeoteknik raporlar yeniden çıkarılmalı. Yeni hatlar, yeni yollar, yeni güzergahlar belirlenmeli.

Yeni inşa alanlarına sınırlama getirilmeli. Yeşil alanların arttırılması yönünde ağır yaptırımlar uygulanmalı.

Ben Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, Trabzon Valisi Recep Kızılcık’a, Trabzonlu milletvekillerine ve özelliklede Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a bir uyarıda bulunuyorum.

İleride Çukurçayır, yukarıda dediğimi gibi patlayacak. Bir sel olduğunda Çukurçayır’dan gelen sular Değirmendere’deki, Kaymaklı’daki, Yenicuma’daki, Moloz da ki insanları boğacak.

Eğer bugünden bir araya gelip buna bir çare bulamazsanız. Yarın Allah göstermesin böyle bir afette canı yanacak her Trabzonlu vatandaşımızın ölümünden, çekeceği acıdan sizler sorumlu olacaksınız. Bunu bilesiniz. Biz ne yapabiliriz, mevcut yasalar böyle diyemezsiniz. Siz bu şehrin yönetenlerisiniz. Sizi seçen insanlar canlarını, mallarını, geleceklerini sizlere emanet etmiş insanlardır. Spora olan tutkularını kullanarak bugüne kadar Trabzonspor üzerinden bu şehre yapılanları hepimiz biliyoruz. Trabzonspor kullanılarak yasa değiştirmediniz mi? Buna izin vermediniz mi? E o zaman bir yasa daha değiştirin. Kesin bu doğa katillerinin önünü. Kesin Trabzon’un akciğerlerini satanların musluğunu. Sadece sizler değil bu şehrin sevil toplum kuruluşları, başkanları, üyeleri. Hepiniz ilerde yaşanabilecek olumsuzluklardan sorumlusunuz ve bu şehir ilerde hepinizden hesap soracak bilesiniz.