Saat: 03.00

Trabzon meyve sebze halinin kapısını uzun zamandır ne basın, ne siyasiler nede sürokratlar çalmamıştı. Bizde bir uğruyalım, hal hatır soralım, sorunlarını dinleyelim dedik.


Bir dokunduk bir ah işittik sözümüz buradada tescillendi.
Hal esnafının en bsüyük öfkesi siyasilere, milletvekillerine, il ve ilçe başkanlarına.

Seçimden seçime bizi ahmak yerine koyup gelip ağzımıza iki parmak bal çalıp gidiyorlar diyenlerin sayısı az değil.

Gecenin 02.00’ı…

Sonbahar kışa devrederken nöbeti, Kış kendini hissettirmek adına soğuk rüzgarlarını savuruyordu hal esnafının üzerine.

200’e yakın hal çalışanını ısıtan, iş arasında çay ocağından gelen çay bardağının sıcaklığından başka bir şey değil.



18 SAAT DURMADAN ÇALIŞIYORLAR

Günün 18 saati çalışılan bir sistem kurulu halde.

Gecenin 11’inde başlayan hummalı çalışma ertesi günün akşam 17.00”ına kadar devam edebiliyor ürünler satılmadığında. Çalışanların yaş ortalaması 18 ile 40 yaş arası. En az alan 1000 TL maaş alıyor. Aaaa ne kadar çok diyenler dikkatinizi çekerim, zaman zaman 18 saat, soğuk ve işiniz durmadan tırlardan minibüse mal taşımak.
Trabzon’da hizmet veren tüm büyük marketlerin meyve sebze ihtiyacının karşılandığı yer burası, Trabzon Meyve Sebze hali. Arzum’uda, Kiler’i de, File-Mar ıda, A-101’ide aklınıza gelen tüm marketler buradan mal alıyor… buradan mal almayanlar Migros, Carrefour-Sa, BİM gibi Trabzon şehrine istihdam haricinde birşey kazandırmayan minnetsiz büyük şirketler.

BELEDİYEDEN NE İSTİYORLAR?
Trabzon Belediyesi ile ilgili yaptığımız görüşmelerde esnaf, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu daha çok görmek istiyor.

Hal esnafının Gümrükçüoğlu’nun yanında görmek istemesi kadar doğal bir şey olamaz. Fakat bu yokluğu hissettiren Trabzon Belediye Başkan yardımcılarınında kulaklarını çınlatmak isteriz.

Trabzon milletvekillerini ise hiç görmek istemiyor. Hatırladıkları Asım Aykan, Kemalettin Göktaş, Rahmetli Mustafa Cumur….
Şimdilerden bize hayır yok diyorlar.

Trabzon Belediyesi’nin meyve sebze halini, haftada bir gün yıkadığını, fakat sürekli araç ve ürün sevkiyatının olduğu alana bu temizliğin yetmediğini haftada en az iki kez halin yıkanması gerektiğini ifade ediyorlar.



Birde yemekhaneleri vardı. Trabzon Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği’nin işlettiği yemekhane AK Parti işbaşına gelince, güyo lokantalar şikkayet ettiği için kapatmışlar. Bu pek inandırıcı bir mazeret değil HAL esnafı için. Kesin lokantacılar odası Başkanı AK Partili Kemal Kadakal kendi esnafını korumak için yapmıştır diyenlerin sayısı az değil. Tamam kapatmışlarda, şikayet eden lokantalar gece işyerlerini açmıyorlar ki. HAL esnafı sabaha kadar kuru ekmek yemekten kabız oldu. Yasal hakları yoksa bile, yasal olacak bir şekilde hal esnafının bir kaşın sıcak çorba içebileceği bir konteynır kurulmalı. Bunu yapacak olan da Trabzon Belediyesidir.



Birde çöp meselesi var.

Çöpler günde bir kez alınsada yeterli olmuyor. İki kez alınması şart diyen esnaf sayısı oldukça fazla. Dileriz bu sorunlar noktasında Trabzon Belediyesi’ninm ilgili birimleri gerekli inceleme sonrası esnafın sıkıntılarını çözüme kavuşturur.

AK PARTİ, FETTULLAH GÜLEN VE İNANDIRICI OLMAYAN SİYASETÇİLER
Farklı konuları farklı yerlerde, farklı esnaflara sorarak genel bir kanıya varmak istiyoruz. İsim özellikle kullanmıyoruz. Çünkü afişe ederek insanları zan altında bırakmak istemeyiz.

Sabah namazına yakın bir saat. Gazeteler dağıtılıyor. Bir gazete geliyor esnafa “Gazeteyi tutarak” arkadaş abone olmuş ama okumuyoruz. Öyle bir mecburiyet mi dersiniz, yoksa zorlama mı artık. Ne derseniz deyin”. Bir suçluluk psikoloji seziyoruz cümlelerinde. Bir sıkılganlık, bir çekingenlik. Nedeni etiketlenmek, fişlenmek korkusu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fettullah Gülean arasındaki restleşmeler hal esnafınca danışıklı dövüşlü yapılıyor.

İnsanlar Erdoğan ile Gülen’in etle tırnak gibi birbirinden kopmayacak kadar yakın olduğu görüşünde. Bunu inkar eden, Başbakan’ın Fettullah Gülen’e meydan okuduğunu, cemaatin Başbakan’ın istemediği rant ve gruplaşma içine girdiği yönünde görüşlerde var.


Özellikle kul ile Allah arasına girme noktasında Fetullah Gülen cemaatinin, kendini bu işe fazla kaptırdığını, Fetullah Gülen’inde normal bir insan olduğunu unutulmaması gerektiğini ifade eden bir esnaf “Biz Allah’ı aracısız severiz. Zaten Allah (CC) bize ileteceklerini Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V) aracılığı ile Kuran-ı Kerim ile iletmiştir. Bu nedenle diyorum işte, Allah ile kul arasında kimsenin olmaması gerekir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da son çıkışlarında bu rahatsızlıkları doile getirmiştir.



ALTERNATİFSİZLİK VE SON DAKİKA OYLARI

Sağlık, havayolu taşımacılığındaki indirimler, duble yollarla ilgili yapılan çalışmaları taktirle karşılayan HAL esnafı Suriye konusunda endişeli. Terör meselesini AK Parti’ninde çözebileceğine inanmıyor.

Ülkenin gidişinden HAL esnafı memnun desek yalan olur. Fakat alternatifsizlik, muhalefetin başarısız gördükleri liderleri, onlarıda kararsız kalmaya son dakika karar vermeye itiyor.

Oy kullanırken icraata, o dönem yapılanlara ve adaylara bakıyoruz diyen HAL esnafı seçimin son günlerindeki rüzgarların kendilerini etkilediğini kaydediyor. Ak Parti’nin “Haydi Bi daha” şarkısını dinlerken AK Parti’li olmamasına ragmen etkilendiğini belirten bir Hal çalışanı “İşimiz gücümüz burada mal yükleyip boşaltıp, piyasayı kollamak. Fırsat buldukça gündemi takip ediyoruz. Seçim zamanında da siyasiler geliyor ama onlara inandırıcı değiller. Her gelen bir öncekileri suçlayıp “Biz seçimden seçime gelmeyeceğiz, hep yanınızda olacağız” deyip bir daha yanımıza uğramıyorlar. Biz son günlerde seçime odaklanıp icraat ve adayları gözlemleyip oy kullanıyoruz” diyor.

TRABZON DA ÇİFTÇİLİK ÖLMÜŞ

Trabzon Hali’ne kışın en fazla Antalya, Yazın ise Amasya Tokat, Bafra ve Çarşamba illerinden sabze geliyor.

Meyvenin en fazla geldiği il ise Mersin. Kışın elma ve mandalina, yazın ise karpuz Trabzon’a en fazla gelen meyveler oluyor.

Halin en fazla satılan ürünü domates; Sera domatesi.

Trabzon Hurması, Rize mandalinası da revaçta olan ürünler arasında. Fakat bu ürünlerin hiçbirini adını taşıdıkları illerde yetişmiyor.
Hal esnafı Trabzon ve civar ellerden çok nadir binde bir ürün geldiğini belirterek “Antalya, Mersin de dev seralar kurmuş çiftçiler.

Trabzon hurmasıda oradan geliyor, Rize mandalinası da kimse kimseyi kandırmasın. Bizim çiftçimiz bu konuda başarısız. Kendi fındığını bile tüketilecek hale getirip satmayı beceremiyor. Bu nedenle fındıktan da bir kuruş kazanamıyor. Trabzon’da çiftçilik geliştirilebilse, insanlarımıza tonla para kazandıracak bir sektor bu. Ama birileri Trabzon halkının başını kaldırmasını istemiyor.

BİZ ÜÇ ÇOCUK YAPAMAYIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğine de espirili bir yaklaşımda bulunan Hal esnafı “Halimiz kalmıyor ki 3 çocuk yapalım. Son dönemlerde işler bayağı azaldı. Büyükmarketler mallarını direk Mersin’den, Antalya’dan marketlerine indiriyorlar. Gelecek yıllarda Hal diye birşey da kalmaz. Bizde ürünlerimizi bitirebilmek için gece yarılarından digger günün akşamına kadar çalışıyoruz. Bu yoğunlukta nasıl 3 çocuk yapalım. Yapsak nasıl ilgilenelim. Çocuğumuz bizi tanımaz bile.

HAL TAŞINMALI VEYA YENİDEN DÜZENLENMELİ

Mevcut durum gözetildiğinde Hal’in aslında işyeri sayısı olarak yeterliliğini Kabul eden esnaf “Zamanında orta peronu Asım Aykan yaptırmasaydı şimdi bizim hiç şikayetimiz olmazdı. Orta yeron burayı bayağı sıkıştırdı. Gerçi onuda zamanında bizler talep etmiştik ama yanlış oldu. Kendi içimizdede sorunları aşamıyoruz. Belediye buralara çizgiler çekti, oraların dışına araç taşmayacak dendi. Fakat dışardan mal almaya gelenlere bu düzeni anlatmakta güçlükler çekiyoruz. Bazen kendi arkadaşlarımız bile bu kuralı ihlal ediyor. Kendi içimizdede bazı kuralsızlar var.

Hal’in taşınması gündemde. Evet bizde daha geniş, daha modern bir hal isteriz. Fakat bazıları Akyazı sırtlarından, bazıları Erzurum yolu üzerinden bahsediyor. Zaten işlerimizi düşüyor. Bu işin sistemi değiştikçe bizler zarar görüyoruz. Birde merkezden çıkarsak vay halimize. Zaten kimsenin bizimle doğru dürüst ilgilendiği yok. Birde şehir dışına çıkarsaz unutuluruz” ifadelerini kullandılar.

Kolay değil. Herkes gece sıcacık yatağında mışıl mışıl uyurken, sabah kahvaltıda yiyeceği melemenin domatesini tek tek indiriyor hal esnafı dükkanına. Gecenin ayazı, yağmuru çamuru…

Bir bardak çay ile ısınıp kuru ekmek ve hal ürünleri ile karnını doyuruyor bir tas sıcak çorbaya hasret. Onları dinlerken, onların art niyetsiz, samimi, içten cevaplarıyla mimikleri arasındaki uyumu takip ederken gündüzleri karşılaştığımız maskeli balonun 4 maskeli insanları geliyor aklıma. Sabahlar olmasın diye ihaleye katılmak üzere pazardan ayrılıyorum.

Kaderine terk edilmiş Hal esnafının Hali içler acısı.

Sorunlarının takipçisi olacağız.

Ve onları sık sık ziyaret etmeye devam edeceğiz.