Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, özellikle son yıllarda Trabzon'un turizm alanında ciddi gelişmeler gösterdiğini belirterek tanıtım anlamında bir takım sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Trabzon'a geçen yıl 37 bin Arap turist geldiğini bu yılın 6 aylık döneminde ise yaklaşık 30 bin rakamına ulaştıklarını belirten Vali Kızılcık, Türk Hava Yolları'ndan Arap ülkelerinden Trabzon'a direkt uçuş istediklerini kaydetti. Kızılcık "Suudi Arabistan'lı işadamı bölgemizde 5 yıldızlı bir otel yapacak. Bu konuda yer tahsisi yapıldı. Otelin temeli muhtemelen 20-30 Eylül arasında atmış olacağız. Proje şu anda bitti, maliyetini çıkarıyorlar. 30-35 milyon dolar arasında bir yatırım gerçekleşmiş olacak. Arap turistler son yıllarda bölgemize oldukça yoğun ilgi gösteriyorlar. Bu anlamda turizmin daha da gelişeceğine inanıyorum. Türk Hava Yolları'ndan Arap ülkelerinden bölgemize direkt uçuşlar istedik. Onlarda durum değerlendirmesi yapıyorlar. İnşallah bu durum gerçekleşirse bölgemiz turizm anlamında daha da önem kazanmış olacak. Tanıtım alanında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer bunu tam olarak aşabilirsek durum çok daha farklı lehimize olacak diye düşünüyorum" dedi.

Vali Kızılcık, DOKA marifetiyle yapılan master planı ile işe başladıklarını ifade ederek “Bu olmadan önce buraya direkt para merkezi hükümet tarafından yayla yollarına aktarılamıyordu. Bu bittiği için 1’er milyon TL, bu yıl da 600’er bin TL para gönderildi. Bununla özellikle yayla yollarının iyileştirilmesi çalışması yürütülüyor ki, Santa Yolu’nun kaynağı da budur. Aynı şekilde Uzungöl’den yukarıya 2.5 km’sini asfalt yaptık, Demirkapı yöresindeki krater göllerini de turistlere açmayı hedefliyoruz. Orayla ilgili de yaklaşık 600 bin TL kaynağımız var, oraya harcayacağız. 17. yüzyıldan kalma Alacahan burada metruk bir şekilde duruyordu. Bunun restorasyonuna başladık, inşallah sene sonunda bitecek. Hem Trabzon’da üretilen el emeği göz nuru ürünlerin satılacağı bir yer olacak, hem de altını cafe yapıp turizme kazandıracağız, hem de esnafımız Bakırcılar Çarşısında olduğu için Trabzon ürünlerinin satılacağı bir yer haline getireceğiz. Dolayısıyla bu metruk olan binayı da hem tarihe olan saygımızdan dolayı ayağa kaldırıyor, ihya ediyoruz, hem de turizme kazandırıyoruz" diye konuştu.

Sürmene’deki Yakup Ağa Konağı’nın restorasyonunun da sene sonunda tamamlanacağına işaret eden Vali Kızılcık, “Butik otel olarak faaliyete girecek. Burayı Memiş Ağa Konağı ile birleştirip özellikle doğa ve organik turizmi isteyenler için fevkalade pahalı bir otel fonksiyonunu görmüş olacak” ifadelerini kullandı.