Anıtın açılışına Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düysan Kaseinov, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Cuma Saparmuratov, Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Trabzon Valisi Recep Kızılcık ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da yapılan Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatlarının anısının yaşatılması için açılışı yapılan Bilge Kağan Anıtı ile Türk devletleri ve kardeşlerimiz arasında birlik ve beraberliği daha da geliştireceğine inandığını söyledi.

Gümrükçüoğlu, anıt üzerinde yer alan öğütlerin bütün insanlığa önemli mesajlar verdiğini de sözlerine ekleyerek tarih ve uygarlık kenti Trabzon’da yapın Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları’na destek veren herkese teşekkür etti

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise Trabzon’da düzenlenen olimpiyatlara yoğun katılım gösteren ve güzel bir misafirperverlik örneği sergileyen Trabzonlulara teşekkür etti. Balta, Bilge Kağan Anıtı açılışının Türk dünyasından gelen soydaşlarla birlikte yapılması ile anıt açılışının ayrı bir anlam kazandığını kaydetti.

Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Cuma Saparmuratov ise törende yaptığı konuşmada Bilge Kağan Anıtı’nın dikilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, aynı olimpiyatların ülkesinde yapılması temennisinde bulundu

Kültür ve Turizm Eski Bakanı Namık Kemal Zeybek ise Bilge Kağan anıtının Trabzon’a dikilmesinin önemine değindi. Zeybek, “Trabzon tarihten beri Türk kentidir. Trabzon’da Kıpçaklar ve Kumanlar vardır. Bu anıt Türk dünyasında birliğin ve beraberliğin simgesidir” ifadelerini kullandı.Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 53 Türk Dünyası ülkesinden katılımcıların yer aldığı olimpiyatların Trabzon’da düzenlenmesinden dolayı şeref duyduklarını kaydederek, “Türk dünyası arasında yeniden kalbi birlikteliği sağlamak için önemli adımlar atıyoruz. Türk dünyası ülkeleri arasındaki değerlerin yeniden yoğrularak üretilmesi ve ülkelerin kalkınması için yapılan organizasyonların çok önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Trabzon Belediye Kanuni Mehter takımının çaldığı ‘Türkiyem’ türküsü eşliğinde ile Bilge Kağan anıtının açılışı gerçekleştirildi.