Trabzon’da faaliyet gösteren mobilyacı iş adamlarının bir araya gelerek kurdukları Mobilyacı İş Adamları Derneği,  (MOBİAD) ortaya koyduğu proje ile Trabzon’da bir ilki başarmak istiyor. MOBİAD Başkanı, TTSO Meclis üyesi ve MÜSİAD yöneticisi ve 3 Yıldız Şirketi’nin sahibi  Alper Bektaş, 61saat.com imtiyaz sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtladı.

BAŞARILI OLURSANIZ KAZANÇ DA GELİR

Bektaş ticarette başarılı olmak için yılmadan çalışmak ve yenilikleri takip etmek gerektiğini, ticaretin zor fakat zevkli olduğunu belirterek ‘Para kazanmak kolay değil. Öncelikli hedefinizin kazanmak değil başarmak olması gerekiyor.Başarı kazancı doğuruyor. Biz öncelikli olarak müşteri memnuniyetini ön planda tutan sürekli yenilikleri takip eden sürekli proje üreten firma olmaya çalıştık. Bunu da başardık. Üçyıldız firmamıza her geçen gün yeni ürün grubu ekleyerek bir noktaya ulaştık.Kendinizi stabil büyütmeniz için sürekli yenilik içinde olmanız gerekiyor. Üretmeniz gerekiyor. Artık teknoloji geliştikçe, ticari anlayış ta değişiyor. Yılmamamız, sürekli üretip çalışmanız gerekiyor.

Biz Yıldızlı’daki yerimizde 10 bin metre karelik bir alana sahibiz. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde oturma grupları ev mobilyaları üreten fabrikamız var. Şehrin değişik noktalarında 6 ayrı noktada ve Forum’da da mağazamızı faaliyete geçirdik. Yarı perakende yarı da üretimde olan bir firmayız. Üretimi seviyoruz’

STK’LAR BİRLİKTE İŞ YAPMA GÜCÜ VERİYOR

Trabzon’da çok sayıda STK’da yöneticilik vasfını da üstlenen Alper Bektaş kendini geliştirmek isteyen kişi ve kurumları sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapması gerektiğini kaydederek ‘Genel olarak bütün ticari işletmelerde faaliyet gösteren firmalarımızın bu tür sivil toplum örgütleri içinde yer alması gerek.Amerikada 3 kişiden 2 kişi sivil toplum örgütüne üye.
STK’ya üye olması faydalı.Bu STK’larda olma sebebimiz bölgemize fayda sağlamak.Ticaret odasında mobilyacıları temsilen meclis üyeliğim var. Trabzon’da ki mobilyacı arkadaşlarımızla bir araya gelerek oluşturduğumuz derneğimiz (MOBİAD) var. Aynı sektörde ki işletmelerin bir araya geldiği Trabzon’da ki tek dernek diyebilirim.Aynı sorunları paylaştığımız sektörel bir dernek.MÜSİAD’da bir yönetim kurulu üyeliğim var.Bir elin nesi var iki elin sesi var diye bir atasözümüz var.

O anlamda bir işle ilgili bu işe gireyim bir şey yapalım yada tek başına yapalım diye bir fikir insanın aklında geçiyor ama cesaret edemiyorbunuz.Birlikte olunca bir araya gelerek küçük bir işletme kurarak hayata geçiriyorsunuz.

100 KİŞİ BİRARAYA GELİP SERA KURDUK

Trabzon Ticaret Sanayi Odası’ndaki Trabzon Genç Girişimciler Kurulunda 100’e yakın arkadaşlarımızla birlikte 5 bin 500 metre karelik bir serayı faaliyete geçirdik. Trabzon’da örnek bir yatırım diyebiliriz. Sera’dan çok para kazanmak değil, örnek olmaktı amacımız.100 kişi bir araya geliyorsunuz, ciddi bir sermaye koymuyorsunuz ama bir araya gelince büyük bir sermaye ortaya çıkıyor.
Bu yaz sonu domates yetiştirdik. Şimdi marul ve ıspanak yetiştiriyoruz. Konu çok hoşumuza gitti. Mesela köyde ki vatandaşımız bunu gerçekleştirse iki aileyi geçindirecek bakacak bir potansiyele sahip. Trabzon’da sera kurma niyeti olan, arazisi müsait olan merak eden insanımız varsa görmeye davet ediyorum.
Seramız Tos köyünde.Bana göre toprak ile haşır neşir olmak çok zevkli.Bu konuda arkadaşlarımla paylaşıyorum daha büyük bir sera yapabilir miyiz diye.Bunu da zaman gösterecek’ dedi.

50 ARKADAŞIMIZLA BİR MANDIRA KURUYORUZ

MÜSİAD ailesiyle birlikte gerçekleştirdikleri mandıra yatırımıyla ilgili de bilgi veren Bektaş, ‘Hayvancılıkla ilgili Sürmene İlçesi’nde Trabzon’un en modern mandırasını kuruyoruz. 50 MÜSİAD üyesi bir araya geldi. 10’ar bin TL verdi. 500 bin TL gibi bir sermaye oluştu. Tarım Bakanlığı’ndan da 750 bin TL hibe kredi alındı. Bölgede AB normlarına uygun bu modernlikte bir tesis yok. 12. Ayın sonunda hizmete girecek olan bu yatırımımız başında Kahvaltı Dünyası’nın sahibi Hüseyin Tüysüz bey var.

50 tane büyük baş hayvan ve inekle birlikte süt besiciliği gerçekleştireceğiz. Bakın 10’ar bin TL verseniz bir şey ortaya koyamazsınız ama 50 kişi bir araya geliyor. Bir de devletten destek alıyorsunuz ciddi bir meblağ ortaya çıkıyor.

Arkadaşlarımıza söylüyoruz. AB’den devletten ciddi destekler geliyor. Neden bundan yararlanmayalım. 50 bin TL’lik sermaye 5 milyonluk ticari amaca dönüşüyor. Çok büyük olması gerek değil. İstihdama sağlıyor. Bölgeye yatırım gelmiş oluyor. Desteklerden yeterince yararlandığımızı düşünmüyorum.Son dönemde halkımız biraz daha duyarlı ama yine de yeterince destek alamıyoruz’ şeklinde konuştu.

MOBİAD’DAN MÜJDELİ HABER YAKINDA

Trabzon’da faaliyet gösteren mobilyacı iş adamlarıyla bir araya gelerek kurdukları Mobilyacı İş Adamları Derneği MOBİAD ve faaliyetleri ile ilgili de bilgiler veren Bektaş ‘
Derneğimizi geçen yıl kurduk. En büyük projemiz, hayalimiz Trabzon’a yakışır modern bir mobilya şehri kurmaktı. Bütün mobilya sektörüne yakın ve ev-ofis mobilyası sektörlerinin bir arada olduğu mobilya şehri kurmak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.Girişimlerimiz devam ediyor.Güzel adımlar atıyoruz.Yine aynı birlikteliği sağlayarak devam ediyoruz.
Bir arada olmanın büyük faydası oluyor. Trabzon’da bir alışveriş merkezimiz var.

Ordu’dan Giresun’dan Artvin’den hemen hemen her yerden Trabzon’a müşteri akıyor. Neden akıyor. Çünkü bir kümelenme oluşmuş. Bir çekim merkezi haline gelmiş.Biz de böyle bir proje gerçekleştirip insanların ihtiyaçlarını giderecek bir sektör oluşturabilirsek çekim merkezi haline gelebiliriz.

ÇİN’DE ABD’DE NE VARSA TÜRKİYE’DE DE VAR

Bir Çin seyahati gerçekleştirdik. Türkiye’de ki en büyük fuar dediğimiz TUYAP 8-9 holden oluşuyor Bizim gezdiğimiz 36 holden oluşuyordu. Hepsini gezemedik. Çok çabaladık gezmek için bitiremedik.Ülke olarak Çin’de gördüğümüz Türkiye’de göremediğimiz bir şey yok.Amerika’da da görüyoruz Türkiye o anlamda çok yol kat etti.Ama Çin’de neyi gördük.Çin çok ciddi gelişen bir Pazar.Oradan ürün almak doğru ama oraya ürün satmanın da çok önemli olduğunu gördük.
Bu mobilya için değil genel olarak.Çin’de ekonomi gelişiyor.Eski ücret politikaları yok.Neredeyse burada ki Asgari Ücret seviyesine geldi. O anlamda Çin gelişiyor. Çin’de bizim mobilyacı arkadaşların gördüğü, modelleri izliyorsunuz. Orada İtalyan da var Çinli’de var, Alman’da var. Mobilya sektörü nereye gidiyor onu görmenizi sağlıyor. Son dönemdeki Türkiye’de avangart contrey denilen eskitme mobilyalarla akın var. Orada Çin’de bunu tam gözlemledik dersek yanlış olur’

YATIRIMIN YARISINI KARŞILAYAN DESTEKLER VAR KAÇIRMAMALIYIZ

Trabzon’daki kalifiye eleman sıkıntısı aşmak ve sosyal anlamda şehre katkı sağlamak amacıyla Trabzon Endüstri Meslek Lisesi’nde bakanlık ve İş kur destekli eğitim için proje geliştirdik. Biz personel yetiştirmeye yönelik ne yapabiliriz dedik.Endüstri meslek lisesinde bir atölye kurduk.16 öğrenci yetişecek. Döşeme konusunda bölgede sıkıntı var. Seri üretim yapabilen firma sayısı çok az. Firmalarımızın personel sıkıntısı var. Biz nasıl yardımcı olabiliriz diye proje yürüttük.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz var.

Biz MOBİAD olarak bize hangi destekleri sağlıyor. Açıklayayım. Önceleri oymacılığa destek veriyordu. Şimdi her türlü mobilya, metal makine ve ev tekstili üretimine destek veriyor. O anlamda biz mobilyacı arkadaşlarımızla toplantı yaptık. Şuan da mobilyacı arkadaşlarımız bir makine almak isterse üst limitini 400 bin Euroluk bir yatırım yapsalar 200 bin Euroluk hibe alabiliyor. TKDK ile yatırımcı hem fabrika binası yapabilir, hem içine makine alabilir, hem ofisini yapabilir. Yani 400 bin Euroluk yatırımdan 200 bin Euroluk hibe veriyor. Geri ödemesiz. KDV’sinden de muaf oluyor. Yatırım yamak isteyen, her hangi bir mobilya her hangi bir metal yapmak isteyen arkadaşlarımız için bu bulunmaz fırsat.  Son 10 yılın en büyük hibe veren projesi diyebilirim. En azından mobilyacılar için.

BİRİLERİNİN ÖNDER OLMASI GEREKİYOR

Daha fazla yatırım için devletinde kendilerine yardımcı olmasını gerektiğini kaydeden Bektaş, ‘Biz bunu sadece kendimiz için demiyoruz. Tüm işadamlarımız için diyoruz, istiyoruz.Yatırım yaparken sıkıntılar çekiyoruz. Bizler bir araya gelebiliyoruz esnaf olarak. Toplantılarımızda neler yapabiliriz diye sohbet ediyoruz. Daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Devletimiz bize yardımcı olmuyor dersek yanlış olur. Siyasetçilerin bürokrasinin daha fazla yanımızda olması lazım. Üretmeye ortaya bir şeyler koymaya açığız. Bunun için çaba gösteriyoruz.
Bakınız, Kayseri’de Hazine arazisi üzerine dev bir sanayi sitesi kuruluyor.Oradaki yatırımcılar TOKİ ile görüşerek bunun yapımını sağlıyor.TOKİ yapacak sonra esnaflar taksit taksit TOKİ’ye ödeyecek.677 adet sanayi dükkanı ve önünde satışa yönelik AVM yapıyorlar.

Özel birlikteliğin bir araya geldiği yapı diyebiliriz. Devlet yatırım yapmıyor.İşin önderliğini sağlıyor. Sistemi sağlıyor. Taksit taksit bunu bizden alıyor.

Devlete bir yük getirmiyor. O anlamda ben çok beğendim. Neden Trabzon’a yapılmasın dedim. Kayserililer o anlamda ciddi bir girişim ortaya koydular. Benzer bir yapı burada ki önderlerimiz bizlerin yanında olursa, ben olarak söylemiyorum ticari işletme sahiplerinin yanında olrusa biz yine öyle bir konsersüyüm oluşturursak birlikte arkadaşlarımızla gerçekleştirebiliriz.

Bildiğim kadarıyla devletimizin özel sanayi sitesine yönelik desteği de var. Bunla ilgi arkadaşlarımız çalışmaları yürütüyor.Van’da da özel sanayi sitesi kurulma çalışması var. Burada da benzer yöntemin uygulandığı söyleniyor.


Kayseri bir araya gelmiş ve kümelenme oluşturmuşlar.

Ortaya reel gerçek sunuyor.Bizim esnafımız da devletten bir şey beklemiyor.Bize yer göstersin gerekirse yerin parasını da alsın.Merdiven altı üretimi sonlandırmak, mevcut sanayi sitelerinin fiziki şartlarını iyileştirmek ve bulundukları alanları güzelleştirmek, apartman altlarındaki esnafı ve çevresindeki insanları rahatlatmak adına bir şeyler yapmamız gerekiyor.Bir kümelenme kurulabilirse ki bir önderlik yapılsa buna benzer bir projeyi esnaf arkadaşlarımız yine bir araya gelerek gerekirse şirket kurarak gerekirse farklı bir yapı kurarak bunu gerçekleştirebiliriz’ ifadelerini kullandı.

OSB’LER ÇOK BÜYÜK BU İŞ İÇİN UYGUN OLAN SANAYİ SİTELERİ

OSB’lerin bu tür işler için çok büyük olduğunu kaydeden Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü, ‘Evet Organize sanayi bölgeleri var. Fakat onlar metre kare olarak büyük.Her esnafımız oraya gidemiyor.
Küçük esnafımız var. Onların bizlere bizim onlara ihtiyacımız var. Böyle bir sanayi sitesi kurulması için belediyemizin de fikri var.

Biz böyle bir yapılanma içinde olmaya hazırız. Mobilyacılar olarak da söylüyorum.Farlı sektörde kilerle de proje gerçekleştirebiliriz. TOKİ’de örnek bir projeye ön ayak olmuş. TOKİ Başkanımız da Trabzonlu. Kayseri’de yapılan bir örnek olduğu için destek olacağını da düşünüyorum. Hazine arazisi olması da gerekmiyor. Evet Trabzon’da arazi sıkıntısı var. Sorunumuz Trabzon’da yer alacak paranız var ama çok dağınık bir çok hisseli bir yapıya sahip olduğu için arazilerimiz kimisi satıyor aile içinden biri satıyor satmıyor. Devletten beklentimiz parasını biz veririz ama araziyi siz alın.Sonucunda bir yatırım gerçekleşsin. Trabzon’umuz kalkınsın.

Gölçayırda mobilya şehri için arazi düşünmüştük. 300 dönüm içinde var 600 hissedar. Nasıl anlaşacaksın ki. Birde orada yol güzergahı ile ilgili bir değişiklik oldu, sonrasında o alandan vazgeçtik.

TEK BAŞINA BİRŞEY OLMUYOR

-Elimizden geldiğince bir şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz. Bir araya gelince bir birini anlayan grup bir araya gelince ortaya çok güzel şeyler çıkarabiliyor.
Devletimizin son dönem destekleri de fazla. Yurt dışında mağaza aç her yıl sana 100 bin dolar destek vereyim diyor. 10 şubeye kadar vereyim diyor. Bunu biliyorsunuz ama tek başına gerçekleştiremiyorsunuz. Buna ihracatçılar birliği önderlik yapıyor.

Arkadaşlarımızla diyoruz ki bir kümelenme oluşturalım, yurt dışında mağazalar zinciri oluşturabilir miyiz.10 arkadaşımız ürettiği ürünleri orada da satalım. Tek başına belki gerçekleştiremiyorsunuz ama bir araya gelince neden olmasın.

Sıkıntılarımız var. Bizler neticede girişimciyiz. Trabzon’da bizler gibi çok arkadaş var. Onlara birilerinin önderlik etmesi gerek. İşsizlik rakamları çift hanelere yükseldi.Ama biz sanayi sitesinden mobilya şehrinden bahsediyoruz.Yeterince bu konuyla ilgili aman ne yapıyorsun niye bunu yapmıyorsunuz nerede takılıyorsunuz diye çok fazla sıkıştıran yok.Sonra da işsizlik var diyorlar.E destek olun, yol açın istihdam sağlayalım.Bunu başarabiliyoruz zaten.

İŞ ARAYAN DA ÇOK İŞÇİ ARAYAN DA

Personel bulma noktasında da sıkıntılarımız var. Döşemecilik meslek kurslarında iş garantisi verdiğimizi söylememize rağmen personel bulma noktasında sıkıntı yaşıyoruz.
Biraz insanlarımız daha rahat masa başı iş arıyor mu bilemiyorum. Ama bütün esnaf arkadaşlarımız personel sıkıntısı var. Desteği ihtiyacımız ar neticede esnafımızdan bir şey bekleniyorsa daha fazla yatırım bekleniyorsa siyasetçilerimizin bizimle daha fazla ilgileniyor olması lazım.Niye daha fazla yatırım yapmıyorsun.Sizin önünüzü açmak için ne yapmamız gerek.Bu konuyla ilgili sizden daha fazla nasıl yararlanabiliriz.Bizi iten zorlayan güç olması lazım.Destek olan güç olması lazım. Yeterince katkı görüyor muyuz, yeterince göremediğimiz içinde adım atarken birçok kez düşünüyoruz.

BAKAN ÖZAK’A TEŞEKKÜR

MOBİLYA şehrimizle ilgili sayın Bakanımız Faruk Özak ile Trabzonlu hemşerimiz TOKİ Başkanımız Ergün Turan’ı ziyaret ettik. TOKİ Başkanımız ilgi gösterdi.Mobilya şehrimizi anlattık.Onun şöyle söylemi oldu. Siz yeri alma aşamasına gelirseniz, 100 dönümlük alan çözerseniz biz TOKİ olarak üzerimize düşeni yapar bir protokol ile işi hallederiz. O anlamda Sayın Özak ve TOKİ başkanımıza teşekkür ederiz. Birkaç kez tekrarladım ama tekrar söyleyeyim. Sizler bu şehre yatırım ve istihdam sağlamak için çabalıyoruz, gayret ediyoruz. Eğer bize tam manasıyla birileri destek olur ise bu şehirde istihdam sorununu el ele verip çözebiliriz.