Trabzon’a 2013 yılında 2 milyon 700 bin yerli ve yabancı turist geldi. 2 milyon 700 bin turistin 200 bini Arap turistlerden oluşurken, 140 bini ise Avrupalı turistlerden oluştu. Eskiden Trabzon’da turizm Sümela ve Ayasofya ile anılırdı. Bu yıl Sümela’yı 385 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu turistler 2.5 milyon lira bıraktı. 200 bin Arap turisti ise kişi başına bin dolardan 200 milyon dolar turizm geliri bırakarak ayrıldı.

TRABZON turizminin 2013 yılı toplam rakamları bu yıl da turizmde Trabzon’u Sümela Manastırı’nın sırtladığını gösterdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre 2012 yılında Trabzon’a gelen toplam turist sayısı 2 milyon 300 bin iken 2013 yılında bu rakam 2 milyon 700 bine çıktı. Trabzon’a gelen turistlerin 200 bini Arap turistlerden oluşurken, onları Avrupa ve Amerikalı turistler takip etti.

2102 yılı toplamında Trabzon’a gelen Arap turist sayısının 140 bin olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, 2013 yılında bu sayının 200 bine yükseldiğini dile getirdi.

Kansız, 2013 yılında Trabzon’a gelen 2 milyon 700 bin turistin 700 bininin yabancı, 2 milyonunun ise yerli turist olduğunu belirtti. Kansız “Trabzon’a gelen turistlerin 385 bini Sümela’yı ziyaret ederek en fazla ilginin bu turistik yerimizin olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Sümela Manastırı’nı Uzungöl, Atatürk Köşkü ve Ayasofya takip etti” diye konuştu. Sümela’ya gelen ziyaretçilerin 2013 yılında Trabzon’a 2.5 milyon civarında para bıraktığının altını da çizen Kansız, “Bu rakamın her geçen yıl daha da artması bölgemiz ve ilimiz adına çok olumlu ve sevindirici bir gelişme” şeklinde konuştu.

AYASOFYA’DA DÜŞÜŞ YOK

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin ardından buraya gelen ziyaretçi sayısında bir düşüş yaşanmadığını dile getiren Kansız, “Her yıl gerçekleşen artış bu yıl da yaşandı ve Ayasofya da ziyaret edildi” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kansız, yine 2013 yılında Trabzon’a gelen kruvaziyer gemi sayısının 27 olduğuna işaret ederek, “Bu gemilerle Trabzon’a gelen turist sayısı ise 15 bin gibi yüksek bir rakamı ortaya çıkardı” dedi.

ARAPLAR’DA HER YIL ARTIŞ DEVAM EDECEK

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Arap turist sayısında ise yaşanan artışın önümüzdeki yıllarda da süreceğine vurgu yaparak, “Özellikle önümüzdeki yıl bu sayı daha da artacak. Çünkü bu yıl da yerli, yabancı, ulusal ve uluslar arası fuar hazırlıklarımız ara vermeden sürüyor. Önümüzde EMİTT Fuarı var. Orayı çok iyi değerlendireceğimize inanıyorum. Ayrıca sezona en iyi şekilde hazırlanmak için toplantılarımızı yapıp eksiklerimizi ve ihtiyaçlarımızı göreceğiz. Ona göre de bir planlama yapıp sezona en iyi şekilde hazırlanacağız” ifadelerini kullandı.