61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantıları, Kasım meclis toplantıları bugün devam etti. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen 4 gündem maddesinin müzakere edildiği meclise, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüğlu, başkanlık etti. 
Meclisin açılışında, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, meclisin öğretmen kökenli erkek üyelere çiçek ve kravat, kadın üyelere ise çiçek ve fular verildi. 
Mecliste daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen 2018 Mali Yılı Performans Programı müzakere edildi. 

EMEKLİ OLACAKLAR NEDEN ERTELENDİ?
Performans programı ile ilgili soruları Başkan Gümrükçüoğlu, ve Daire Başkanları yanıtladı. İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Sağır, “Emekliliği dolup emekli olmayan işçi var mı?” sorusuna Başkan Gümrükçüoğlu, “Emekliliği dolanlarda malumunuz 657 sayılı kanuna bağlı personel için geçerli değil. Diğerleri için geçerli. Bunlarda emekli olma birkaç ayda durduruluyor. Sırası geleni emekli ettiğimizde finansal hazırlık icap ediliyor. Bazı bütçe kısıtlamaları münasebetiyle geçici süre devam etmemiş bulunmaktayız. Bunu devam ettireceğiz ve farklı uygulama kimseye yapmayacağımızı belirtmiş olayım” diyerek yanıtladı. 

2017’DE KAÇ OTOBÜS ALINDI, 2018’DE KAÇ OTOBÜS ALINACAK?
Sağır’ın, “2017 yılında kaç otobüs alındı, 2018’de kaç otobüs alınacak?”  sorusuna Başkan Gümrükçüoğlu, “2017 yılında hiç otobüs alınmadı. 2018 yılı için de biz Türkiye’de otobüs üreten firmalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Orada da alacağımızın garantisi yok. Bütçelerimiz münasebetiyle uzun vadede ödemişini taksitlendirerek uyan koşullar olacak olursa onları DMO veya kendimiz kredilendirme yoluyla gideceğiz.  2017 yılında da bu gerekçelerle mevcut alınmışlara ilaveten yeni otobüs almadık” dedi. 

İŞ MAKİNESİ ALINACAK MI?
Sağır, “2017’de 30 iş makinesi alındı.. 2018’de 2 iş makinesi alınacak. Yeterli iş makinesi var mı?” sorusuna ise Başkan Gümrükçüoğlu, “İlk kurulduğumuz yıllarda özel idareden bazı makineler alındı. İlçe Belediyelerine istediklerinizi takdim edebiliriz dendi. Bilindiği gibi çok randıman verici iş makineleri değildi. 1980 model 90 model olanlardı vardı. Onları belediyelerimiz ve biz hurdaya ayırdığımızda oldu. Böyle bir iş makinesi genel tabloda ilçelerimizde almaya gayret etti. Biz de önemli bir 3 yıl geçirdik. İş makinesi yatırımı olarak icap edeni yapmaya gayret ettik. 
2018’de en azından 2 greyder alırsak, 20 sene yetecek hale gelir dendi. Böyle bir teknik raporlamada bulunuldu. Ama süreç içinde bizim sahada gördüğümüz pratik şu. Hiç iş makinesi ile uğraşmamak lazım. Yani bu yılların tecrübesi ile olması gerekeni bana göre o 10 yıl diyorsa 30 yıllık alınmış bulunmakta. Hiç uğraşmamak lazım. 
İşim şu. Ne yapacağım. Şurada ki hafriyatı yapıp istinat duvarı yapacağım. Çıkacağım onu ihaleye, belli bir meblağın altındaysa pazarlık usulü, veya şurada ki yolu açacağım buyurun teklifleri verin. Birisi 50 bin, 40 bin verecek. Al yap gel paranı aldı. O arada kontrol mühendisleri işin başında olacak. Bu iş hayatında gördüğümüz metot. Bu metoda yönelmek lazım” diye yanıtladı.