Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Zigana Dağı'na, Doğu Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısına 12 kilometre uzunluğunda bir tünel yapacağımızı ifade etmiştim. Çift tüpten oluşan bu tünelle ilgili çalışmalarımıza başladık, projeler hazır. İnşallah önümüzdeki aylarda ihalesini gerçekleştiriyoruz" dedi.

Erdoğan, Meydan Park'taki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2011'in Mayıs ayında bir söz verdiklerini, 2012'nin Kasım ayında verdikleri sözü tuttuklarını ve Trabzon'u büyükşehir statüsüne kavuşturduklarını söyledi.

30 Mart seçimlerinde Trabzon'un büyükşehir belediye başkanını seçtiğini belirten Erdoğan, hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Trabzon'da, 30 Mart'ta büyükşehir belediyesinde ve 18 ilçenin 16'sında AK Parti'nin tercih edildiğini hatırlatan Erdoğan, "Görevi, yetkiyi bizlere tevdi ettiniz. Bütün Trabzon'a ahde vefasından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün 30 projeyi hayata geçireceğiz ama bunun yanında sizlere şükran borcunu da ifade etmek istiyorum. Bu kardeşinize, partimize, adaylarımıza sahip çıktığınız için, bağrınıza bastığınız için her birinize tek tek teşekkür ediyorum" diye konuştu.

30 Mart'ta 81 il arasında en yüksek oy oranına Rize'de ulaştıklarını ifade eden Erdoğan, Trabzon'un da geri kalmadığını, bütün ilçeler arasında yüzde 83 oy oranıyla Hayrat ilçesinin birinci olduğunu belirtti. 

"İnşallah hem büyükşehirde hem ilçelerde sizlere mahcup olmayacağız, daha çok çalışacağız, üreteceğiz" diyen Erdoğan, yenilerini ekleyerek Trabzon'u büyütmeye, geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Kente kazandırdıkları eserleri bugün resmen açacaklarını bildiren Erdoğan, yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

"23 ve 24 Kasım 2013'te Trabzon'a gelmiş, burada toplu açılışlar yapmıştık. Trabzon merkezde 537 trilyon (milyon) liralık 10 ayrı eser ve hizmetin açılışını yaptık. Yaklaşık 7 ay sonra yine bir toplu açılış töreninde Trabzon'dayız, yine çok sayıda eseri Trabzon'a kazandırıyoruz. Trabzon'da yapımını tamamladığımız, bugün de açılışını yaptığımız bu 21 tesisisin toplam yatırım tutarı 104 trilyon (milyon) lirayı aşıyor. Bu tesislerin 6'sı Milli Eğitim Bakanlığımıza ait. Toplam 12 trilyon 800 milyar (12 milyon 800 bin) liralık bu eğitim yatırımlarının içinde çeşitli ilçelere yayılmış olarak 1 ilköğretim okulu, 3 ana okulu, 2 imam hatip okulu lisesi yer alıyor. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ait yaklaşık 12,5 trilyon (milyon) lira tutarında 5 adet hizmeti de bu tören vesilesiyle bugün hizmete alıyoruz. Bu hizmetler içinde Çaykara ilçe Emniyet Amirliği Lojman Hizmetleri Binası, Şalpazarı ikinci kısım içme suyu projesi, Uğurlu Oğuz kanalizasyon projesi, Arsin deniz deşarjı ve Yomra içme suyu kanalizasyon deniz deşarjı projeleri yer alıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaremiz TOKİ eliyle Araklı'da başlattığımız toplam 13 trilyon 120 milyar (13 milyon 120 bin) liralık 192 adet konutu da bu tören vesilesiyle resmen hak sahiplerine teslim ediyoruz. Bu konutların da hak sahiplerine hayırlı olmasını özellikle temenni ediyorum."

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ortahisar ve Of'ta yapılan iki futbol stadıyla gençleri, çocukları sevindirdiklerini ifade eden Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait toplam 38,5 trilyon (milyon) liralık 4 projeyi de Trabzon'a kazandırdıklarını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle restorasyonu tamamlanan Hacı Kasım Cami'sinin, Saraç Ali Zade Mescidi'nin, Akçaabat Dürbinar Cami'sinin ve Trabzon Bedesten Çarşısı'nın, Trabzon'un kültür ve turizmine önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Erdoğan, Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait çeşitli mahallelerdeki 10 parkın yapımını, Arsin Belediyesine ait sahil parkı çevre düzenlemesini de hizmete açacaklarını bildirdi.

Tüm hizmetlerin Trabzon'a hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, hizmetlerin yapımında emeği geçenlere ve belediyelere teşekkür etti.

"Muhteşem bir proje"

24 Mart'ta bazı müjdeler açıkladığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Zigana Dağı'na, Doğu Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısına 12 kilometre uzunluğunda bir tünel yapacağımızı ifade etmiştim. Çift tüpten oluşan bu tünelle ilgili çalışmalarımıza başladık, projeler hazır. İnşallah önümüzdeki aylarda ihalesine gerçekleştiriyoruz. Trabzon Limanı'nın Türkiye'nin önemli limanlardan biri haline gelmesini sağlayacak olan bu tünel Karadeniz'in ve Doğu Akdeniz'in Doğu Anadolu'yla özellikle buluşmasın yönelik bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak.

Trabzon'a tarihi boyunca kazandırdığımız en büyük ulaştırma projelerimizden biri olan Kanuni Bulvarı. Yapımı devam eden bulvar tam 600 trilyon (milyon) liralık bir yatırım. Muhteşem bir proje. Bu Trabzon Akyazı Stadı'ndan başlayıp, Maçka yolunun 9. kilometresinde son bulan 24 kilometrelik çok önemli bir yol. Bulvarı inşallah önümüzdeki yılın sonunda bitiriyoruz. Bir diğer projemiz daha var: 175 yat kapasiteli yat limanı. Kamu, özel ortaklığıyla hayata geçireceğimiz Trabzon Yat Limanı şu an ihale aşamasında. İhalesini tamamlayıp inşallah en kısa sürede yapımına başlıyoruz. 20 trilyon (milyon) liralık bir yatırım olan Arsin Balıkçı Barınağı'nın yapımı da süratle devam ediyor. İnşallah 2 yıl içinde onu da tamamlıyoruz. 12  yılda Trabzon'a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz: 12 katrilyon (milyar)."

Trabzon'a, ulaştırma ve haberleşmede 3 milyar 119 milyon, eğitimde, üniversite dahil 730 milyon, gençlik sporda 923 milyon, tarım ve hayvancılıkta 934 milyon, orman ve su işlerinde 656 milyon, enerjide 609 milyon, sağlıkta 402 milyon liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Erdoğan, hizmete devam edeceklerini söyledi.