6S1AAT HABER SERVİSİ ÖZEL

Trabzon’un da 2015 yılının sonunda sözleşmesi bitecek ve bulunduğu yerden taşınacak olan Çimento Fabrikası ile ilgili siyasi partiler tek görüşte birleşti.

Çimento fabrikasının mutlaka şehir merkezinden ivedilikle taşınması gerektiği konusunda fikir birliği yapan AK Parti, CHP, MHP, DP ve MEP partileri il başkanları, Çimento fabrikası taşındıktan sonra alanın nasıl değerlendirilmesi konusunda da önerilerde bulundular.

İşte Trabzon’daki siyasi partilerin il başkanlarının Trabzon Çimento Fabrikası ile ilgili görüşleri.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Adnan Günnar:

ÇİMENTO BULUNDUĞU YER İTİRABİYLE
TRABZON’UN MENFAATİNE DEĞİL

İktidar Partisi olan AK Parti’nin Trabzon İl Başkanı Dr. Adnan Günnar Trabzon’daki çimento fabrikasının şu an bulunduğu yerin şehre yakışmadığını belirterek, ‘Zaten şirket sahiplerinin de fabrikanın taşınması yönünde hareket edeceğine inanıyorum.

Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı uzlaşıya açık bir işadamımızdır. Trabzon’un menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğinden şüphem yoktur.

Hak verirsiniz ki Çimento Fabrikası’nın şu anda bulunduğu yerde olumsuz bir kütle gibi durması Trabzon’un menfaatine değildir.

Çözümün ivedilikle bulunarak, yasal mecburiyetler var ise ipe un sermeden çimento fabrikasının oradan çıkması gerekir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da kamuoyuna yansıyan görüşleri bizim için muteberdir. O bölgede, çimento fabrikası ve çevresindeki alanların düzenlenmesi ile birlikte 300 dönümlük araziye bir şehir hastanesi kurulması teklifide bu vesile ile sonuçlandırılabilir’ şeklinde konuştu.

CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan:

UZLAŞI SAĞLANMAZ İSE TAŞINMASI UZAR

Trabzon Çimento Fabrikası’nın yerinden taşınması gerektiğini belirten CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan ‘Eğer oranın taşınması ile ilgili bir uzlaşı sağlanmaz ise, sözleşme maddelerindeki bazı hususlara dayandırarak mahkemeye yoluna gidip 2-3 sene daha çimento bulunduğu yerde kalabilir.

Bunun için şu anda Aşkale Çimento’ya ait olan yer için yok otel yapalım, yok hastane yapalım demenin ne yeri ne zamanı.

Şahsa ait arazinin sahibi buna karar verir.

Gelelim taşınma meselesine. O fabrika dolaylı olarak 10 bin kişiye ekmek sağlayan Trabzon’daki sayılı sanayi kuruluşlarından bir tanesidir.

Taşınma söz konusu olduğunda bu dikkate alınmalıdır. Fabrika’nın şu anki yerinde kalmasına tabi ki gönlümüz razı değil. Yakışmayan bir görüntü, fakat taşınacaksa da Trabzon sınırları içinde bir yer temin edilip uzlaşı içinde taşınması sağlanmalıdır. Aksi taktirde fabrikayı buradan Erzurum’a taşırlarsa, işsizlik rakamlarının da çift haneli rakamlara çıktığı bir dönemde 10 kişinin ekmeğinden olmasının vebalini kimse ödeyemez. Taşınsın fakat Trabzon’da bir yere taşınsın’ ifadelerini kullandı.

MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli:

TAŞIMALIYIZ FAKAT TAŞINACAĞI YERDE SORUN TEŞKİL ETMEMELİ

Çimento Fabrikası mutlaka oradan taşınmalıdır diyen MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli çok önemli bir hususa değinerek taşınacağı yerinde uzmanlar tarafından belirlenip ilerleyen süreçte bir sorun teşkil etmemesi gerektiğini vurguladı. Demeli açıklamalarını şöyle sürdürdü: Trabzon’da çimento fabrikası zamanında buraya kurulduğunda, 30 yıl sonrasını düşünemeyen insanlara yazıklar olsun diyorum. İşte bu nedenle bugün çimento fabrikası oradan kalktığında, taşınacağı yerin önümüzde 50 yıl hesap edilerek belirlenmesi gerekir. Buna karar verecek olan lobiler değil işin uzmanlarıdır. Eğer çimentoyu oradan kaldırıp Maçka’ya kadar olan bir bölgeye kurulacaksa bu ilerleyen süreçte yine sorun olacaktır. Çünkü şehirleşme o bölgeye doğru kaymaktadır.

Mevcut yerinde verdiği zarar gibi taşınacağı bölgede de tarımsal, toplumsal ve kentleşme açısından zarar görmeyecek bir yer olmalıdır.

Evet çimento fabrikası bugün bulunduğu yerden kaldırılmalıdır fakat yok edilmemelidir. Yine Trabzon sınırları içinde kalmalıdır. Burada üniversitedeki önemli bilim adamlarımızın görüşlerine de yer verilmelidir. Trabzon’a yakışmayan bir görüntü orada durmaktadır. Yanında uluslararası bir AVM, önünde güzelim bir park yanında çimento fabrikası hoş durmamaktadır.

Eğer bu taşınma meselesi sözleşmede yer alan 2015 yılının sonunda gerçekleşmez ise çimentoyu 20 yıl daha oradan kimse kaldıramaz. STÖ’ler, siyasi partiler, TTSO, yerel yöneticiler bu konu üzerinde ciddiyetle durmalı orada çalışan kişilerin de mağduriyeti göz önünde bulunarak hızlı bir çözüm üretilmelidir’ ifadelerini kullandı. 

Demokrat Parti Trabzon İl Başkanı Ali Akar:

ÇİMENTO PİS BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURUYOR

Demokrat Parti Trabzon İl Başkanı Ali Akar çimento fabrikasının şehrin içinde pis bir görüntü oluşturduğunu belirterek en kısa sürede Trabzon dışına taşınması gerektiğini ifade etti. Yapıldığı dönemde o bölgenin şehir dışında kaldığı fakat artık şehrin içinde kaldığını kaydeden Ali Akar, ‘Trabzon dışına çıksın da nereye taşınırsa taşınsın. Taşınacağı noklarda vardır, bellidir. Fakat o alanın bir sağlık tesisi olarak değerlendirilmesi konusu tamamen yanlış bir görüştür. Orası deniz seviyesinin altında bir yerdir. Oraya yapılacak olan sağlık tesisi de sağlıksız olacaktır. Deniz kotunun 30 metre altındaki bir yere sağlık tesisi yaparsanız oradaki nemde insanlara sağlık hizmeti sunmak olanaksız olur. Bunun örneği de Haçkalı Baba Devlet hastanesidir. Gidin alt katlarını bir görün. Ne halde.

Trabzon’da eğer tüm sağlık tesislerini bir yere toplamak istiyorsanız. Bunun için en uygun yer Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Numune Kampüsü ve etrafındaki alandır. Madem oradaki stadyum ve spor komplekslerini TOKİ’ye devredecekler, devretmesinler ve oradaki tüm arazi üzerine büyük bir sağlık kompleksi kursunlar.

Sadece Çimento Fabrikası değil etrafındaki tüm sanayi tesislerinin artık birer birer şehir  dışına taşınması bir gereklilik arz etmektedir. Büyük sanayi sitesi ve etrafının da şehrimize yakışır Erzurum yoluna bağlantıları yapılmış bir otogar yapılması daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Merkez Parti Trabzon İl Başkanı Ekrem Çapkınoğlu:

TAŞINACAĞI YER DE SORUN

Merkez Parti Trabzon İl Başkanı Ekrem Çapkınoğlu’da marka şehir olma yolunda ilerleyen tarih, turizm ve ticaret kenti Trabzon’un göbeğindeki bu fabrikanın şehre yakışmadığını ve sözleşme bitiş tarihi olan 2015 yılının sonunda bulunduğu yerden taşınması gerektiğini belirterek ‘Şehrimize katma değer sağlayan bir tesis olan Trabzon Çimento Fabrikasının bir an önce şehrin göbeğinden kaldırılması taraftarıyız. Burada dikkat edilmesi gereken husus, orada çalışan kişilerin mağdur edilmemesidir. Trabzon sınırları içinde bir yere taşınması noktasında Trabzon’daki Sivil Toplum Kuruluşları ve yerel yöneticilerinde fabrika sahiplerini yardımcı olması gerekir. Kente hem bulunduğu alanın daha verimli kullanılması, hem görüntü hem de sağlık açısından verdiği zararlar göz önünde bulundurulup bir şekliyle oradan taşınmalı. Zaten sözleşmesi de 2015 yılının sonunda bitiyor. Eğer sözleşme şartlarında taşınmamasını sağlayacak bir açık, bir hüküm var ise o zaman o sözleşmeyi yapanların şehir adına hesap vermesi gerekmektedir’ ifadelerini kullandı.