Yaklaşık 2 yıldır çalışmaları sürdürülen ve 125 dönümlük bir alanda 50 milyon liraya mal olacak projenin ruhsatlandırma çalışmaları bir süre önce tamamlandı.

Trabzonlu işadamı Celil Hekimoğlu’nun 50 milyon liraya maledeceği ve yaklaşık 600 kişinin istihdam edileceği ‘Lojistik ve Sanayi Bölgesi’ projesi Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün dere ıslahı kapsamında yapacağı ‘istinat duvarı’na takıldı.

Hekimoğlu’nun neredeyse 2 yıldır uğraştığı, bütün ruhsatlarını da aldığı projeye DSİ bu kez“istinat duvarı için ödenek yok” diyerek izin vermedi. Hekimoğlu, “Bu proje Trabzon’a bir sıçrama yaptıracak. Ama bizim de bilmediğimiz bazı eller yaklaşık 1 yıldır çeşitli bahanelerle engelliyor. Yatırım hevesimiz kaçırılıyor. Bürokratik engelleri bir türlü aşamıyoruz” dedi.

Yapılan bu açıklamalar üzerine DSİ Trabzon Müdürlüğü'nden açıklama geldi

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

          " Bölge Müdürlüğümüzce Trabzon İli Değirmendere Vadisinde  2012 yılı içerisinde “Trabzon Değirmendere Vadisi Islahı 2. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı İşi “ adı altında yeniden inceleme raporu  hazırlanmıştır. Gazete haberinde bahsedilen arazinin olduğu kısım Trabzon İli Maçka İlçesi Esiroğlu Beldesi sınırları içerisinde Değirmendere Deresi sağ sahilde bulunmaktadır.  İnceleme raporunda ıslahı yapılacak kısımlar arasında bulunmaktadır.

            “Trabzon Değirmendere Vadisi Islahı “ işi ihale edilmeden önce Esiroğlu Belediyesi ile Kurumumuz arasında 2012 yılı içerisinde protokol yapılmış ve bu protokolle Esiroğlu Belediyesi Mülkiyet sorunları ile ilgili olarak oluşacak olan problemleri çözmeyi ve ihtilafsız olarak dere yatağını Kurumumuza teslim etmeyi taahhüt etmiştir.

İşin ihalesi 23.01.2013 tarihinde yapılmıştır. İhaleden sonra  işin kati projesine göre 30 ,00 m lik dere yatağını ve işletme yolunun teslim edilmesi yönünde Esiroğlu Belediyesine yazı yazılmıştır. Esiroğlu Belediyesi yaptığı imar uygulaması ile sadece 30 m lik dere yatağını planına işlemiş ve mülkiyet sorunlarını çözemeden 2014 yerel seçimleri sonrasında Trabzon İlinin Büyükşehir olması nedeniyle kapanmıştır. Esiroğlu Belediyesi sınırları 2014 yerel seçimleri sonrasında Trabzon İli Maçka İlçesi sınırları içerisine dahil olmuştur. Aynı Protokoller Maçka Belediyesi ile de 2014 yılı içerisinde yeniden yapılmıştır .Maçka Belediyesi bu kısımdaki arazilerin dere yatağı olarak tescil edilebilmesi için Kurumumuzdan 25.07.2014 tarihli yazısı ile terk talebi yapılması talep etmiştir.  Mansapta bulunan ve Esiroğlu Belediyesince yapılan imar değişikliği sonucu dere yatağının oluşturulacağı kısımdaki  , Hazineye  ve Gençlik  Spor Genel Müdürlüğüne ait Değirmendere Deresi sol sahildeki arazilerin bu kurumlardan teslim alınarak dere yatağı olarak tescil edilmesi ve DSİ 22. Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği ve bununla ilgili taleplerin yapılması hususu Maçka Belediyesine yazı ile bildirilmiş ve aynı yazı ile bu kısım için hazırlanan uygulama projeleri de  ekli olarak gönderilmiştir.

      Gönderilen proje üzerinde  Maçka Belediyesince teslim edilecek olan araziler alttaki planda görüldüğü üzere sol sahilde mansap   kısmında 2,3,4,5,6 parsel no lu arazilerdir. Hekimoğlu  Döküm e ait araziler sağ sahilde 2,3,4,5 no lu parseller olup görüldüğü üzere dere yatağı fiili olarak 4 ve 5 nolu parseller içerisinden akmaktadır. Maçka Belediyesi tarafından bu kısımdaki dere yatağının sol sahildeki 2 ve 3 nolu parsele kaydırılması ve DSİ 22. Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesi beklenmektedir. Mevcut duruma göre projeye başlanması durumunda mansap kısmında taşkın koruma duvarı  yapılması  sonucunda Değirmendere Deresinin yatağı sol sahildeki araziler dere yatağına dahil edilemediği için yaklaşık olarak 10,00 m. lik yatak genişliğinde akacak olup feyezan anında büyük bir risk ortaya çıkacaktır.

      Oysa gazete haberinde her sorun giderilmiş ve DSİ tarafından yatırımın engellendiği izlenimi yaratılmaya çalışılmıştır. DSİ sorunu yaratan değil sorunu çözme tarafında olmuştur. Esiroğlu Belediyesi tarafından DSİ görüşüne uymadan imar planı yapılması sonucu ortaya çıkan sorunun çözümü için Kurumumuzca ikinci bir proje yapılmıştır. Bu proje çerçevesinde Maçka Belediyesi tarafından sorunu olmadığı belirtilen spor salonu yapılacak alandan yeni gelen ilave ödenek nispetinde çalışmalara başlanılacaktır. 

         Ayrıca Gazete haberinde bahsedildiği gibi kontrol mühendisinin böyle bir engelleme yapma gibi bir yetkisi de bulunmamaktadır. Durum yukarıda da bahsedildiği gibi arazi terklerinin DSİ 22. Bölge Müdürlüğüne teslim edilememesi ile ilgilidir.

             Kamuoyunun bilgisine sunulur."