Trabzon’da TESOB tarafından düzenlenen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine’ katılan kursiyerlere sertifika töreni düzenlendi. Törene, TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Başaran Maraba, Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Musa Başak, Trabzon Kasaplar Odası Başkanı Temel Korkmaz ve kursiyerler katıldı.

Törende bir konuşma yapan TESOB Başkanı Metin Kara, ‘TESOB Girişimcileri Hareket Geçiriyor’ isimli KOSGED Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında 27”si bayan, 33’ü erkek olmak üzere toplam 60 kursiyerin eğitim aldığını belirtti.

Kara, “TESOB olarak eğitime çok önem vermekteyiz. Bu nedenle DOKA ‘Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı’ kapsamında bünyemizde bir proje ofisi kuruldu. Amacımız esnaf ve sanatkarların genel durumunu, ihtiyaçlarını, eksikliklerini ve ileriye dönük projelendirilecek planlarını ortaya koymak. Bu konularda Trabzon ili ve ilçelerde bine yakın Esnaf ve Sanatkar ile anket çalışması yaptık. Bunun sonucunda ile ‘Trabzon Esnaf ve Sanatkarlarına Genel Bir Bakış’ isimli kitabımız sizlerin görüşlerine sunuldu. Esnaf ve Sanatkarlarımızın hibe ve teşviklerden yeterince haberdar olup bu desteklerden faydalanmasını sağlamak için 2012 yılında DOKA’nın teknik destek programı kapsamında ‘Esnaf-Sanatkarları Hibe-Teşvik Programları Hakkında Bilgilendirme Projesi’ yürütülmüştür. Bu proje kapsamında 500 esnaf ve sanatkarımıza hibe ve teşvikler konusunda eğitimler verilmiştir” dedi.
Eğitimde 27 bayan girişimcinin olduğunu dile getiren Kara, “Proje ofisimiz tarafından değerli katılımcılarımızın da yer aldığı DOKA Teknik Destek Programı ile hayata geçirilen ‘TESOB Girişimcileri Harekete Geçiriyor’ isimli KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlendi. Eğitimlerimiz her iki grup kursiyerleri için 70 saat olarak verildi. Eğitimlerimizde 27’si bayan, 33’ü erkek olmak üzere toplam 60 kursiyer yer aldı. Değişen ve gelişen ülkemizde girişimcilerimizin sayılarının artması şahsımı oldukça mutlu etmiştir. Ülkemizde ve özellikle ilimizde girişimci sayılarının artması, ülkemizin kalkınması ve istihdam alanlarının artmasına verdiği desteğin en somut örneğidir. İşsizlikte temek kriter iş bulmaktır. Siz iş bulmuyor iş yeri açıyorsunuz, işçi çalıştıracaksınız, geleceğin patronları olacaksınız, Geleceğin büyük sanayicileri, işletme sahipleri olmanızı bekliyoruz. Uygulamalı Girişimcilik Eğitim’imizde toplam 27 bayan girişimci yer almıştır. Ülkemizdeki nüfusun yarısı da kadındır. Ancak girişimcilerimizin çok azı kadınlardan oluşmaktadır. Türkiye’nin Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi var. Fakat bizler bu hedefe kadın girişimciler olmadan ulaşamayız. Kadınların hayata kattığı bir katma değer ve şüphesiz, fakat ekonomik hayata da katma değer sağlamalısınız. Sizler bir girişimci de olması gereken özelliklere doğuştan sahipsiniz. Hedeflere ulaşabilmek, yani başarıya ulaşabilmek için önce karar vermek gerekir” diye konuştu.