Helikopter ambulans, Karadeniz’in hava şartları bakımından en zor bölge olmasına rağmen Trabzon'da olay yerine ulaşmada Türkiye’nin diğer bölgelerine oranla ilk sıralarda yer alıyor. Yaz aylarında nüfusun artması, turizm sezonu olması ve yayla yerleşimlerinin artması nedeniyle vaka sayısı artarken, temmuz ayında helikopter ambulansın 29 vakaya ulaşmak için havalandığı kaydedildi.
Trabzon Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, Trabzon'da bugüne kadar helikopter ambulansın 620 vakada görevlendirildiğini belirterek, “Hava Ambulans Sistemi ülkemizde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak 2008 yılından itibaren Her türlü travmatik veya travma dışı acil hastalara, hastane dışı acil tıbbi yardım yapılması, hastanın bulunduğu yerden en uygun hastane merkezine taşınması, kritik ağır hastaların bir hastaneden başka bir hastaneye taşınması, gerektiğinde yeni doğmuş hasta bebeklerin kuvöz içinde taşınması, kitlesel acil durumlarda ilk yardım ve taşıma, ilaç, numune, kan türevleri, sağlık malzeme ve ekipmanlarının tedariki ile ilgili acil taşıma, organ nakli amaçlı acil taşıma, helikopterler için deniz, göl, baraj ve dağlık bölgeler gibi ulaşımın zor olduğu alanlarda uygun teçhizatla hasta ve yaralıya, acil ilkyardım, nakil, nakil esnasında tıbbi destek ve tedaviye yönelik hizmetleri, istihdam ettiği çekirdek personel vasıtasıyla yürütmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir. 2009 yılı Ekim ayından itibaren ilimizde hizmet vermeye başlayan helikopter ambulans Hızırbey Mahallesi Sahil karayolu üzerinde Hızırbey Heliport alanında konuşlandırılmıştır. Helikopter ambulansta 2 pilot, 1 doktor ve 1 yardımcı sağlık personelinden oluşan 4 kişilik uçuş ekibi görev yapmaktadır” dedi.

TEMMUZ AYINDA 29 VAKA İÇİN HAVALANDI
Helikopter ambulansın çevre illere hizmet verdiğini kaydeden Süleyman, “Trabzon ilinde kurulan helikopter ambulans ilimiz haricinde Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerinden ulaşan acil vaka çağrılarında da görevlendirilmektedir. Aynı doğrultuda diğer yakın illere de ihtiyaç halinde görevlendirme yapılabilecektir. Trabzon'da bugüne kadar helikopter ambulans 622 vakada görevlendirilmiştir. Gün ışığında ve meteorolojik şartlar uygun olduğunda hizmet verebilen helikopter ambulansımız ilimiz sınırlarında karayolu ulaşımının zor ve zaman aldığı yerlerdeki acil vakaların hastanelere ulaştırılmasında görev almaya devam etmektedir. Yaz aylarında nüfusun artması, turizm sezonun açılması ve ilimiz yayla yerleşimlerinin nüfusunun yaz sezonunda artmasıyla vaka sayısı artmaktadır. Helikopter ambulans haziran ayında 22, temmuz ayında ise 29 vaka için havalanmıştır. Bu yaz döneminde helikopter ambulans ile nakledilen boğulma vakası bir kez olmuştur. Helikopter ambulansın temmuz ayındaki son vakası ise 31 Temmuz'da Giresun ili Şebinkarahisar Devlet Hastanesi'nden bisikletten düşerek kafa travması geçiren 7 yaşındaki bir çocuğun Samsun Devlet Hastanesi'ne nakil edilmesi idi. Helikopter ambulansın en uzak mesafe olarak gittiği noktalar ise Ordu, Kars ve Sivas illeridir. Helikopter ambulans hasta/hasta yakını tarafından 112 Komuta Kontrol Merkezimize gelen çağrı sonrasında komutada görevli hekimin değerlendirme yapması sonrası uygun şart ve koşulların bulunması halinde görevlendirilebilir” diye konuştu.