Programa  Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şube Müdürü Derya Çırakoğlu, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Aydoğdu,  Akçaabat Orman İşletme Şefi Yalçın Seyis,  Akçaabat Ziraat Odası  Personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, Akçaabat  Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Şar ve  Orköy  kapsamında bulunan 30  mahalle muhtarı katılım sağladı.

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim  yapılan bu etkinlik ile  Orköy kapsamına giren mahallelerde üreticilerin refah düzeyini artıracak aynı zamanda da hayata geçireceği “Akçahasat” projemize aronya, kızılcık,  Trabzon hurması, çilek, kivi vb.  meyve yetiştiriciliği alanlarını artırarak hammadde temin etmek için çalışmalar yaptıklarını , bunun içinde üreticilerimize devletin sağladığı hibe programlarından faydalandırmak için Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte  bu organizasyonu yaptıklarını,   özellikle de birim alandan daha çok getiri sağlayan aronya meyvesi dikim alanlarının artırılması için bu projeleri önemsediklerini aktardılar. 

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’ da konuyla ilgili şunları belirtti;

“Her zaman belirttiğim gibi , üreticilerimiz doğduğu yerde doysun, köylerden başka kentlere göç etmesin istiyoruz.  Bunun için çalışmalar içine girdik.  Bu konuda Akçaabat Belediye Başkanı  Osman Nuri EKİM  beyinde gayretleri var.  Her sunduğumuz projede bizlere yardımcı oluyorlar.  Bugün yine özellikle yüksek mahallelerde yaşayan Orman köyü  (orköy) kapsamına giren mahallelerimizde devletin vermiş olduğu destekleri üreticilerimize aktarmak adına Sn. Kaymakamımız  Ramazan Kurtyemez  bey, Akçaabat Belediye Başkanımız,  Orköy müdürümüz,  ilgili mühendis arkadaşlar  30 mahalle muhtarımızın katılımı ile  bu etkinliği yaptık.   Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şube Müdürü Derya Çırakoğlu üreticilerimize  hibe destekleri konusunda  açıklamada bulundular.  Orköy Sosyal ve Ekonomik  projeler  olarak iki alanda hibe destekleri  sunmaktadır. Sosyal projeler içinde güneş enerji sistemleri ve ısı sistemleri gibi konularda destekler sunmaktadır. Ekonomik projeler içerisinde  hayvan yetiştiriciliği ( büyükbaş, küçükbaş , arı ) , meyve yetiştiriciliği gibi projelere destek veriyor.  Meyve yetiştiriciliği ile ilgili örnek verecek olursak  en az 2 dekar/dönüm  arazide yaban mersini veya aronya  yetiştirecek bir orköy üreticimize 24 bin TL destek veriliyor. Bu destek programında % 20 hibe geriye kalanı ilk 4 yıl ödemesiz sonraki 3 yıl faizsiz eşit taksitte ödeme imkanı sunuyor. Bu program için bazı şartlar var bunlar , faaliyette bulunulacak arazi orköy sınırları içinde olacak,  başvuru sahibi  memur veya  esnaf olmayacak,  kişi orköy de ikamet ediyor olacak. En az aynı köyden 3 üretici  başvuru yapması gerekiyor.  Arıcılar içinde  21 TL destek sunuyor. Bu destek içinde 30 adet arı kovanı ve çalışan arı veriliyor.  %20 hibe ve 4 yıl geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Bunun içinde arıcılık belgesi isteniyor. Ayrıca ev kadınları için de mikro ölçekli krediler veriliyor. Bakır , gümüş işlemeciliği  vb.  konularda bu destekler veriliyor.  Çok faydalı bir program oldu. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi. 

Aronya ile ilgili Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Aydoğdu tarafından da katılımcılara aronya yetiştiriciliği projesi  hakkında bilgi verildi.

Kuzey Amerika menşeili, 1- 1,5 m boylanabilen çalı formunda bir bitki. Antioksidan içeriği yüksek bir meyve.  Hemen hemen Akçaabat’ta her alanda yetişebiliyor.

Dönüme/dekara  dikim mesafesine göre 2x2 m ya da 2 x 1,5 m mesafelerde 250-350 arasında fidan gidiyor.

Dikildikten sonraki 2 yıl içinde meyve vermeye başlıyor.

Ekonomik verim çağında her bir fidandan 5 – 15 kg arasında ürün alınabiliyor.

Yaş tüketilebildiği gibi  kurutulup tüketilebiliyor.

Reçel , dondurma, meyve suyu , sirke gibi birçok çeşit ürün elde edilebiliyor.

Suyu seven bir bitki.

Üreticilerimize damla sulama sistemi kurmalarını tavsiye ediyoruz.

Yılda 3 kez  fertigasyon gübreleri ile gübreleme tavsiye ettik.

1 kez de  yaprak bitine karşı ilaçlama yaptırdık. Güzel sonuçlar aldık. Yine Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile sertifikalı Aronya yetiştiriciliği  kursu açıyoruz.

Kursa katılmak isteyenleri Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaya davet ediyor.