61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Araklı ilçesi Erikli yaylasında altın rezervi bulunmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HEM KUZEY-BATI HEM DE DOĞU-BATI
Maden Tetkik Arama (MTA) raporlarında 2005 yılında sadece Kuzey-Batı doğrultusunda bir damardan bahsedildiğini belirten Bektaş, “O zaman yaptığım çalışmalarda Doğu-Batı doğrultusunda da görmüştüm. Demiştim ki Gümüşhane’nin doğusuna doğru araştırılması lazım. Çünkü altın yatakları genelde hava fotoğraflarına, fay sisteminde o tarafa yayıldığını görüyordum. Cevher eosen içerisindeydi ve bu volkanik kayaçlar da doğu batı istikametinde uzanıyordu” ifadelerini kullandı.

JEOTERMAL SİSTEM İÇERİSİNDE GELİŞİR
Altın madenlerinin jeotermal sistem içerisinde geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Osman Bektaş, “Rize İkizdere jeotermal ve Ayder kaplıcaları, Artvin kaplıcaları bunlar da jeotermal sistemdir. Yani bu tür cevherleşmeye vücut verebilecek bir sitemdir” dedi.

ALTIN KUŞAĞI OLABİLİR
Bektaş, şöyle devam etti: “Benim önerdiğim volkan kayaçlarının uzandığı hem de jeotermal sistemin uzandığı bir kuşak idi. Burada altın kuşağı olabilir. Gümüşhane ile Artvin arasında uzanan bir kuşak olabilirdi. Daha önce bu kuşak hakkında altın yatakları üzerinde gerekli çalışmaları yapamadık. Çalışmalar hakkında yereli deneyimimiz yoktu. Sonraki gelişmeler aydınlığa çıkardı.”

ÖNERDİĞİM HAT ÜZERİNDE ÇIKMASI HEYECANLANDIRDI
Kendisini heyecanlandıran kısımla ilgili Bektaş, “Önerdiğim hat üzerinde Araklı Erikli yaylasında altın araştırmaları heyecanlandırdı. Bu hat üzerinde altın yataklarının olabileceği görüşü üzerindeydim. O kuşakta bir altın rezervleri olabilir fakat bu şu anda Araklı’daki çalışamalar henüz araştırma aşamasında” diye konuştu.

EKONOMİK YÖNÜ ŞİMDİDEN KESTİRİLEMEZ
Rezervin ekonomik yönü ile ilgili Bektaş, “Böyle bir çalışma için ekonomik yönünü kestirmek şimdilik pek mümkün değil. Rezerv ve sondaj çalışmalarından sonra netleşir tam olarak. Bölgedeki MTA’nın beyanatları bu konuda önemlidir. Rezerv hesapları yapılmadı ve ne kadar alana yayılıyor konusunda kesin konuşmak doğru değil” dedi.

TRABZON’DA 2 YILDIR SONDAJ ÇALIŞMASI VAR
Trabzon’da bu çalışmaların 2 yıldır sürdüğünü belirten Bektaş, “2 yıldır sondaj çalışmaları yapılıyor. Çalışmalardan alınan kanıtlar kimyasal analize gidiyor. Sonrasında rezerv hesapları yapılacak. Daha başlangıç aşamasındayız. 1-2 yıl içinde çok daha doğru şeyler söylenebilir. Ümitli olan taraf bu rezervin olmasıdır” şeklinde ifadeler kullandı. 

SİYANÜRLE Mİ ÇIKARILACAK?
Rezervin nasıl çıkarılacağı ile ilgili ise Prof. Dr. Bektaş, şunları dile getirdi: “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Türkiye’nin bazı yerlerinde siyanür kullanılıyor. En yaygın bu. Orada işletmeye değer maden var mı önce bu netleşmeli. Tüm hesaplar yapıldıktan sonra madenin nasıl çıkarılacağı netleşir.”