Basın açıklamasında Arakan Bölgesi'nde son iki ayda yapılan katliamlar sonucu bine yakın müslümanın hayatını kaybettiği belirtilerek yaşanan zulme sessiz kalınmaması istendi.

Trabzon İHH Genel Sekreteri Yüksel Keleş, Anadolu Gençlik Derneği Trabzon Şubesi Sekreterya Komisyonu Başkanı Mustafa Ustaalioğlu, ÖZGÜR-DER Küzükçekmece Şube Başkanı Nabi Okur yaptıkları konuşmalarda Arakan Bölgesi'nde yaşananlara dikkat çekerek katliamın bir an önce durdurulması için gerekenin yapılmasını istedi.



Ortak basın açıklamasını okuyan Akçaabat İlim Yolcuları Derneği Üyesi Uğur Şener Arakan Bölgesi'nde, Budist çetelerin müslümanlara yönelik başlattığı saldırıların soykırıma dönüştüğünü kaydederek, "Yıllardır Arakan'ı işgal altında tutan Myanmar devleti tarafından desteklenen fanatik Budist çetelerinin Müslümanlara yönelik başlattığı saldırılar bir soykırıma dönüşmüştür. Son iki ayda yaşanan olaylarda şu ana kadar bine yakın müslüman hayatını kaybederek, on binlerce müslüman da evlerini, topraklarını terk etmek zorunda kalmıştır. yıllardır Myanmar devletinin baskılarına maruz kalan Arakan'lı müslümanlar okullarda, devlet dairelerinde Myanmar yönetimi eliyle ayırımcılığa tabi tutulmakta, Arakan'lı kardeşlerimizin dilleri, tarihi ve İslami kimlikleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Arakan'lı Müslümanlar topraklarından zorla çıkartılarak kardeşlerimizin yerlerine Budist köylüler yerleştirilmektedir. Bölgede ciddi bir insan krizi yaşanmakta, Arakan'da insanlığa karşı büyük suç işlenmektedir. Türkiye halkı, Türkiye'li duyarlı insan olarak söz konusu Müslümanlar olunca sus pus olan BM'den en ufak bir yardım beklemediğimizi, BM'ye hiç bir şekilde güvenmediğimizi açıkça deklare etmek istiyoruz. İslam dünyası, özellikle de yıllarca dünyadaki mazlumların hamiliğini yapmış olan Türkiye, Arakan'daki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakan'da yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağrıyoruz" dedi.
Basın açıklaması dua okunmasıyla sona erdi.