61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Trabzon’da turizm sezonun açılmasıyla birlikte özellikle Arap yatırımcılar soluğu Trabzon’da almaya başladı. Arap yatırımcıların Trabzon’da özellikle emlak sektöründe yaptığı yatırımları gören sektör dışından şahıslar Trabzon’a gelmeye başladı.

Arap yatırımcıların yüksek paralar ödemeye hazır olduğunu gören şahıslar, Arap turistleri tuzaklarına düşürüp, fahiş fiyatlardan pazarlama yapıyorlar. Bu durum Trabzon’da mevcut konut piyasasında da emlak fiyatlarının artmasına, vatandaşın ve esnafın mağdur olmasına sebep oluyor. 

TRABZON’DAKİ İNSANLAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Konuyla ilgili 61saat’e açıklamalrda bulunan Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan Trabzon’a ayakçıların doluştuğunu belirtip "Arap yatırımcılar piyasaya yavaş yavaş giriyor olması nedeniyle fiyatlarda olumsuz bir etki yaratma çabasına giren fırsatçı insanları doğuruyor.  Bayram sonrasında bir talep var bölgemize, burada fahiş fiyatların önüne geçilmesi denetimlerin yapılması lazım.  Farklı insanlara kapılmamalı gerekiyor. Ayakçı diye tabir ettiğimiz şahıslar var. Trabzon’a dışarıdan gelen yabancılar oluyor, bunlara alışveriş yaptırmak isteyen, bunları yanlış yönlendirmek isteyen ayakçılar var. Bu manada bu olaylar yerli piyasayada, konut piyasasına da olumsuz etki yaratıyor. Burada önemli olan yabancı yatırımcılardan ziyade yerli vatandaşların buradaki alım gücü olmalı, fiyatların yüksek olması buradaki insanları olumsuz şekilde etkiliyor.” dedi.

VERGİ VERMİYORLAR...

Fahiş fiyatlar nedeniyle fiyatların yukarı çıktığını belirten Taflan "Bu konuda bize çok şikayet geliyor, vatandaşta müzdarip ve mağdur. Yabancı yatırımcılar bölgeye geldiği zaman, dışarıdan gelen muhtelif fiyatlardan satmaya çalışan şahıslar fiyatları yukarı çıkarıyorlar, fiyatların yukarı çıkmasıda yerli tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Günlük kiralanan evlerde de aynı durum söz konusu oluyor. Okullar kapanıyor, vatandaşlar Trabzon’a geliyor ama bakıyorsun, bu şahıslar fahiş fiyatlardan yabancı yatırımcıya vermeye kalkıyor, şehrimize gelen ,insanlarda bundan müzdarip. Şehrimizde ve bölgemizde çantacı diye nitelendirilen insanlar çıktı. Yabancı dil bilmelerinden dolayı emlakları topluyorlar, fahiş fiyatlar üzerinden sunum yapıyorlar, ama vergi vermiyorlar. Ve yüksek ücretlerle iş yapıyorlar. Öte yandan vergi verecek katkı sağlayacak tüketiciler mağdur oluyor. Şehre olumsuz etki bırakıyorlar, bunların haklarının korunması tüketicininde haklarının korunması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK KİRALIK EVLER HAKSIZ!

Günlük kiralık evler içinde açıklamalarda bulunan Ayhan Taflan "Günlük kiralık evler şuan gündemde, günlük kiralık evlerde kim kalıyor bilinmiyor. Teröristinden tut hücre evi olarak kullananı, fuhuş olarak kullanılanı bile var. Sezonda günlük kiralar artmaya başladı ilgili kurumlar tarafından denetimleri arttırılsın. Mükellef olan esnaflar mağdur duruma düşmesin.Vatandaş mağdur duruma düşmesin. Ne olduğu belli olmayan şahıslar kiraya veriyorlar. Hangi amaçla kullanıldığı belli. Şehrin itibarini zedeliyor. Birisi evi satın alıyor içerisini diziyor, günlük kiralıyor. Haksız kazanç, aylık 10 bin tl kazanıyorlar. Hemde burada esnafın hakları gasbediliyor.  Bunları asgari indirebilmemiz için yapmamız gereken kontrollerin yapılması ve arttırılması” diye konuştu.