61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu - Tayfun Çöpçü

21 Mart'tan beri kapalı olan alışveriş merkezleri, 11 Mayıs pazartesi gününden itibaren sınırlı hizmet vermeye başladı. 

SIKI DENETİM UYGULANIYOR

AVM’lere maskesiz müşteri alınmazken, sıkı denetim uygulaması devam ediyor.

10 METREKAREYE 1 MÜŞTERİ

AVM'lerde 10 metrekareye 1 müşteri prensibi ile hizmet verildi.

SAKA, 61SAAT’E AÇIKLADI

Varlıbaş AVM Genel Müdürü Serpil Saka, alışveriş merkezindeki ziyaretçi sayısını, alınan önlemleri ve son durumu 61saat’e açıkladı.

İLK GÜN 630, İKİNCİ GÜN 950

Yasağın kalmasının ardından ilk gün 630 ziyaretçi aldıklarını kaydeden Saka, ikinci gün ise bu rakamın 950’ye çıktığını ifade etti.

GEÇEN YILIN AYNI GÜNÜ 9 BİN

Geçen yılın bu günlerinde ortalama 9 bin ziyaretçiye kapılarını açıklarını dile getiren Saka, şu ifadeleri kullandı: “AVM’lere yasaklar kaldırıldığında Trabzon Valiliği koordinesinde bir toplantı düzenlendi. İçişleri Bakanlığı’nın AVM’lerle ilgili genelgesinde yer alan bir kurul oluşturduk. Bütün önlemleri aldık, mağazalara da bu önlemleri bildirdik. Kesinlikle ateş ölçmeden içeriye kimseyi almıyoruz. Maskesiz girişler de olmuyor. El dezenfektanı kullandırtıyoruz. Sosyal mesafe çok önemli. Kapalı alanlarda her 8 metrekarede bir kişi, mağazalarda ise her 10 metrekarede bir kişi bulunabiliyor.”

ÇOCUKLARA YASAKLANDI

Pandemi sürecinde çocuklara olan yasağın kaldırılmasının ardından AVM’lere de gelindiğini belirten Saka, “Bu yasak kalktığında 900 kişiye yakın çocuklu aileyi geri çevirme durumunda kaldık. Kesinlikle almıyoruz. Çocuklar bahçelerde oynasınlar, toprağa bassınlar enerjilerini atsınlar. Her ne kadar AVM’leri açmış olsak da pandemi devam ediyor. Ailelere de çok büyük sorumluluk düşüyor” diye konuştu.

KLİMALAR SADECE TEMİZ HAVAYA AYARLANDI

Klimaların içerideki havayı tekrar içeriye verdiği iddiası ile ilgili de açıklama yapan Saka, şunları söyledi: “Klimaların açılması mağazalarda yasak. AVM’de ise klimalarımızla tamamen yüzde yüz olarak temiz hava veriyoruz” şeklinde konuştu.

MAĞAZALARDAN KİRA ALMIYORUZ

Mağazaların kira durumları ile ilgili Saka, “Bu süreç herkesi hem sosyal hem de ekonomik olarak etkiledi. Biz de mağazalarımızdan bu süreçte kira almıyoruz. Sadece ortak gider ücretlerini tedarik ediyoruz. Onun haricinde bir ücret almamız söz konusu değil. İnşallah bu süreci hep beraber atlatacağız” dedi.