Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Organ Nakli Ünitesi’nde tedavisi süren 56 yaşındaki Fatma Öztürk, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşarken kendisine böbreğini bağışlayanlara teşekkür etti. Yaklaşık 15 yıldır böbrek rahatsızlığı çektiğini ve 3 yıldır diyalize girdiğini belirten 3 çocuk annesi Öztürk, "Yaklaşık 15 yıldır böbrekle ilgili sıkıntılarım vardı, üç yıldır da diyalize giriyordum. Doktorlar böbreklerimin tamamen bittiğini söylediler. Böbrek nakli yapıldı, Allah'a çok şükür şimdi çok iyiyim. Organ nakli için 2 yıldır bekliyordum. Bana böbreğini bağışlayanın kişinin yakınları ile henüz tanışmadım, ama tanışacağım. Böbreğini bana verenden Allah razı olsun, mekanı cennet olsun. 3 çocuk annesiyim. Ailemizde ağabeyim de diyalize giriyor" dedi.


Böbrek naklini başarıyla gerçekleştiren Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi böbrek Nakli Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz ise hastanın iki böbreğinin de çok büyük boyutlara ulaştığını belirterek nakilin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yapılan operasyonla hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu kaydeden Türkyılmaz, "Böbrek nakli ekibi çok büyük bir ekip. Bu ekibin cerrahi tarafını biz yönetiyoruz ancak hasta normalde nefrolojiye başvuran bir hasta. Hastamızın böbrek yetmezliği vardı ve böbrekleri çok büyük boyutlara ulaşmıştı. Normalde bir böreğin ağırlığı 150 gram kadar gelirken bu hastamızın her bir böbreğinin ağırlığı yaklaşık 5 kilogram ağırlığına ulaşmıştı. Kocaman bir şekil almıştı. Hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen bir hastamızın ailesi sağolsunlar, organlarını bağışladılar. Beyin ölümü gerçekleşen şahsın bir böbreğini Fatma hanıma taktık. Aynı zamanda iki ameliyatı birden yaptık. Büyük olan böbreklerini çıkardık yerine yeni bir tane böbrek taktık. Hastamız şu an sağlık durumu gayet iyi, hiç bir problemi yok. Bu hasta bizim için biraz özel bir hasta idi. Bu hastamızın oğlu da doktor. Ankara Üniversitesi'nde eğitim görüyor şu anda" diye konuştu.

devamı...


Organ bağışının önemine işaret eden Organ Nakli Koordinatörü Ebru Kılıç ise bölgede böbrek nakli için 100’e yakın hastanın beklediğini belirterek, "Böbrek bekleme listemizde 100’e yakın hastamız var. 2009 yılının Mart aylarında ilk kadavradan böbrek alarak ilk naklimizi gerçekleştirdik. Şu ana kadar 18 nakil işlemi yapıldı. Geçen yıl 9 hastaya nakil yapılırken, 2012 yılında ise Fatma Öztürk, isimli hastamız ilk böbrek nakil olan hastamız oldu. Ayrıca 2011 yılında ilk karaciğer naklini yapmaya başladık. 4 hastaya karaciğer nakli yapıldı. Organ bağışı konusunda her geçen gün mesafe katettik ancak istediğimiz kadar hızlı bir ivme değil. İnsanların bakış açıları yavaş yavaş olsa da değişiyor. Diyalize giren bütün hastalar böbrek nakli açısından adaydır. Doğu Karadeniz'de 2009 yılında bin 500 civarında böbrek hastası diyalize giriyordu. Bunların bir çoğu yüzde 60-70 böbrek nakli açısından uygun olan hastalardı. Ülke çapında bekleme listesinde 18 bine yakın böbrek bekleyen hastamız var. İnsanları organ bağışlamaya davet ediyoruz. Bu hastalık bütün yaş gruplarını hatta küçük çocukları dahi etkiliyor. Böbrek nakli olan hastaların ömürleri 3 kat daha artıyor" ifadelerini kullandı. .