61SAAT ÖZEL HABER (SERKAN KILINÇ) - Trabzon’un Akyazı mevkiinde faaliyet gösterin Zigana Yörük Çadırı adlı iş yeri ilginç bir özelliği sahip. Dağın yamacına kurulu olan İş yerinin sahibi Turan Pervanlar, müşterilerinin iş yerine ulaşması için dağı delip asansör yaptı.

Yaklaşık 600 bin TL harcanarak iki aşamada yapılan asansör, 2 kattan oluşurken toplam uzunluğu ise Trabzon’un plaka kodu da olan 61 metre. 

İş yerine asansör ile ulaşımı sağlama fikrinin kendi düşünceleri olduğunu kaydeden Pervanlar, “Biz burayı yaparken yamaç olduğundan dolayı ulaşımı sağlamak için asansör yapmak gerekiyordu. Ancka daha sonra oraya yol yaptık. Yolu yaptıktan sonra asansör aklımızda kaldı. Otoparkımızda alt tarafta olduğu için mecburen asansörü yapmak zorunda kaldık. Hem biraz da diğer iş yerlerinden farklı olması için asansörü yaptık” dedi.

ASANSÖRÜ GÖRMEK İÇİN GELEN VAR
Gelen müşterilerden olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Pervanlar, “İnsanları daha raht yukarı taşıyoruz. Sırf asansörü görmek için gelenler var. Dilden dile yayıldığı için tesisimizin adı asansörlü tesis olarak çıktı. Dışardan gelen insanların yüzde 80’i bunu görmek istiyor. Duymamışsa da dışardan gördüğünde bunu görmek için buraya geliyor. Merak ediyorlar. Ama olumlu tepkiler alıyoruz. İnsanlar çok beğeniyor” dedi.

ASANSÖRÜN MALİYETİ 600 BİN TL
Asansörün toplam maliyetinin 600 bin TL’yi bulduğunu kaydeden Pervanlar, “Asansörün toplam maliyeti 600 bin TL’yi buldu. Önceki yaptığımız ile beraber yaptığımız yenileme sonrası bu kadar parayı buldu.

TOPLAMDA 10 AY SÜRDÜ
İlk asansörü yapmak 4 ay sürdü. Sonrasında ikinci asansör ve yenileme çalışmaları ve boyunu 61 metreye çıkarmamız 6 aylık bir zaman aldı. Kimse yapmak istemedi.  Herkes tehlikeli buldu. Sonrasında hem biz hem de dışardan bulduğumuz işçilerle yaptık” dedi.

NEDEN 61 METRE?
Asansörün boyunu neden 61 metreye çıkadığını ise Pervanlar, “Biz Trabzonlu olduğumuz için Trabzon’un plaka kodu olan 61’e karşı ayrı bir hastalığımız var. Ondan dolayı asansörü de 61 metre yaptık” ifadeleri ile açıkladı.

REKORLAR KİTABINA BAŞVURACAK
Asansör toplam 2 kattan oluşurken Pervanlar’ın iddiasına göre Türkiye’de zemin ile 1 kat arasında toplam 37 metre ile en uzun asansör. Türkiye’de asansörler arasında en uzun mesafeli 1. Kat olduğunu kaydeden Pervanlar, dünyada da araştırma yaparak Guinness rekorlar kitabına başvuracaklarını kaydetti.

Pervanlar, “Türkiye’de asansörler arasında en uzun mesafeli 1. Kat. Ancak dünyada böyle mi henüz bilmiyoruz. Araştıracağız. Ancak Türkiye’de asansörlerde zemin ile 1. Kat arasında 37 metre ile en uzun mesafe bizde.  Onu biliyoruz. Dünyada en uzun muyuz onu bilmiyoruz. Araştırıp Guinness Rekorlar Kitabına başvuruda bulunacağız. 200 metre, 300 metre yüksekliğinde asansörler var. Ancak katlar arası 3 metre. Burası sadece zemin ile 1. Kat arasında 37 metre var. O açıdan hem kriterlerini hem de gerçekten en uzun mesafe bizde mi var bunu araştırıp Guinness Rekorlar kitabına başvuracağız” dedi.

KAYNAK: 61SAAT.COM