Trabzon’da ‘Mobilya Kent’ projesi hayata geçiyor. Bölgede bir ilk olma özelliği taşıyan Mobilya Kent Projesinin Lansman Toplantısı bugün akşam Zorlu Grand Otel’de yapıldı. Trabzon’da kurulan Mobilyacı  İş Adamları Derneği (MOBİAD) tarafından Gölçayır Köyünde yaklaşık 300 dönüm arsa üzerinde hayata geçilecek projenin tanıtım toplantısına Trabzon Valisi A. Celil Öz,  AK Parti Trabzon Mileltvekili Safiye Seymenoğlu, Saadet Partisi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dursun Ali Düzenli, AK Parti Ortahisar Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç, CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Nazım Özcan, MHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Osman Abanoz, Saadet Partisi Ortahisar Belediye Başkan adayı Mustafa Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar, CHP İl Başkanı Yavuz Karan ile TSGİAD Başkanı Emre Aksoy ile çok sayıda mobilyacı ve iş adamı katıldı.

 Burada ilk olarak konuşan MOBİAD Başkanı Alper Bektaş,  derneğin tarihi ile ilgili bilgi verdi. MOBİAD’ın Trabzon’da yaklaşık 6 ay önce kurulduğuna dikkat çeken Bektaş, “Derneğimizi yaklaşık 6 ay önce mobilya üretimi ve mobilya satışı yapan girişimci ve projeci arkadaşlarla kurduk. Kuruluş amacımız sektörümüzün eksik yönlerini belirlemek, sektörel birlikteliği sağlamak, ortak hedeflere güç birliği yaparak ulaşılabileceğini sorunları dile getirmekten öte nasıl çözüm bulunabileceğini araştırmak olduğu konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

200 BİN M2 ALAN ÜZERİNE KURULACAK, AVM GİBİ OLACAK
Mobilya şehri projesini hayata geçirmek için bir dizi örnekler incelediklerini kaydeden Bektaş, “Biliyorsunuz proje üretmek kolay ama hayata geçirmek zordur.  Projemiz 200 bin m2 alana sahip olacak. MOBİAD Mobilya Kent içerisinde 70 mağaza, otel, konferans salonu, cami, kreş, market, sinema, çocuk oyun alanları, mobilya müzesi gibi sosyal alanlarında bulunmasını düşünüyoruz. Mağazalarımızda ev mobilyaları başta olmak üzere halı, ev tekstili, beyaz eşya, ofis, mobilya ve bir evin ve ofisin genel ihtiyacına yönelik tüm ürünlerini satışını içeren ürünler olacaktır” dedi.



BİN 200 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Mobilya Kent’te öncelikli olarak sektörde bulunan firmalara yer vermeyi düşündüklerini kaydeden Bektaş, bölgenin cazibe merkezi olmasını hedeflediklerini kaydetti. Proje çerçevesinde de yaklaşık bin 200 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Bektaş, “Dernek yönetimi olarak tek hedefimiz proje üretmek. Devletimizin sağladığı destekleri takip etmek ve bunlardan mobilyacı arkadaşlarımızın yararlanmasını ve bölgemizin gelişimine katkı sağlamaktır” diye konuştu.



ORGANİZE SANAYİLERİNDE YER YOK
Konuşmasında hem mobilyacıların hem de bölgenin sorunlarına da değinen Bektaş, bölgenin en önemli gelir kaynaklarından birinin turizm olacağını ancak tek sektöre bağlı kalınmasının gerektiğini vurguladı. Bektaş, “Turizm kötü giderse elimizde hazır halde ve gelir üreten bir sanayi olmalı. Çünkü geçmiş dönemden hatırladığımız bir Rus turist akını vardı, şimdi benzerini Arap turizmi ile yaşıyoruz.
Sanayi alanında üretim yapmak isteyen arkadaşlarımızın büyüyebilmeleri için fiziki koşullarını iyi olması gerekiyor. Şu anda üretim için en uygun alan Arsin Organize görünüyor ama yer yok. Beşikdüzü Organize ’de çok az bir yer kaldı. Yeni faaliyete geçmek üzere olan Şinik Organizede ciddi bir talep var ama orada da parsellerde bulunan büyük toprak kütleleri dolayısıyla yatırımcımızın sıkıntı yaşayacağını düşünüyoruz.
Ticaret odamızın öncülük ettiği yatırım adası projesini önemsiyor ve sanayi için olmazsa olmaz görüyoruz” dedi.



SANAYİ MUTLAKA GELİŞTİRİLMELİ
Trabzon’da coğrafi koşulların zor olduğuna dikkat çeken Bektaş, ancak ilin Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlere yakınlığına dikkat çekerek, “Bölgemizde büyük sanayi yatırımı az sayıda, peki bu avantaj değil mi?. Demek ki seri üretim yapan tesis sayısı sınırlı biz bundan nasıl faydalanabiliriz, bunu nasıl değerlendirebiliriz, bunun üzerinde çalışma yapmalıyız. Üretimini yaptığımız ürünleri ülke içinde ve uluslararası alanda satma gayreti içinde olabilirsek kendiliğinden sekteröl büyüme gerçekleşecektir” dedi.



TRABZON DIŞINDAN ELEMAN GETİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ
Bektaş, ayrıca mobilyacıların kalifiye eleman sorunu da yaşadıklarını ifade ederek, “Bir çok arkadaşımız üretim, satış sevkiyat alanında yetişmiş personel arıyor ama bulamıyor. Ben ki en önemli sorunlarımızdan bir diğeri de kalifiye elaman sorunu. Meslek liselerine daha fazla önem verilmelidir. Usta yok, kalfa yok, çırak zaten hiç yok. Hatta bir çok firmamız Ankara ve İnegöl gibi şehirlerden personel getirmekte, bazı firmalarımız vasıfsız eleman dahi bulamamaktadır” diye konuştu.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE Kİ DURUM
Bektaş’ın konuşmasının ardından projenin animasyonu katılımcılara izletildi. Projenin animasyonunu katılımcılar büyük bir beğeni ile izlerken toplantıda son olarak Trabzon Valisi A. Celil Öz bir konuşma yaptı. Öz, mevut organize sanayi bölgeleri ile ilgili olarak, “Arsin Organize Sanayi Bölgesi tam dolu. Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesinde, ikinci etap alt yapı yatırımlarını programa alıp devam ettireceğiz. Şinik Organize Sanayinin Bölgesinin yolunu en kısa zamanda tamamlayıp yatırım taleplerini alacağız. Vakfıkebir Organize Sanayi bölgesinin de kalan kamulaştırma bedelini ödeyip kısa zamanda yatırım programına devam ederek, Trabzon’da sanayi alt yapısını güçlendirme konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



MOBİAD İYİ BİR AÇILIM YAPTI

Trabzon’da ticaretin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Öz, “Ticareti mutlaka çeşitlendirmek geliştirmek gerek. Eğer bunu sağlamazsak biz bu fonksiyonunu kaybeder ve dışardan gelen birilerine fonksiyonumuzu kaptırırız. Bu noktada MOBİAD iyi bir açılım yaptı. Trabzon için en büyük sorun olan arazi sorununu neredeyse çözdüler. Artık dernek üyelerinin el birliği yapıp, gönül birliği yapıp bu projeyi somutlaştırmak için adım atmaları gerek. Yeni süreçle yani büyükşehir belediye  süreci ile imar ve yol alt yapısı büyük bir hızla tamamlanırsa o bölge önemli bir yatırım merkezi olur. Proje en kısa zamanda realize etme imkânına kavuşur. Darısı diğer sektörlerin, sanayi esnafının ve diğer ticaret erbabının başına” dedi.