61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Kültür Varlıkları Koruma  Bölge Kurullarının kararları bugün resmi gazetede yayınlandı. Trabzon’un Arsin ilçesi Konak Mahallesinde bulunan taş yapı cami kurul kararı ile kültür varlığı olarak tescillendi.  

Trabzon Kültür varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü‟nün 15 Temmuz 2017’de hazırladığı uzman raporu incelenip görüşüldükten sonra Trabzon’un Arsin İlçesi Konak Mahallesinde bulunan taş cami kurul kararı ile kültür varlığı olarak tescillenerek 1’inci koruma grubunda yer aldı. Edinilen bilgilere göre Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü caminin vakıflar bünyesinde yer almasını isterken cami derneği buna karşı çıkmıştı. Bunun üzerine Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü  6 Haziran 2017 tarihinde Trabzon Kültür ve tabiat varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderdiği yazı sonrası Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun hazırladığı rapor hazırladı. Raporu inceleyen kurul kararı onaylayarak  camiyi kültür varlığı olarak tescilledi.

Aynı zamanda resmi gazetede  Arsinle ilgili alınan diğer kararlar ise  şöyle: "Fatih Mahallesi, Aydınoğlu mevkii, 127 ada, 30 parseldeki yapının 2863 Sayılı yasa kapsamında kültür varlığı olarak tescillenmelerine; koruma grubunun II olarak belirlenmesine; Ayrıca 01/11/2007 gün ve 1355 sayılı kararlarla tescillenmiş olmakla birlikte koruma grupları ve koruma alanları belirlenmemiş olan Fatih Mahallesi, 165 ada, 6 ve 7 parsellerde yer alan iki adet taşınmazın da koruma gruplarının II olarak belirlenmesine; Söz konusu taşınmazlara ilişkin tapu kütüğünün beyanlar hanesine „‟Korunması Gerekli I. ve II. Grup Kültür Varlığıdır‟‟ şerhinin verilmesine; Tescilli taşınmazlara ilişkin korunma alanı sınırlarının ekte dağıtılan kadastral durumlarda görüldüğü şekilde belirlenmesine; Tescilli taşınmazların parsellerinin dışında kalan, ancak korunma alanı sınırları içinde bulunan diğer parsellerin tapu kütüğünün beyanlar hanesine ise „‟ Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı Korunma Alanındadır‟‟ şerhinin verilmesine karar verildi.