Trabzon AkçaabatZiraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu “kenevir üreten iller arasına Trabzon da eklenmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ekiminin yeniden başlatılması yönünde yaptığı açıklamalar sonrasında birçok ilde olduğu gibi Trabzon’da da heyecan yarattı.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Çiftçilerimizden kurumumuza talepler geliyor. Üretim izni alan iller arasına dahil edilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimizin üretimin her alanındaki üretim bilgisi ve çalışma azmi göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye’nin en kaliteli Tütününü üretmiş olan çalışkan Trabzon çiftçileri sanayi için kenevir üretimine taliptir” şeklinde konuştu.

Eyüpoğlu; “Kenevirin lifleri başta sicim, ip, urgan ve kumaş üretiminin önemli hammaddesiydi. Osmanlı donanmasının ihtiyacı olan urgan, halat gibi malzemelerin çoğu da kendirden yapılmaktaydı. Osmanlı topraklarında kenevir daha çok bölgemizde ekilirdi. Trabzon'da 1554'te 345 bin 794 kilo, Akçaabat’ta 1554'te 349 bin 858 kilo  kenevir üretilmekteydi. Bugün izin verilen iller arasına alınmamız kimyasal ilaca ihtiyaç duyulmadan üretilebilen izinli kenevir yetiştiriciliği ile çiftçilerimizin gelir seviyeleri yükselecektir.  2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor bizler çiftçilerimizin bu pazara ortak olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevir ekimi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı;

"Afyon ve kenevirle ilgili kısıtlamaların yer alması, konunun bir başka önemli boyutudur. Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlar. Şimdi diyorum ki gelin biz yeniden ekranları başında bizleri izleyenlere sesleniyorum. Tarım Bakanlığımıza bu konuda gerekenleri söyledim. Yeniden bir kenevir ekimi süreci başlatalım. Çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu göreceğiz. Bu süreci başlatacağız. Buradaki amacın ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak dışarıya bağlılığını kaldırmaktır. Gizli açık tuzaklar ve dayatmalar bize engel oluyor. Tarih ibret almayanlar için tekerür eder, ibret alanlar için değil. Acı hadiselerin tekrarlanmasını istemiyorsak yapmamız gereken bellidir"