61SAAT HABER SERVİSİ
ALPEREN AYAZ

Trabzon’da son bir ayda 4 cinayetin meydana gelmesi vatandaşları tedirgin ederken şehir güvenliği konusunda tartışmalar beraberinde geldi.

Kimisi 4 cinayetin ardından tedirginliğini dile getirirken kimisi ‘Burası Trabzon’a kafası atar mı atar!’ diyor.

4 cinayeti sorun etmeyen vatandaşlar ile birlikte son günlerde aktif olarak seçim çalışmalarını sürdüren HDP’yi cinayetlere bağlayan oldu.

Emniyet konusunda ise vatandaşlar Trabzon Emniyeti’ne güvenirken daha çok çalışarak şehirde asayişi sağlayabilecek kapasitede olabildiğini savunan da var.

7 Haziran Genel seçimleri öncesi bu tür gerginliklerin olabileceğini savunan Trabzonlular Özgecan cinayetine dikkat çekerek yorumlarda bulundu.

61saat ekibi olarak sokaklara çıktık ve 4 cinayetin halkta nasıl bir psikolojiye sürüklediğini sorduk. Muhabir arkadaşımız Alperen Ayaz’ın Trabzonlu vatandaşlarla yaptığı röportajı okuyabilirsiniz.

“PSİKOLOJİM BOZULDU”
Gökhan KARAMAN

“Hepsinden haberim var çok üzülüyorum anlamıyorum insanlar niye hep bıçak çekiyor? Saçma. Kınıyorum, insanları anlamıyorum bir türlü. Niye böyle yapıyorlar, saçma yani insana işkence yapmışlar çok saçma, anlamıyorum. Kınıyorum yani ne diyeyim?

Bilmiyorum, devletin bir hatası yok polislerin bir suçu yok, belli değil. Onu buranın insanı yapmaz. Onlar Vanlı'ymış herhalde.

Bence Emniyet yeterli de işine gelmiyor, bırakıyor, yapmıyorlar yani bazı şeyleri yapmıyorlar bırakıyorlar. Niye adam yapacak? Adam korkuyor, polisler bile korkuyor, korkan polisler var. Şaka gibi.

Psikolojimi bozdu. Trafik kazası geçirirdim ben, ölümden döndüm, anlamıyorum, kınıyorum etkiliyor beni etkilemez mi? İçim gidiyor onları öyle gördüm mü, ne bileyim tuhaf oluyorum. En son Ayasofya'daki çocuğa çok üzüldüm, arkadaşı öldürmüş onu”

‘PKK PARTİSİ HALKI GERDİ’
Emrecan BÜYÜKDAĞ

“Hiç haberle alakam yok. Kadına şiddet, küfür. Bence Emniyet yetersiz, Emniyet hep yatıyor aşağıya. Şurada olay oluyor olay bittikten sonra adamlar geliyor ayırıyor karakola getiriyor. Dövüş çıktıktan sonra ne oluyorsa en sonunda polisler geliyor. Emniyet'in sıkı olması lazım. PKK partisi geldi buraya, bizim millet taşladı onları koruyor hiç Türk vatandaşını koruduğunu görmedim. Olay bittikten sonra geliyor oraya ayırıyor olay olmadan önce ayırsa bence daha iyi olur. Etkilemez olur mu? Etkiliyor tabiki. Bzim de evde anamız bacımız her şeyimiz var sokaktakiler de bizim kardeşimizdir.” 

“İLK HDP DİYE DÜŞÜNDÜK AMA…”
Ahmet Fazıl ÇOLAK

“Konulara bakınca HDP falan düşünüyoruz ama hepsi bireysel cinayet yani özellikle gazetede okuduklarımız kadarıyla bence normal, eğer okuduğumuz şekildeyse. Emniyetin yeterli olup olmadığını ben bilememem. Etkiliyor ama şöyle kardeşimi etkiliyor, diğerini etkiliyor sonuçta Özgecan olayı oldu kardeşim okula gidemedi.”

“ŞEHİRDE ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANIMI”
Mehmet TAKAOĞLU

“Birkaç tanesinden haberim oldu, yakın arkadaşımdı birkaç tanesi. Suç oranının artması ile doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Genellikle bu cinayetler alkol veya diğer maddeler beraberinde işlendiği için buna bağlıyorum. Bence Emniyet her zaman yeterli. Her insanı kontrol edemeyeceği için, her insanın peşine düşemeyeceği için arada sırada böyle bir kaçaklar oluyor tabi. Tabiki üzüldük, insan olarak üzüldük. İnsan hayatı bizim için değerli sonuçta”

“CİNAYETLER CUMHURBAŞKANINA KADAR GİDER”
Adem YILDIZ

Büyük olasılıkla her şey paraya dayandığı için genel anlamda insanlar para için birbirlerini sattığı için olabilir. Sadece Emniyet değil en üstte bitiyor Cumhurbaşkanlığı'na kadar gider. Emniyet'in yeterli olması için önce üstteki insanın kendini temizlemesi gerekir. Hayır etkilemedi, ölümler bizim için.”

“ALLAH’TAN BAŞKA KİMSEDEN KORKMUYORUZ”
Yalçın ERDEL

“Tabi bunlardan bir iki tanesi benim arkadaşım. Güvenlik görevlilerinin pek fazla Avrupa'ya özenmeleri, Avrupa'nın geniş kollu bırakmaları, serbest bırakmalarına hani Avrupa'ya özeniyoruz ya o bakımdan. Güvenlik görevlilerinin biraz zafiyetinin olduğunu düşünüyorum.  Genellikle şimdi bu olaylar olduğu sürece biz kendi polisimizi suçlayamayız. Çünkü bizim polislerimiz bizi her daim kollayacak şekilde değil çünkü bunlarda sonuçta görevini yapıyor. Sonuçta bunlar da bir insan, bunların yaptığı görevi biz yapamayız. Bu yüzden polisleri de çok görmüyorum, Emniyetin güvenli olduğunu biliyorum. Çünkü  bizim insanımızın biraz rahat durması lazım. Allah'ıma şükürler olsun ben rahat duruyorum o yüzden Allah'tan başka kimseden korkmuyorum.”

“TRABZONLUNUN KAFASI
ATTI MI TAMAM”

Eray TAŞKIN

“Tam bir fikrim yok onla ilgili de burası Trabzon, herkesin sağı solu belli olmuyor. Kafası attı mı tamam. Bence Emniyet normal. Dahada sıkılaştırabilirseler sıkılaştırabilirler. Daha fazla takip olması gerek. Beni hiç etkilemedi, ben sağlam yerindeyim.”

“DİNİ BİLGİLER AZ”
Musa DANIŞMAZ

“Dini bilgilerin az olmasından dolayı. Dini yaşayan insan o işleri yapmaz. Halktan fazla polis var tahmin ediyorum, Emniyet yererli. Yok etkilemedi, eceli gelmişti gitti.”

“SEÇİME GÖLGE DÜŞÜRMEK İSTENİYOR”
Birgül YILMAZ

“Bence bu cinayetlerin artma sebebi ülkemiz bir seçim atmosferine giriyor, çok önemli bir seçim. Başkanlık sistemi var ondan sonra iktidarın çok büyük hizmetleri var Trabzon'a yönelik, genel başkan yardımcısı birinci sıra adayımız, dikkatleri buraya çekmek için bunlara göre bir komplo mudur nedir tabi onu bilemiyoruz.

Elbette Emniyet yeterli kalıyor. Ama tabiki Emniyetimizin çalışmaları takdire şayan. Bunların son zamanda artması dikkatleri Trabzon'a çekmek herhalde, öyle tahmin ediyorum.

Etkilemez olur mu sonuçta Trabzonluyuz, Trabzon'un içinde yaşıyoruz. Bizi komşu iller de bile etkiler kaldı ki Trabzon'un içindeyiz. Güvenliğimiz açısından önemseriz tabi ki.”

“OLAYLARIN BAŞI VAR”
Yakup AYDIN

“Ne yaptı da işkence gördü, ne yaptı da başı kesildi, bunu sorarlar. Senin başın niye kesilmedi, benim başım niye kesilmedi? Bir hakaret olunduğu zaman söylerler ona niye bunu yaptılar sana, niye başkasına yapmadılar? Adamın suçu neydi de niye işkence yaptı, niye gördü, zaten problem o.

Cinayetin artması adamın suçuna bağlı, kusuruna bağlı. Adam suç eder gider hırsızlık yapar bilmem ne tür şeyler yapar ona göre karşı taraf ona gidip de ' Kurban olayım sana, Allah razı olsun' demez herhalde. Sana birisi durup durukken bir şey yapar mı? Gidip karşı tarafa bir işkence bir sıkıntı vereceksin ki adam da sana bir şey yapacak bu budur bundan ötesine kaçınılmaz.

Emniyet Amiri olmadığım için... Emniyet ne yapsın şimdi? Sen Emniyet Amiri olsan ne yaparsın? Yani kişi başına bir görevli, bir asker bir polis dikmek mümkün mü? İşin özü insanın kendisi düzülmesi lazım yani bir insan kendisi düzülecek. Yani Allah'tan korkacak kendisini düzecek. Şimdi ben senin içini nereden bileyim, kalbinden geçeni ben nereden bileyim? Geldin buraya oturdun belki beni öldürecektin belki ben seni öldürecektim ama güzel konuşuyoruz, sohbet ediyoruz tatlı dil yılanı delikten alır ama onun kuyruğuna basarsan sokar adamı. Yeterli gelmiyorsa bunun bir başı var, bunu başına gidip söyleyeceksin, bu yetki bizde yok.”

“CİNAYETİ BIRAK HERGÜN KAVGA VAR”
Coşkun Yıldız

“Gazetelerde okuduğumuz kadar haberimiz var. Şu anda zaten insanların psikolojileri bozuk kimseye dokunulmuyor hemen kavga çıkıyor. Sadece cinayet değil hemen hemen her akşam kavga oluyor bu Trabzon civarında. Emniyet bu konuda yeterli değil çünkü ben kendim şahit oldum olaylar oluyor arıyoruz on dakika on beş dakika sonra Emniyet geliyor. Sivil polisler çoğalmalı yani toplum içinde gizli polisler görev yapmalı. İnsan ister istemez etkileniyor, korkuyor, kendi güvenliğini sağlamak zorunda kalıyor. Sıkıntılar öyle.”